Má zeleninová dieta výsledky – Zde jsou recepty, jídelníček na hubnutí a zkušenosti s ní

0
11081
Má zeleninová dieta výsledky - Zde jsou recepty, jídelníček na hubnutí a zkušenosti s ní

Zeleninová dieta patří mezi velmi populární a zajímavé diety a je často využívána, protože je považována za zdravou a pro tělo prospěšnou. To je z části i pravda, protože zelenina jako taková je dobrým zdrojem minerálů, vitamínů a stopových prvků.

Stejně tak je dobrým zdrojem vlákniny, která je důležitá pro trávení a metabolismus. Na druhou stranu, obsahuje málo bílkovin, ale zejména sacharidů a tuků. To je považováno za plus z hlediska hubnutí, ale jde o mylnou představu. Dobrou zprávou však je, že v rámci diety se omezují několik nezdravé potraviny a získáte i dobré stravovací návyky.

Co je zeleninová dieta, jaké má pozitivní efekty a jaké má negativa a rizika

Pod pojmem zeleninová dieta se myslí taková změna jídelníčku, která vede k vysokému používání zeleniny v rámci hlavních i doplňkových jídel. Kromě zeleniny je však možné a dokonce vhodné do stravování zařadit i některé druhy ovoce, semen a ořechů.

Takto postavená dieta má několik pozitiv, hlavně pokud jde o trávicí soustavu, metabolismus a střeva. Do těla totiž dostáváte poměrně hodně vlákniny, která podporuje trávení a pročišťuje střeva a organismus, stejně tak několik vitamínů a minerálů. Hubnutí je poměrně viditelné, protože klesá i příjem kalorií, takže tělo spaluje uložené tuky.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Dieta však nemá jen plusy a výhody, ale i mínusy, nevýhody a rizika:
• vzhledem k tomu, že je zaměřena poměrně jednostranně, vám hrozí po pár dnech deficit některých zdravých mastných kyselin, železa nebo vitaminu B12
• stejně tak se objeví nedostatek bílkovin, částečně i sacharidů, v závislosti na tom, jaké zelenině dáte přednost, dieta je chuťově jednotvárná
• výsledkem absence několika zmíněných látek a složek je oslabení fyzické výkonnosti, zejména chřadnutí svalů, případně zvýšená únava
• v některých případech se objevují i ​​plynatost, nadýmání, průjem nebo zácpa, problém může nastat také s poklesem hladiny cukru v krvi

Velmi zásadním nedostatkem této diety je, že není možné ji držet dlouhodobě a to i kvůli nevyváženosti z hlediska živin a také kvůli absenci některých základních látek pro tělo. Obvykle se dieta drží 3 dny, případně 5 dní, týden nebo maximálně 10 dní.

ZELENINOVÁ DIETA NENÍ PRO KAŽDÉHO

Tak, jako v případě mnoha jiných diet, ani ta zeleninová není univerzální a není určena pro každého. Neměly by ji držet děti a dospívající do 18 let, senioři nad 65 let, těhotné a kojící ženy a lidé s cukrovkou a metabolickými onemocněními.

Jaký princip má zeleninová dieta

Co se týče principu zeleninové diety, většina lidí předpokládá, že základem je konzumace zeleniny a o nic jiného se netřeba starat. Není tomu tak, jídelníček by měl obsahovat i některé jiné složky a dívat třeba i na další oblasti.

Snažte se proto držet těchto zásad a pravidel diety:

Zelenina jako základ: Prioritou jídelníčku při zeleninové dietě je pochopitelně zelenina, kde základ stravy tvoří kořenové druhy zeleniny, hlavně mrkev, petržel a celer. Tuto zeleninu je vhodné doplnit i o některé jiné druhy zelené či listové zeleniny. Zeleninu konzumujte prakticky v každém jednom jídle během dne.

Doplnění sacharidů a bílkovin: Vzhledem k tomu, že zelenina neobsahuje dostatek bílkovin, je nutné a vhodné tyto doplňovat přes některé jiné potraviny, zejména ořechy a semínka. Co se týče sacharidů, na jejich doplnění můžete použít některé druhy šťavnatého a dužnatého ovoce, případně domácí med bez sladidel.

Pravidelnost stravování: Kromě jídelníčku je nezbytné dodržovat zásady zdravého stravování. Mezi ně patří pravidelnost, čili jíst každé 3 až 4 hodiny, stejně tak jíst raději častěji a po menších porcích a také časová pravidelnost. Snídaně jezte 30 minut po probuzení, večeři nejpozději 2 hodiny před spaním.

Doplňování tekutin: Nezbytným předpokladem úspěšného hubnutí a metabolismu je neustálá hydratace organismu, což zajistí stimulaci trávení. Doplňování tekutin by mělo probíhat jednak zeleninovými šťávami, ale hlavně pravidelným pitím neochucené a nesycené vody, případně i s bylinkovými čaji.

Vhodné a nevhodné jídla a nápoje pro zeleninovou dietu

Pokud jde o jídelníček zeleninové diety, ten by měl být pestrý a měli byste se snažit využít více druhů zeleniny v co nejlepší kombinaci a formách zpracování. Dobrou zprávou je, že kromě zeleniny víte použít i ovoce či jiné suroviny.

Zde jsou doporučené a nedoporučované potraviny a nápoje:

Kořenová zelenina

Základem jídelníčku při zeleninové dietě je kořenová zelenina, která má nejvíce minerálů, vitamínů a dalších potřebných živin pro tělo i hubnutí. Sem patří zejména mrkev, petržel a celer, které lze podávat syrové, vařené, dušené i pečené.

headerbanne

Zelená zelenina

Druhou kategorií je zelená zelenina, která by měla být také důležitou složkou jídelníčku diety z hlediska objemu zastoupení. Jde hlavně o zelí, brokolici, kedluben, cuketu a ledový salát. I v těchto případech lze použít různý typ tepelné úpravy.

Jiné druhy zeleniny

Pokud jde o další druhy zeleniny, které můžete v jídelníčku použít samostatně, v kombinaci s výše uvedenými nebo v rámci pestřejších salátů, doporučujeme zejména červenou řepu, cibuli, česnek, dýni, brambory, květák, okurku či křen.

Ovoce, ořechy a jiné suroviny

Kromě zeleniny je vhodné v jídelníčku pro zeleninovou dietu použít i některé druhy ovoce, například jablka, hrozny, ananas, rozinky. Na dochucení přidejte i med, sezamová a lněná semínka, ořechy, například pistácie a kešu, případně čočku.

Pitný režim

Nejen na stravu, ale i na tekutiny třeba myslet během držení zeleninové diety. Do pitného režimu pochopitelně můžete počítat i zeleninové šťávy, koktejly a smoothies, ale základem je pitná voda v objemu alespoň 2,5 litru, doplnit ji můžete o čaje.

Nevhodné a zakázané potraviny

V jídelníčku zeleninové diety nemají co hledat maso jakéhokoliv druhu, mléko a mléčné produkty od jogurtů až po sýry, sladkosti, slané pochutiny, obiloviny, mouka a pečivo a prakticky ani žádné jiné suroviny, které nejsou mezi povolenými.

DEJTE SI POZOR NA JOJO EFEKT

Při jednostranných a jednotvárných dietách, kam patří i zeleninová, je velké riziko jojo efektu. To znamená, že po návratu k původnímu jídelníčku hrozí opět nabrání shozených kilogramů. Hlídejte si proto stravování i po ukončení diety.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Vzhledem k tomu, že zeleninovou dietu nelze držet dlouhodobě a má i několik nevýhody, například nevyváženost živin, hledá mnoho lidí po jejím skončení alternativu, která jim více pomůže na hubnutí. Řešením pro muže i ženy může být Ketogenní dieta.

Tento typ diety je možné držet i dlouhodobě a je založena na ketóze:
• pod pojmem ketóza se myslí fyziologický stav organismu, kdy dochází k efektivnějšímu hubnutí a to stimulací lepšího spalování tuků
• organismus je totiž spaluje primárně jako důležitý zdroj energie a to namísto sacharidů, přičemž tento stav je dosažitelný změnou jídelníčku
• změna spočívá v principu změn příjmu jednotlivých živin, konkrétně jde o navýšení příjmu bílkovin a naopak snížení příjmu sacharidů nebo tuků
• kromě toho je důležité zvýšit i příjem vlákniny a to přes zeleninu, která by se měla během ketonovou diety konzumovat alespoň v objemu půl kilogramu denně

Výsledkem zmíněných opatření v rámci jídelníčku je nejen zlepšení hubnutí vlivem spalování uloženého tuku, což je velmi zdravé a hlavně viditelné, ale také pozitivní vliv na trávení a metabolismus a to především díky doplňování vlákniny v jídle.

Kromě toho dochází k příznivým vlivem na kardiovaskulární systém a to zásluhou snížení příjmu tuků a sacharidů, což v praxi znamená, že přijde ke snížení krevního tlaku, snížení hladiny cholesterolu a také hladiny cukru v krvi. Dieta tak má i preventivní účinky například na vznik cukrovky nebo některá onemocnění cév, srdce a krevního oběhu.

Výživové doplňky a přípravky na Keto

Menším mínusem ketonovou diety je, že si třeba v rámci jídel dávat pozor právě na poměr bílkovin, sacharidů a tuků, což je náročné pro jídelníček a několik recepty. Toto negativum však víte smazat také a to prostřednictvím dietního programu KetoMix.

Jde o výrobce produktů a potravin určených speciálně pro Keto dietu:
Sortiment obsahuje proteinové potraviny, polévky i pochutiny, které splňují všechny požadavky ketogenní diety, zakoupit si umíte i nápoje a doplňky výživy

Využitím zmíněných přípravků a produktů získáte několik výhod:
• příprava jídel a nápojů je jednoduchá, pohodlná a hlavně rychlá
• máte jistotu, že kupujete z pohledu původu a složení kvalitní potraviny
• všechny produkty mají vyvážené složení živin, vitamínů a minerálů

Zmíněné produkty jsou určeny pro muže i pro ženy, kteří to myslí s ketogenní dieta opravdu vážně. Svědčí o tom velmi bohatý sortiment značky, kde najdete proteinové polévky, omelety, kaše, těstoviny i pečivo s pomazánkami, stejně tak sušené maso a různé proteinové sladké a slané pochutiny včetně tyčinek, chipsů, dezertů nebo čokolád.

V nabídce jsou i nápoje, konkrétně koktejly, které jsou zdrojem kvalitních srvátovkových bílkovin, vitamínů a minerálů. Můžete si je koupit v různém objemu, stačí je vydělat jen s vodou a můžete si k nim dokoupit příchutě od čokoládové až po ovocnou.

Pro ty, co to myslí se spalováním tuků opravdu vážně, jsou určeny doplňky výživy založené na L-Karntíne, známé aminokyselině využité ve fitness oblasti. Všechny produkty a potraviny KetoMix jsou zdravotně nezávadné, jsou bez nějakých rizikových konzervačních a chemických přísad či látek a kromě pečiva neobsahují ani lepek.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Zaujal vás způsob diétovania právě se sortimentem značky KetoMix? Pokud chcete vyzkoušet ketonovou dietu s využitím produktů tohoto dietního programu, není nic snazšího, všechny potraviny si víte objednat z pohodlí domova přes eshop www.ketomix.cz.

Tímto způsobem nákupu víte využít několik zásadních výhod:
• v první řadě, nákup vybavíte iz obývacího pokoje za pár minut a kliknutí
• objednávku víte udělat nejen přes počítač, ale i přes smartphone
• máte k dispozici několik možností platby včetně platební karty
• netřeba nikam chodit, kurýr vám doručí zásilku přímo domů

Zmíněné potraviny KetoMix si víte nakoupit jednotlivě, ale i v celých balíčcích na určitý počet dní či týdnů, přičemž při větší objednávce máte doručení zdarma a neplatíte poštovné. Kurýr vám přinese zásilku domů obvykle do 3 pracovních dnů.

267a8ceb

V případě platby máte na výběr hotovost, čili klasickou platbu kurýrovi na dobírku, ale zaplatit víte i bezhotovostně a předem, konkrétně přes internet banking nebo platební kartou online. Pozitivem online nákupu je i to, že eshop má k dispozici telefonickou infolinku, kde se víte zeptat vše ohledně objednávky i produktů.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno