Co je zelná dieta, jaký má jídelníček, které recepty jsou nejlepší a jaké jsou zkušenosti

0
9412
Co je zelná dieta, jaký má jídelníček, které recepty jsou nejlepší a jaké jsou zkušenosti

Jednou z velmi známých a populárních diet určených speciálně na hubnutí je zelná dieta. Jak již říká i samotný název, dieta je založena hlavně na příjmu zelí, která patří hlavně díky obsahu vitamínu C a jiných látek mezi velmi zdravé potraviny.

Není to jen zelí, která tvoří jídelníček během diety, ačkoli je pochopitelně dominantní složkou. Kromě ní jsou zde i některé jiné jídla a nápoje, stejně tak i další pravidla, například ohledně doby dodržování, která by neměla překročit 5 či 7 dní. Pokud vás zelná dieta zajímá více a chcete znát její výhody a nevýhody, čtěte dále.

Co je zelná dieta, jaké má pozitivní efekty a jaké má negativa a rizika

Zelná dieta patří mezi rozšířené a velmi účinné diety na hubnutí, přičemž její základem je zelí v různých podobách. Zelená nebo červené zelí je přitom pro lidské tělo velmi prospěšná, obsahuje totiž hodně antioxidantů, vitamínů a stopových prvků.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Ačkoli mnoho diet slibuje velké úspěchy, právě při té zelné je hubnutí viditelné. Reálné takto víte zhubnout i několik kilogramů zhruba za jeden týden, je to však velmi individuální a závisí to na míře nadváhy, kterou trpíte. Zelí jako taková je i snadno a levně dostupná, má detoxikační účinky a jídelníček během diety je lehce stravitelný.

Zapomínat však netřeba ani na některé negativa, rizika a nevýhody této diety:
• mínusem zelné diety je její monotónnost, jelikož základem je zelí a přestože ta může mít několik podob či způsob úpravy, dříve či později vás omrzí
• stejně tak ani jiná jídla a nápoje v rámci diety nejsou příliš pestré a to platí nejen z pohledu chuti, ale i živin, převládá nedostatek bílkovin a sacharidů
• právě nevyváženost jídelníčku může vést k dalším problémům a obtížím, například k pocitům únavy, snížení výkonnosti a k ​​chřadnutí organismu
• zelí sice patří mezi zdravou zeleninu, ale pokud bude vašemu stravování během dne dominovat, je třeba počítat se zvýšenou plynatostí, nadýmáním či průjmem

Zásadním mínusem zelné diety je časové hledisko. I vzhledem k jídelníček a také vzhledem k stravování nelze očekávat, že byste mohli zelnou dietu držet dlouhodobě. Je spíše krátkodobou a určenou nejvíce na týden, což má svá omezení.

PRO KOHO NENÍ ZELNÁ DIETA VHODNÁ

Zelnou dietu by neměly držet lidé se závažnějšími trávicími a zažívacími potížemi a problémy, hlavně střevního typu. Stejně tak si musí dát pozor ti, co mají cukrovku, metabolické onemocnění, těhotné a kojící ženy, děti do 18 let a senioři.

Jaké principy má zelná dieta

Na první pohled je zelná dieta velmi jednoduchá, protože je založena na konzumaci většího množství zelí. To však není jediné pravidlo, kterého se třeba držet, pokud chcete vidět pozitivní výsledky na hubnutí či pročištění střev.

headerbanne

Zde jsou 4 důležité principy, kterých je třeba držet:

Konzumace zelí: Základem jídelníčku je zelí, nejčastěji v podobě zelné polévky. Na tu budete potřebovat hlávku zelí, 3 až 4 cibule, 2 až 3 mrkve, 1 celer, 2 až 3 papriky, 2 až 3 rajčata a na dochucení pepř a sůl. Polévku můžete konzumovat bez omezení objemu v jedné porci.

Pravidelné stravování: Důležitou zásadou je nejen to, co jíte, ale i to, jak to jíte. Pozitivem diety je, že se snaží podpořit zdravé trávení i prostřednictvím pravidla o 5 jídel denně, čili snídaně, desáté, obědu, svačiny a večeře. Musí jít o menší porce a častěji, čím zrychlíte trávicí procesy.

Zavodnění těla: Nejen jídlo, ale i pitný režim má svůj význam v případě hubnutí, trávení, metabolismu a spalování tukových zásob. V případě zelné diety je základem pití čisté, nebublinkovej a neochucené vody, ideálně každou 1 až 2 hodiny. Na snídani k ní můžete přidat 1 šálek neochuceného čaje.

Doba diety: Pokud budete hledat na internetu jídelníček, ve většině případů ho najdete na 3, 5 nebo na 7 dní. To je pro tento typ dietního programu charakteristické, protože dieta se má dodržovat intenzivně, ale krátkodobě. Po jejím skončení se však snažte omezit zakázané potraviny i do budoucna.

Vhodné a nevhodné jídla a nápoje pro zelnou dietu

Pokud jde o jídelníček během diety, zde je třeba brát v úvahu to, že ačkoli je zelí dominantní složkou stravování a její konzumace v různých podobách je základním principem, existují i ​​některé zakázané a povolené jídla.

Přehledně jsme je proto rozdělili na dvě kategorie:

Vhodné a doporučené potraviny a nápoje

Základem jídelníčku je zelí, kterou používejte především na hlavní jídla, čili snídaně, oběd a večeři. Připravit si můžete zelnou polévku, ale i zelí s trochou lehkého masa, například kuřecího a hovězího, kde bude zelí přílohou.

Pokud jde o další vhodné jídla, na snídani, svačinu se doporučují hned několik druhů zeleniny a ovoce. Jde například o jablka, pomeranče, hrušky, okurky, paprika, nektarinky, mrkev, kiwi, banán, celer, cibule. Přidat můžete i hnědou rýži.

Do jídelníčku můžete v menším množství zařadit na dochucení některé čerstvé bylinky, celý pepř, sůl či skořici. Pokud jde o nápoje, doporučuje se čistá voda během celého dne a na snídani neslazený čaj, můžete tak udržet tělo dostatečně hydratované.

Nevhodné a nedoporučované potraviny a nápoje

Co se týče jídel a nápojů, které je třeba během zelné diety určitě vyřadit z jídelníčku, sem patří v zásadě všechny tučné, těžké a mastné jídla. Zapomenout musíte na většinu masa, ryby, většinu ovoce, luštěniny, tučné mléko a mléčné výrobky či ořechy.

Zmíněné suroviny a potraviny obsahují přitom v mnoha případech právě prospěšné a zdravé mastné kyseliny, bílkoviny a sacharidy, které tělo potřebuje. Na druhou stranu, zákaz sladkostí, obilovin, potravin s obsahem zrn a slaných pochutin je prospěšný.

Pokud jde o nápoje, během diety musíte zapomenout na alkohol a jakékoliv nápoje a tekutiny obsahující rizikové chemické látky, cukr, sladidla či přísady. Mléko konzumovat můžete, ale jen odtučněné a jen minimum. Pozor ale, nedávejte si cukr do čaje.

POZOR NA JOJO EFEKT PO SKONČENÍ

Zelná dieta patří mezi přísně redukční diety, tělo během ní trpí nedostatkem tuků, bílkovin a také sacharidů, stejně tak častým pocitem hladu. To může po skončení diety znamenat riziko vzniku jojo efektu a návratu do původního stavu.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Přestože je zelná dieta zajímavá a může za pár dní přinést výsledky, má i negativa, ať už jde o riziko zažívacích potíží, nedostatek živin nebo nemožnost dlouhodobého dodržování diety. Dívat se proto třeba i po jejím možných alternativách.

Jednou z nich je Keto dieta, která má také výsledky a tyto principy:
• jejím základem je navození stavu ketózy, což je fyziologický stav v organismu, kdy se zlepší a zefektivní spalování tukových zásob namísto cukrů
• abyste tento stav dosáhli, je třeba v jídelníčku radikálně snížit příjem sacharidů a tuků a naopak, důležité je do něj zařadit jídla s bílkovinami
• ketózu lze dosáhnout už po pár dnech, ale přesto má Ketogenní dieta několik fází a trvá déle, její poslední fáze může být i dlouhodobá
• součástí je i zvýšení příjmu zeleniny, což je nejen zdravé, ale také důležité z pohledu obsahu vlákniny, stejně tak můžete jíst ořechy a semena

Výše uvedené vlastnosti způsobí nejen podporu trávení, lepšího spalování tuků a tudíž i hubnutí, ale mají stimulační účinky na metabolismus celkově. Dieta tohoto typu má pozitivní vliv i na snižování hladiny cukru a cholesterolu v krvi.

Kromě toho pomáhá stravování Keto dietou i jako prevence na některé kardiovaskulární onemocnění a proti cukrovce. Dieta má tři fáze, v první a druhé se hubne nejvíce, ta třetí je udržovací a slouží k prevenci vůči jojo efektu a na normalizaci životosprávy a jídelníčku dlouhodobě. Má také velmi bohaté zastoupení vitamínů a minerálů.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Pokud jde o jídla, jídelníček a recepty, mnoho lidí by chtělo ketonovou dietu vyzkoušet, ale zároveň má problém se složitostí přípravy jídel podle zásad rozdělení živin. Zde je možné najít velmi jednoduché, rychlé a pohodlné řešení zvané KetoMix.

Jde o dietní program obsahující všechny potřebné produkty a potraviny:

Tato značka nabízí sortiment hlavních proteinových jídel a potravin pro celodenní stravování v rámci Keto diety, stejně tak zde najdete i nápoje a koktejly

Pro ty muže i ženy, kteří se rozhodnou program využít, to znamená:
• bezproblémovou přípravu všech jídel, potravin a nápojů do 5 minut
• jednoduchost, protože na jednom místě máte celý jídelníček
• záruku kvalitního původu surovin a vyváženého složení látek v nich

K dispozici máte sortiment potravin pro hlavní jídla, ať už jde o proteinové polévky, omelety, kaše, sušené maso, palačinky, pomazánky, pečivo, těstoviny, dresinky a omáčky nebo proteinové tyčinky. Vybrat si můžete i drobnosti typu chipsy, čokolády a jiné sladké a slané pochutiny, které mají hodně bílkovin a minimum tuku a sacharidů.

Z nápojů jsou nejvíce vyhledávané proteinové koktejly, které si vyděláte jednoduše s vodou, není potřeba přidávat mléko. K dispozici máte různé příchutě od kávy, přes banán až po lesní ovoce. Koupit si umíte tak studené, tak horké typy těchto nápojů.

267a8ceb

Velmi pozitivní je, že v nabídce KetoMix se nacházejí také výživové doplňky v podobě orálních tablet a kapslí, které můžete využít na podporu efektivnějšího spalování tuků, nakolik obsahují L-Karnitin. Všechny výše uvedené potraviny zakoupíte jednotlivě i po balíčcích, například pokud chcete držet dietu 1 týden, 14 dní či celý měsíc.

Kde koupit doplňky na Keto dietu

Pokud vás Ketonová dieta oslovila a oslovili vás i produkty značky KetoMix, můžete si je zakoupit osobně v značkové prodejně, ale i přes oficiální eshop www.ketomix.cz. Druhá možnost je využívána stále více, protože je praktická, rychlá a hlavně pohodlná.

Pro uživatele nabízí online nákup i některé zajímavé benefity:
• v první řadě jde o záruku originality všech produktů a potravin
• zároveň s tím jde výhodnost, nakupuje přímo od dodavatele
• nákup zrealizujete přímo z domu a to přes počítač i přes smartphone
• nemusíte nikam chodit, kurýr vám balíček donese ke dveřím

Co se týče procesu objednávky, ten je velmi podobný běžnému nákupu v eshopu. Do online košíku vložíte potraviny, produkty či celé balíčky, které chcete, vyplníte své osobní údaje a adresu a pak už jen zvolíte způsob platby a kurýrní službu.

Doručení je otázkou nejvýše 3 pracovních dnů, na výběr máte několik kurýrů a při větší objednávce neplatíte žádné poštovné. Pokud jde o placení, zaplatit můžete v hotovosti a na dobírku, ale také přes internet nebo platební kartou online. Objednávka i platba tak mohou být otázkou pár minut a nemusíte mít hotovost.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno