Vláknina a hubnutí spolu významně souvisí Na hubnutí vám pomůže nejen psyllium

0
12443
Vláknina a hubnutí spolu významně souvisí Na hubnutí vám pomůže nejen psyllium

Jednou z nejvýznamnějších složek stravy, která sice neposkytuje tělu žádné zásadní živiny, je vláknina. Mnoho lidí o její existenci ani netuší, na druhou stranu, má velké množství zdravotních benefitů a právě na hubnutí má dokonce mnohé unikátní vlivy.

Kromě toho, že působí preventivně vůči obezitě, je důležitá pro správné fungování trávení i metabolismu a pomáhá na zdravý stav střev. Na druhou stranu, není dobré to s ní ani přehánět, protože může snižovat vstřebávání některých látek do těla a celkově snížit energetickou hodnotu potravin. Najít správnou rovnováhu je tedy základem úspěchu.

Co je hubnutí a jak na něj ovlivňuje vláknina

Vláknina je z chemického hlediska látkou zařazenou do kategorie cukrů. Jde o specifické složité cukry, které tělo netráví a tak, jak do něj přijdou, tak i odejdou. Známe vlákninu rozpustnou a nerozpustnou ve vodě, oba typy jsou důležité a doplňují se navzájem.

Při hubnutí, což je proces snižování příjmu kalorií a jejich vyššího spalování, má vláknina roli v komplexním působení zejména na trávicí procesy a s tím související činnosti v rámci látkové přeměny. Podporuje také snížení hladiny cukru v krvi a tedy i vylučování inzulínu, což je hormon regulující právě cukr, ale například zvyšující i ukládání tuků.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Pokud jde o další působení v rámci hubnutí, vláknina je komplexnější:

• pokud budete konzumovat více jídel s vlákninou, snížíte jejich energetickou vydatnost, což znamená v praxi to, že takové jídlo obsahuje mnohem méně kalorií
• zároveň platí, že vláknina je nezbytná pro trávení a podporuje celkově pročištění střev a trávicí procesy, může vám pomoci například na zácpu
• velkým plusem je, že po tom, co se vláknina dostane do žaludku, zvětší svůj objem a tak sníží pocity hladu, budete tak mít rychlejší pocit nasycení
• také vláknina váže tuky, působí na snížení hladiny cholesterolu a celkově snižuje hladinu tuků, pomáhá k jejich lepší odbourání a metabolismus

Co se týče doporučené denní dávky vlákniny, kterou byste měli přijmout, zde se mluví zhruba o 30 gramech denně, v případě, že máte větší problémy se zácpou a pomalejším trávením, může jít také o 40 gramů. Zvyšování jejího obsahu v jídelníčku by mělo být postupné.

POZOR NA MOŽNÉ RIZIKOVÉ VLIVY

Příliš nadměrný příjem vlákniny může mít i některé negativní vlivy. Jde například o vstřebávání některých živin, například minerálů hořčík, vápník či železo, problémy s nadýmáním a průjmem nebo příliš intenzivní snížení hladiny cukru v krvi.

Která vláknina na hubnutí je nejlepší

Pokud byste chtěli využít vlákninu v jídle na hubnutí, podporu trávení a metabolismu či její jiné účinky, na výběr máte několik druhů jídel a potravin, kde se nachází v nadprůměrném množství. Můžete si tak zkombinovat jídelníček i pro celodenní stravování.

Zde jsou ty potraviny, suroviny a jídla, na které v jídelníčku nezapomeňte:

Zelenina: Asi nejznámějším zdrojem vlákniny je zelenina, která je samozřejmě prospěšná nejen na hubnutí či trávení, ale celkově. Obsahuje totiž mnoho vitamínů a minerálů důležitých celkově pro fungování organismu. Do svého stravování se snažte zařadit všechny její druhy od kořenové, přes listovou, naťovou, plodovou, košťálovou až po cibulovou.

headerbanne

Nejlépe uděláte, když budete konzumovat ve vyšším množství brokolici, kapusta, kedlubny, květák, zelí, celer, červenou řepu, mrkev, křen, petržel, ředkvičku, celer, špenát, hlávkový salát, ledový salát, lilek, okurku, papriku, rajčata, dýni, cuketu, česnek, cibuli, pórek, chřest, kukuřici, kopr, artyčoky a brambory, ať už časné nebo pozdní.

Luštěniny a ořechy: Co se týče luštěnin, zde lze nalézt vlákninu prakticky v každém jednom druhu nebo typu. Ať už jde o čočku, fazole, hrách nebo cizrna, všechny tyto luštěniny byste měli mít ve svém jídelníčku a pravidelně je konzumovat. Dobrou zprávou je, že se nemusíte trápit nad odrůdami, všechny z nich mají vlákniny dost.

Pokud jde o ořechy, tento druh potraviny je známý vysokým obsahem minerálů, aminokyselin i zdravých mastných kyselin. Co se týče vlákniny, můžete sáhnout po několika druzích, nejlepší jsou pekanové, Makadamiový, piniové, vlašské, lískové, kešu a para ořechy. Pistácie a mandle mají také dostatek vlákniny i stopových prvků.

Ovoce: Co se týče ovoce, to je velmi dobrým zdrojem nejen vitamínů a minerálů, ale i vlákniny, musíte však vědět, které ji obsahuje v nejlepší a nejvíce vstřebatelné formě. Na výběr máte jaderné, peckové, citrusové i jiné druhy ovoce, výběr je tedy široký a každý den můžete nějaký typ zařadit do jídelníčku, ideálně na snídani, svačinu nebo na svačinu.

Mezi nejlepší druhy, které byste měli kvůli vyššímu množství vlákniny konzumovat, patří mišpule, jablka, hrušky, nektarinky, blumy, citrony, pomeranče, grapefruity, rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, borůvky, šipky, brusinky, mango, papája, banány , granátová jablka, maracuja, datle a fíky. Pokud jsou datle a fíky sušené, mají vlákniny ještě více.

Semena a obilniny: Rozpustná i nerozpustná vláknina se nachází také v poměrně dobrém množství i v některých jiných rostlinných potravinách. Jde zejména o obiloviny, například jako jsou rýže, oves, ječmen, sója a žito, případně o různé produkty z nich, například ovesné vločky a různé otruby. V jistém množství obsahují vlákninu i řasy a semena, zejména lněné.

Specifickým zdrojem je již zmíněné psyllium, což jsou semena jitrocele indického. Ty můžete sice konzumovat i v přirozené podobě, ale mnohem lepší je, pokud sáhnete po psylia v podobě hotových produktů, ať už půjde o podrcené nebo pomleté ​​semena. Dostatek vlákniny obsahuje i celozrnné pečivo, které je výbornou alternativou toho bílého.

NEZANEDBÁVEJTE ANI JINÉ POTRAVINY

Kromě toho, že se budete v rámci jídelníčku soustředit hlavně na potraviny a jídla s obsahem vlákniny, nezapomínejte ani na jiné složky stravy. Naštěstí, vláknina je zastoupena v takovém širokém rozsahu živočišné i rostlinné stravy, že výběr je dostatečně pestrý.

Vláknina na hubnutí a jeho podporu

Kromě jídelníčku a potravin s obsahem vlákniny víte doplnit tuto důležitou látku do těla i přes hotové přípravky a doplňky výživy. Ty mohou sloužit k doplnění vlákniny v mnohem koncentrovanější podobě, jde hlavně o doplnění jejího příjmu z běžných potravin.

Co se týče těchto přípravků a produktů, mohou mít několik forem a podob:

Buď jde o rozpustnou vlákninu v podobě prášku, případně o vlákninu v podobě žvýkacích tablet, drcenou vlákninu a samozřejmě tablety a perorální tobolky.

Pokud se rozhodnete využít tyto produkty, získáte několik benefity:

• všechny přípravky jsou volně dostupné, nemusíte mít recept nebo předpis
• máte jasně doporučené dávkování a to i během dne nebo v rámci jídla
• užívání může být klidně dlouhodobé i více měsíců, je to jen na vás

Nejčastěji jde o vlákninu s obsahem známého psylia, která má podobu prášku nebo drcené směsi semen jitrocele indického. Plusem tohoto typu vlákniny je velmi jednoduchá příprava, stačí 1 nebo 2 lžičky v závislosti na koncentraci přípravku rozmíchat ve vlažné vodě, čaji nebo nějaké šťávy a po pár minutách ji můžete vypít ráno, večer nebo během dne.

Psyllium, ale i jiné druhy vlákniny, víte také využít v podobě orálních tablet a kapslí s jednoduchým užíváním v podobě spolknutí. V tomto případě se tobolky užívají obvykle 1 až 2 krát denně v určené dávce, nejčastěji před jídlem, stačí je jen zabít vodou.

Kromě produktů čistě jen s obsahem vlákniny víte sáhnout i po těch, které mají širší složení. To sestává například i z bylinných extraktů, například ze skořice, přidáním probiotik a prebiotik typu inulin, případně s obsahem dalších přírodních látek, například jako je chitosan, vitamin C nebo minerál chrom, které pomáhají a podporují hubnutí.

Jak a kde koupit vlákninu na hubnutí a jeho podporu

Pokud se rozhodnete zakoupit zmíněné doplňky výživy a přípravky s obsahem vlákniny, nejlepší volbou jsou online lékárny. Oproti tím kamenným je nákup pohodlnější a na rozdíl od běžných eshopů je nabídka širší a obsahuje například i léčiva na trávení.

Při nákupu přes internet můžete využít i některé zásadní výhody a plusy:
• jedná se především o rychlost, nákup je otázkou doslova pár minut
• při větších lékárnách máte jistotu poměrně velkého výběru sortimentu
• nemusíte platit pouze v hotovosti, využít můžete i online platby předem
• není třeba nikam osobně jít, objednávku i doručení vyřešíte doma

Dobrou zprávou je, že při placení máte na výběr z několika možností. Jde o dobírku a platbu v hotovosti, ale také o placení bezhotovostně a to buď přes internet banking nebo platební kartou. Poslední možnost nabízejí hlavně známější a déle ověřené lékárny.

Právě na ty se třeba při výběru zaměřit, kde najdete skladem velmi široký sortiment různých forem, značek i velikostí balení vlákniny. Při nákupu z větších a lepších online lékáren získáte i mnohem rychlejší doručení, několik věrnostní benefity a slevy nebo možnost zrychleného nákupu i bez registrace.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Nejen vláknina, ale i celková změna jídelníčku a stravování vám může výrazně pomoci v hubnutí. Pochopitelně, musí jít o zdravou změnu, ideálně dlouhodobější a s dosahem na co nejširší účinky. Takovou změnou je i Ketonová dieta, která je stále populárnější.

Jejím základem je ketóza, která je pro hubnutí opravdu mimořádně efektivní:
• Ketogenní dieta je založena na radikálním omezení příjmu sacharidů, konkrétně pod 50 gramů za den, stejně omezení příjmu nezdravých tuků
• díky takovému poklesu dochází v těle ke ketóze, což je fyziologicky přirozený stav energetického metabolismu, kdy organismus zvyšuje spalování tuků
• toto zvýšené spalování je výsledkem změny využívání energie, tělo se totiž začne primárně soustředit na zdroj energie z tuků namísto běžných cukrů
• zároveň je dieta rozdělena na tři fáze a trvá 12 až 14 týdnů, což znamená postupné hubnutí, ale s dlouhodobým účinkem a bez zvýšeného rizika jojo efektu

267a8ceb

Součástí jídelníčku v rámci diety jsou i zelenina a bílkoviny, doporučuje se také konzumovat pravidelně každý den ořechy a semena. Díky tomu budete mít v těle vlákninu, která vám pomůže na trávení, ale zároveň nebudete mít hlad a nehrozí ani chřadnutí svalů.

Velkým plusem je i to, že dieta má ještě širší pozitivní účinky a to i na několik jiné oblasti zdraví a fungování těla. Díky tomu, že se snižuje příjem sacharidů a tuků, dochází i ke snížení hladiny cukru v krvi, stejně tak k normalizaci krevního tlaku a cholesterolu. Dieta má také preventivní účinky vůči cukrovce i vůči kardiovaskulárním chorobám.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Pokud byste chtěli ketonovou dietu držet, ale zároveň vidíte velké mínus v nutnosti širší změny jídelníčku, můžete zkusit pohodlnější alternativu v podobě hotových produktů značky KetoMix. Jde o výrobce zaměřeného sortimentem právě na Keto dietu.

Nabídka obsahuje potraviny, nápoje, jídla a také speciální doplňky výživy:

KetoMix nabízí na výběr více druhů hlavních jídel, polévek, potravin, surovin a nápojů, které jsou na proteinovém základě a využitelné během celého dne.

V případě, že po těchto produktech sáhnete, můžete získat tyto plusy:
• nejen pohodlnou a jednoduchou, ale i rychlou přípravu trvající pár minut
• komplexně si vybavíte celodenní stravování i celý pitný režim najednou
• máte jistotu, že do těla dostanete dostatek bílkovin a minimum sacharidů

Sortiment potravin značky KetoMix zahrnuje polévky, kaše, omelety, palačinky, tyčinky, těstoviny, pečivo, sušené maso i různé druhy pomazánek, pomazánek, dresinků nebo omáček. Doplnit je můžete o sladké či slané pochutiny, například proteinové čokolády, sušenky, krekry a chipsy. Nemusíte mít žádný strach, všechny sladkosti jsou bezproblémové.

Kromě jídel nabízí značka i nápoje, konkrétně v podobě koktejlů v prášku, které se připravují s přidáním vody. Díky tomu jsou skladné a bezproblémové na přípravu, stačí si vybrat typ a příchuť, například vanilky, kokosu, kakaa, kávy nebo ovocnou příchuť.

Tak jídla, jakož i nápoje, můžete bez větších problémů zakoupit samostatně, ale i v podobě balíčků na 7, 14, 21 nebo až 30 dní držení Keto diety. Nemusíte se obávat ani o jejich složení, nejsou v nich používány žádné rizikové chemické přísady a látky. S výjimkou pečiva nenajdete v jídlech a nápojích ani lepek, mohou je konzumovat i celiatici.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Zmíněné potraviny, jídla i nápoje nabízí značka KetoMix prostřednictvím svých kamenných prodejen, ale mnohem lepší je využít eshop na oficiálním webu www.ketomix.cz, kde najdete celý sortiment, všechny informace o složení a víte si je i porovnat.

Velkým plusem nákupu přes internet je pohodlí a kromě něj i tyto výhody:
• přímo z pohodlí domova si umíte produkty podívat a to do detailů
• nemusíte nikam osobně jít, tak nákup i doručení vybavíte doma
• můžete platit v hotovosti i bezhotovostně, dokonce i předem a online
• pokud byste měli jakékoliv dotazy, k dispozici je online i telefonická linka


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Samotný nákup v tomto eshopu je podobný běžné objednávce v jiných online obchodech, jde o záležitost pár minut, kterou vyřešíte i přes mobilní telefon. Kromě potravin najdete v sortimentu také doplňky výživy, například s L-karnitin na spalování tuků.

Platba je možná v hotovosti na dobírku u kurýra, ale také bezhotovostním způsobem a to přes internet banking i platební kartou online. Pro doručení si můžete vybrat také z několika kurýrních služeb a s dodáním domů i do pobočky zásilkového v blízkosti vašeho bydliště. Standardní trvá doručení 3 pracovní dny, při větší zásilce je bez poštovného.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno