Co je Pescetariánství, jaká je Pescetariánska dieta, jaké má výhody, rizika a jídelníček

0
10129
Co je Pescetariánství, jaká je Pescetariánska dieta, jaké má výhody, rizika a jídelníček

Pokud jste ještě neslyšeli pojem Pescetariánství, jde o způsob stravování, kdy se částečně vynechávají živočišné zdroje potravin. V tomto případě se jedná o omezení konzumace masa savců naopak rybí maso a jiné živočišné produkty se konzumují.

V souvislosti s tímto způsobem stravování se tedy i skloňuje Pescetariánska dieta. Jejím cílem není primárně hubnutí, jako je tomu v případech jiných diet, ale je možné tento efekt dosáhnout správnou úpravou životosprávy a životního stylu. Dobrou zprávou je, že v jídelníčku této diety dostávají přednost rostlinné potraviny, které jsou zdravější.

Co je Pescetariánska dieta, jaké má pozitivní efekty a jaké má negativa a rizika

Pescetariánska dieta je pojmenování pro takový jídelníček, který nezahrnuje některé druhy potravin živočišného původu, konkrétně některé druhy masa. Lidé, kteří se podle této diety stravují, nekonzumují maso savců, naopak, ryby a rybí maso jedí.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Pescetariáni nekonzumují hovězí, vepřové, kuřecí, králičí a ani krůtí maso, stejně tak ne zvěřinu a zvěřinu. Ryby, vejce a mléko se konzumovat mohou. Výhodou této diety je příznivý vliv na cholesterol, krevní tlak i zdraví kardiovaskulárního systému, stejně tak prevence cukrovky a obezity do budoucnosti. Aktuální obezitu ale příliš neřeší.

Pescetariánska dieta nemá jen plusy a výhody, ale i své mínusy:
• nejdůležitějším negativem diety je, že při úplném vynechání masa z jídelníčku nastává nedostatek vitaminu B12, který je důležitý pro červené krvinky
• bílkoviny rostlinného typu jsou sice pro organismus prospěšné, mohou se však horší vstřebávat než ty živočišné a ty se nacházejí právě v mase
• v případě, pokud si budete vybírat nekvalitní ryby ve vyšším objemu, můžete do těla dostat několik škodlivé látky, které neprospívají srdci a ani trávení
• problémem je i to, že dieta neřeší jiné aspekty životosprávy, absentují zde pravidla či zásady ohledně pitného režimu nebo způsobu stravování během dne

Zásadním nedostatkem diety z pohledu optimalizace hmotnosti je to, že se nejedná o klasickou dietu určenou na hubnutí. Dodržováním čistě pouze základního pravidla o omezení některých druhů masa k zhubnutí v žádném případě nepřijde.

KDO BY NEMĚL TUTO DIETU DRŽET?

Pescetariánska dieta má několik zdravotních benefitů, to však automaticky neznamená, že je zcela bezproblémová. Dieta podle tohoto programu by neměly děti a mladiství do 18 let, těhotné a kojící ženy, senioři ve vyšším věku a lidé trpící anémií.

Jaké principy má Pescetariánska dieta

Pescetariánska dieta je o omezení některých živočišných druhů potravin, konkrétně tedy o omezení konzumace některých druhů masa. Pokud chcete také zhubnout, nevystačíte si pouze s tímto zákazem, třeba se držet i dalších zásad a pravidel.

Toto jsou nejdůležitější principy, které vám pomohou:

Omezení jídelníčku: Základní zásada Pescetariánskej diety je, že z jídelníčku vám musí vypadnout všechny druhy masa ze savců. Ať už jde o drůbež, zvěřinu, zvěřinu nebo červené maso, zde platí zákaz jejich konzumace. Jíst či pít však můžete ryby a ve zdravém množství mléčné výrobky a vejce.

Pitný režim: Pokud chcete zhubnout, k omezení potravin o maso třeba přidat zásadu zdravého a dostatečného pitného režimu. Podle venkovní teploty a fyzické aktivity vypijte denně 2 až 3 litry tekutin, především neochucené vody, částečně čaje. Omezit třeba kávu, slazené nápoje a samozřejmě alkohol.

Způsob stravování: Na podporu trávení a metabolismu je důležité přijmout opatření týkající se denního režimu stravování. To v praxi znamená jíst více jídel a v menší porci, ideálně 5 jídel denně, jíst nejdříve 30 minut po probuzení a nejpozději 2 hodiny před spaním a zcela si zakázat noční vyjídání chladničky.

Pravidelný pohyb: Posledním důležitým principem pro hubnutí a spalování tuku je pravidelná fyzická aktivita. Díky ní víte utratit přijaté kalorie z potravin, podpoříte trávení a metabolismus a zároveň zefektivníte spalování tukových zásob. Zkuste pravidelnou a každodenní chůzi, běh, plavání a cyklistika.

Vhodné a nevhodné jídla a nápoje pro Pescetariánsku dietu

Stejně jako v případě jiných dietních programů, i Pescetariánska dieta má své doporučené a naopak zakázané potraviny, suroviny, jídla a nápoje. V tomto případě je to usnadněno tím, že se dívá na původ, všechny rostlinné potraviny jsou povoleny.

Toto jsou ty živočišné zdroje, které je třeba již rozlišovat:

Drůbež

Pokud jde o maso, Pescetariánska dieta zakazuje jíst maso savců. Z drůbeže sem patří hlavně kuřecí a krůtí maso, které je sice u jiných dietách povolené, v tomto případě ale ne. Bílkoviny, které se zde nacházejí, je třeba doplnit rostlinnými zdroji.

Červené maso

Pokud jde o červené maso, čili vepřové, hovězí, zvěřinu a zvěřinu, to je v rámci Pescetariánskej diety zakázané stejně jako i výše zmíněné maso. Pescetariáni nekonzumují červené maso vůbec a z hlediska zdraví to vůbec není na škodu.

headerbanne

Ryby

Rybí maso je v rámci diety povolené a to je jen a jen dobře. Ryby totiž obsahují velké množství zdravých omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které pomáhají trávení, metabolismu a srdci. Do jídelníčku klidně zařaďte lososa, tuňáka i makrely.

Vejce

Pro ty, co víc sportují nebo mají vyšší fyzickou zátěž během dne, je dobrou zprávou to, že v rámci Pescetariánskej diety je možné konzumovat i vejce. Ty jsou velmi dobrým zdrojem bílkovin, které se hodí hlavně na energii v první polovině dne.

Mléko a mléčné produkty

Stejně tak můžete konzumovat i mléko a mléčné výrobky, ať už jde o sýry, tvaroh, jogurty a podobně. Chcete-li podpořit hubnutí, měli byste se však vyhýbat plnotučného mléka a mléčným výrobkům, z jogurtů je nejvhodnější řecký typ.

Med

Med patří mezi povolené živočišné zdroje potravin a z hlediska zdraví má v organismu nenahraditelnou úlohu. Kromě toho, že je zdrojem vitamínu C, má i antibakteriální účinky, pomáhá při žaludečních potížích či zácpě a detoxikuje tlusté střevo.

NEZAPOMEŇTE NA DOSTATEK ŽELEZA

Jelikož právě ty druhy živočišných potravin, tedy kuřecí, červené a jiné druhy masa savců, jsou dobrým zdrojem železa, třeba při držení této diety pamatovat na adekvátní náhradu. V opačném případě vám hrozí riziko anémie z nedostatku železa.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Pokud byste chtěli ve vyšší míře podpořit své hubnutí, měli byste se kromě Pescetariánskej diety poohlédnout i po dalších možnostech s viditelnějším efektem. Takovou alternativou je i Ketogenní dieta, která je zaměřena na bílkoviny.

Cílem této diety je stav zvaný ketóza a toto jsou její zásady a pravidla:
• základem jídelníčku je zvýšený příjem proteinů, díky kterým se tělo dostane do specifického stavu ketózy, kdy přichází ke spalování zásob tuku
• zároveň s tím se ve zvýšené míře, konkrétně až půl kilogramu denně, konzumuje zelenina, která je zdrojem vlákniny potřebné pro trávení a metabolismus
• kromě toho dochází ke snížení objemu jídel s obsahem sacharidů a tuků, což znamená vliv na efektivitu hubnutí z tuku a ne spalování cukru
• dieta není o hladovění naopak konzumuje se až 5 jídel během dne a to s vyvážením všech potřebných živin, minerálů, vitamínů a stopových prvků

Dieta má výhodu v tom, že má kromě hubnutí i další pozitivní vlivy a to hlavně na zdraví a fungování kardiovaskulární soustavy, ale i celkově na zdravé trávení. Pomáhá také na snížení cholesterolu, prevenci cukrovky a na normalizaci tlaku.

Pokud jde o možná rizika či nevýhody, Keto dieta je v tomto ohledu bezproblémová, přestože jsou některé situace, kdy ji nelze držet. Překážkou může být již existující cukrovka, některé závažné onemocnění trávicí soustavy či metabolické potíže. Jedná se ale o případy, kdy není možná prakticky žádná dieta na hubnutí, takže je to pochopitelné.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

V případě, že se vám Keto dieta zalíbila a chtěli byste ji zkusit, ale nechce se vám řešit jídelníček či recepty na jídla bez sacharidů a s obsahem bílkovin, existuje velmi zajímavá možnost zvaná KetoMix. Jde o dietní program právě pro tuto dietu.

Značka nabízí široký sortiment jídel a produktů pro celý den:
Můžete zde najít polévky, hlavní jídla, pečivo, snídaňové kaše, slané a sladké pochutiny a dokonce i nápoje a koktejly, v nabídce jsou i doplňky výživy na spalování tuku
Pokud jde o nejdůležitější vlastnosti či benefity produktů, tak:
• z hlediska kvality původu a surovin jsou potraviny bezproblémové
• nemusíte se trápit složením živin, všechny produkty jsou maximálně vyvážené
• jídla a nápoje jsou na celý den, na jednom místě máte celý jídelníček

Plusem je, že z hlediska složení jsou tyto produkty bez vážnějších vedlejších účinků a zároveň jejich víte připravit rychle, doslova do pár minut. V případě míchání není nutné míchání s mlékem, potraviny i doplňky výživy jsou bez škodlivých a rizikových chemických přísad a bez lepku. Pozor si však dejte na některé jiné potravinové alergie.

Co se týče nabídky, základem jsou potraviny, kde máte široký sortiment. Ten obsahuje například různé proteinové polévky, omelety, kaše, těstoviny, dresinky i sušené maso, stejně tak menší pochutiny typu tyčinek, chipsů, palačinek, dezertů a čokolád.

Proteinový program KetoMix zahrnuje také nápoje a různé koktejly s příchutí, které si připravíte jednoduše v odměrce smícháním s vodou. Pro ty, co by chtěli ještě intenzivněji podpořit hubnutí, je dobrou zprávou nabídka doplňků výživy s obsahem aminokyseliny L-Karnitin. Ta totiž v těle pomáhá ještě lepšímu spalování tuku.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Samotná Keto dieta se dá držet i bez zmíněných hotových produktů a potravin, ale s nimi je to efektivnější, pohodlnější a jednodušší. Stejná je i jejich koupě, vše vyřešíte přes oficiální eshop značky s celým sortimentem a to www.ketomix.cz.

267a8ceb

Pro ty, co chtějí dietu držet, má tento eshop několik plusů:
• nemusíte nikam jít, nákup i převzetí přípravků uděláte doma
• objednávka je věcí pár minut a to tak přes počítač, jakož i smartphone
• máte záruku nejlepší možné ceny, jde o originálního prodejce
• doručení je velmi rychlé, obchod garantuje nejvýše 3 pracovní dny

Postup nákupu se v ničem neliší od běžné objednávky v eshopu. Stačí jednoduše jen vložit do online košíku ty přípravky a potraviny, které chcete, vyplnit své údaje, zvolit způsob platby a dopravy a to je celé. Objednat si umíte i celé balíčky potravin.

Právě možnost získání komplexního jídelníčku v balíčku na 1, 2, 3 nebo i 4 týdny je to, co je největší plus z pohledu laického uživatele. Nemusíte se tak trápit se skladbou jednotlivých jídel, výživoví specialisté KetoMix to již udělali za vás. Dietu vám umí naplánovat i s ohledem na nadváhu a vše vyřešíte čistě přes internet.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno