Co je Volumetrická dieta, jaký má jídelníček, zkušenosti s ní a jaké jsou její výsledky

0
9376
Co je Volumetrická dieta, jaký má jídelníček, zkušenosti s ní a jaké jsou její výsledky

Za jednu z nejvíce vyhledávaných diet na hubnutí v poslední době je považována Volumetrická dieta. Jde o speciální program americké nutriční specialistky Barbary Rolls, která je populární hlavně v Severní Americe a to zejména u známých osobností.

Základem diety je zasycení žaludku takovými potravinami a takovým jídlem, které má nízkou energetickou hustotu. Jde o krátkodobý typ diety založen hlavně na potravinách s vyšším obsahem vody, typicky hlavně ovoce, zeleniny a libového masa. Cílem je co nejvíce intenzivně hubnutí za co nejkratší dobu. Jak to funguje, to si řekneme teď.

Co je Volumetrická dieta, jaké má pozitivní efekty a jaké má negativa a rizika

Samotný název diety vychází ze slova volumetrika, což značí samo o sobě pracování s nějakými daty, které se dají kvantifikovat a porovnávat. Volumetrická dieta takovým stylem pracuje s energetickou hustotou potravin, v praxi tedy s jejich kaloriemi.

Dieta dívá na kalorie tak v jídlech, tak v nápojích. Mezi její silné stránky patří efektivita, jelikož její výsledky jsou oproti většině běžných diet více viditelné. Stejně tak obsahují povolené a doporučené jídla v dietě dostatek vitamínů i minerálů a velký důraz je kladen také na pitný režim. Jde všechno o věci, které jsou pro zdraví prospěšné.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Na druhou stranu, je třeba počítat i v tomto případě s nějakými riziky:
• dieta je nízkoenergetická, což je její výhoda i nevýhoda zároveň, jelikož právě nedostatek energie oslabuje fyzickou i mentální vitalitu organismu
• praktikování diety by mělo být spíše krátkodobější, například před letem, pokud chcete zhubnout do plavek, dlouhodobé dodržování nemusí být zdravé
• z finančního hlediska může být dieta pro někoho příliš nákladná a náročná, hlavně tehdy, pokud ji budete držet v době, kdy není sezóna ovoce a zeleniny
• nadměrná konzumace ovoce může přinést zvýšené riziko vzestupu hladiny cukru, což sice znamená rychlou energii, ale zároveň i rychlejší pocit hladu

To, že se spolu se změnami jídelníčku doporučuje v rámci diety i zvýšení fyzické aktivity, sice ještě více zintenzivní hubnutí, na druhou stranu ale vzniká ještě větší riziko ztráty výkonnosti organismu a v tomto případě hrozí i reálné riziko jeho kolapsu.

PRO KOHO NENÍ DIETA NEJVHODNĚJŠÍ

Tak jako i mnohé jiné dietní programy, ani Volumetrická dieta není vhodná pro úplně všechny. Držet by ji rozhodně neměli těhotné a kojící ženy a děti či dospívající do 18 let. Pozor si musejí dát i lidé s cukrovkou a také senioři nad 65 let.

Jaké principy má Volumetrická dieta

Dieta je založena na principech, které se týkají jídelníčku, pitného režimu, pohybové aktivity a také způsobu stravování. Sleduje se příjem kalorií i energetická hodnota potravin a kombinace těchto dvou faktorů pomáhá hubnout.

Zde jsou 4 nejdůležitější principy volumetrické diety:

Potraviny: Nejdůležitější zásadou diety je správný výběr potravin. Upřednostňují se potraviny s vyšším objemem vody, vlákniny a naopak nízkým objemem kalorií a tuků. Jednotlivé suroviny a jídla jsou rozděleny do skupin podle energetické hustoty a podle toho se k nim přistupuje i z hlediska objemu.

headerbanne

Nápoje: Kromě jídel třeba sledovat při Volumetrická dietě i tekutiny, které budete přijímat. Zde jsou zakázány ty, které obsahují příliš mnoho energie, čili energetické nápoje, slazené limonády a podobně. Naopak, základem je čistá a neslazená voda, která obsahuje mnoho minerálů a vitamínů, případně čaje či káva.

Způsob stravování: Pokud jde o způsob stravování, zde si lze vzít příklad i po skončení diety, nakolik se doporučuje konzumovat 5 jídel denně ve stylu snídaně, svačina, oběd, svačina a večeře. Takový styl podporuje trávení i metabolismus. Sledovat třeba také příjem kalorií a to nejen v potravinách, ale i v nápojích.

Pohyb: Posledním důležitým principem diety je pohybová a fyzická aktivita. Pro rychlejší efekt hubnutí se doporučuje v rámci volumetrické diety i spalování kalorií prostřednictvím pravidelného pohybu, ideálně chůze, která je pro tělo přirozená. Platí zde známý a zažitý limit 10 tisíc kroků.

Vhodné a nevhodné jídla a nápoje pro Volumetrická dietu

Pokud jde o doporučené a zakázané jídla či nápoje, právě v souvislosti s výše uvedenými principy platí pro odměrnou dietu několik pravidla a zásady. Některé potraviny lze konzumovat ve vyšším množství, jiné jen velmi omezeně.

Co se týče vhodných a nevhodných surovin, sem patří:

Ovoce

Pokud jde o ovoce, to je základní složkou jídelníčku při Volumetrická dietě. Konzumovat můžete ananas, melouny, citrony, pomeranče, mandarinky, jahody, borůvky, brusinky, kiwi, jablka nebo maliny. Při banánech však pozor, mají spoustu energie.

Zelenina

Druhou skupinou je zelenina. Neškrobové, například brokolice, květák, okurka, salát, rajčata, papriku, mrkev, artyčoky, ředkvičku nebo špenát můžete konzumovat ve vyšším množství. Škrobové druhy, například brambory, už třeba omezit podle kalorií.

Maso a masné výrobky

Pokud jde o živočišné zdroje potravin, zde se také rozlišuje mezi vhodnými a nevhodnými potravinami. Libové maso drůbeže a rybí maso jsou poměrně bezproblémové, hlavně připravované na páře. Při tučnější mase si dejte víc pozor.

Mléko a mléčné výrobky

Pokud jde o mléko, odtučněný verzi můžete do jídelníčku v klidu zařadit samozřejmě i zde platí zdravá míra. Totéž se týká i nízkotučných mléčných výrobků, hlavně jogurtů. Naopak, tučné sýry jsou v jídelníčku volumetrické diety zakázáno.

Nápoje a tekutiny

Pokud jde o nápoje, doporučená je čistá nesycená nebo mírně sycená voda, případně zelený čaj, který je důležitý i pro metabolismus a trávení. Ve zdravém množství můžete pít i kvalitní kávu. Naopak, zakázané jsou energetické a slazené nápoje.

Ostatní jídla a potraviny

Do jídelníčku můžete při diétovaní zařadit i ovesnou kaši, sojové mléko, rýžové chlebíčky, čočku a některé bylinky typu meduňka. Velmi omezeně lze konzumovat ořechy. Nevhodné jsou sladkosti, slané pochutiny a smažená jídla.

VOLUMETRICKU DIETU NEDRŽTE PŘÍLIŠ DLOUHO

Přestože obsahuje Volumetrická dieta dostatek minerálů, vitamínů i jiných stopových prvků, je poměrně dost nízkoenergetická, čili organismus ve vyšší míře vyčerpává. Právě proto byste ji neměli držet příliš dlouhodobě, ztratíte totiž hodně výkonu.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Pokud byste chtěli vyzkoušet i dlouhodobější dietní opatření a komplexnější změnu životosprávy, vyplatí se poohlédnout i po dalších alternativách. Jednou takovou alternativou může být i Ketogenní dieta, která je založena na zvýšeném příjmu bílkovin.

Mezi nejdůležitější zásady, vlastnosti a parametry Keto diety patří:
• jak již bylo řečeno, během diety se zvýší příjem bílkovin, čemuž je přizpůsoben i jídelníček, zároveň se minimalizuje příjem tuků a sacharidů v jídle
• díky této kombinaci nastává v organismu stav zvaný ketóza, což v praxi znamená, že tělo bude v případě potřeby energie spalovat uložené tuky a nikoli cukry
• takový způsob hubnutí znamená, že se hubne z tukové tkáně a ne ze svalstva, to a jeho výkonnost jsou naopak podporovány zvýšeným příjmem proteinů
• zároveň je zachován příjem všech potřebných minerálů, vitamínů a aminokyselin, v rámci úpravy jídelníčku se eliminují nezdravá jídla

Kromě toho, že takto nastavená dieta podporuje metabolismus, spalování tuků a celkově trávení, má i jiné pozitivní efekty. Může pomáhat v rámci prevence před cukrovkou a některými onemocněními srdce, ale ovlivňuje pozitivně i krevní cholesterol.

Keto dieta probíhá ve více fázích, což znamená, že hubnutí je rozloženo na delší období a tudíž je i plynulejší a zdravější. Navíc výhodou diety je, že vás naučí mnohým pozitivním zvykem v rámci životosprávy, životního stylu a stravování, které můžete uplatnit i později. Podpořit ji můžete pravidelným cvičením a aktivním pohybem.

267a8ceb

Přípravky na Keto dietu

Pokud nechcete příliš řešit domácí vaření a recepty pro povolené a zakázané jídla v rámci Keto diety, můžete zkusit efektivnější formu a to v podobě dietního programu KetoMix. Jde o značku sortimentu potravin, surovin a doplňků výživy právě pro tuto dietu.

V nabídce najdete komplexní jídelníček i různé doplňky výživy:

Sortiment programu obsahuje především potraviny, polévky, drobné pochutiny, nápoje a koktejly, kromě nich také doplňky výživy či pomůcky na přípravu jídel

Co se týče výhod pro uživatele, KetoMix nabízí tyto benefity:
• na jednom místě najdete všechny potraviny pro celodenní jídelníček
• kvalita surovin a potravin je ověřená, stejně tak i zdravý poměr živin
• nemusíte se vůbec obávat o žádné vážnější nežádoucí účinky a efekty

Pokud jde o samotné produkty, víte sáhnout tak po větších, jakož i po menších jídlech. Na výběr máte několik druhů proteinových polévek, kaší, pečiva, omelet, těstovin nebo dresinků k nim. Kromě toho jsou v nabídce i pomazánky, dresinky, omáčky, sladké či slané pochutiny, proteinové tyčinky, čokolády, palačinky, sladkosti a chipsy.

Pokud jde o nápoje, zde víte sáhnout hlavně po ochucených koktejlech, například s příchutí kávy, banánu nebo jahod. Jde o výživné proteinové nápoje, které vám dodají všechny potřebné látky a tak, jako i potraviny, jsou z pohledu ketogenní dieta bezproblémové.
Sortiment KetoMix je tedy opravdu velmi bohatý a široký, přičemž jednotlivé produkty a potraviny si víte koupit individuálně, ale i po ucelených balíčcích. To v praxi znamená, že pokud chcete držet dietu 1, 2, 3 nebo i 4 týdny, víte si najednou koupit všechny potřebné suroviny, jídla a přípravky. Výživoví poradci vám pomohou s jídelníčkem na míru.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Pokud vás samotná Ketonová dieta zaujala a chtěli byste ji zkusit právě s programem KetoMix, není nic lehčí. Na oficiálním webu www.ketomix.cz najdete všechny potřebné informace a zároveň komplexní sortiment potravin a přípravků.

Takový způsob nákupu má pro uživatele několik zásadních výhod:
• k dispozici máte nejširší možný sortiment a to se zárukou originality
• netřeba nikam jít, nákup i doručení zásilky vyřídíte přímo doma
• nemusíte se vůbec starat o platbu, zaplatíte v hotovosti i online
• máte jistotu nejlepší možné ceny, protože nakupujete přímo od výrobce

Objednávka v oficiálním eshopu je velmi podobná běžnému nákupu v jiných online obchodech, stačí do košíku vložit vybrané produkty, zadat své údaje, zvolit způsob platby a doručení a to je všechno. Do 3 pracovních dnů vám kurýr zásilku doručí.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Platit lze bankovním převodem, platební kartou, přes internet banking a také na dobírku v hotovosti kurýrovi při doručení balíčku. Objednávku víte udělat přes počítat, notebook, tablet i smartphone a jde o záležitost několika kliknutí. K dispozici máte i infolinku, kde se můžete zeptat na vše, co chcete o Keto dietě nebo KetoMixe vědět.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno