Zdravá výživa jako klíč ke spokojenějšímu životu

0
6870

Říká se, že jsme to, co jíme. Možná, že je to dostatečně motivační k tomu, abychom jedli co nejlépe a také se tak následně cítili. Víte, co vlastně zdravá strava znamená, co všechno by naše tělo mělo ze stravy získat a co kontrolovat na potravinách před tím, než je odnesete z obchodu?

Jak se zdravě stravovat?

Ačkoliv se často stává, že je zdravé stravování zaměňováno s přísnou dietou nebo drastickými metodami ke zhubnutí, pod tímto pojmem se ve skutečnosti neskrývá nic jiného než udržitelný styl života, kdy svému tělu dopřáváte vše, co potřebuje. Pokud se tak rozhodnete skoncovat se zlozvyky a najet na zdravý životní styl, pravděpodobně dodáte svému jídelníčku více zeleniny, ovoce či luštenin. Na druhou stranu vyřadíte smažená jídla a další potraviny obsahující nezdravé tuky. Zdravá výživa ale určitě neznamená hladovění. Ba naopak – problémem velké většiny z nás je to, že konzumujeme málo těch skutečně hodnotných jídel. Pokud tak do zdravého stravování více zabřednete, uvidíte, že po naplnění nutričně vyvážených talířů mít hlad určitě nebudete. Optimální totiž je, pokud do denního příjmu zahrnete přibližně 55 % sacharidů, 30 % tuků a 15 % bílkovin, minerálních látek a vitaminů. Každý z nás má ale jiné potřeby, tělesné zatížení nebo zdravotní stav, proto se i poměr živin může měnit.

Pohybem ke zdraví

Neodmyslitelným startem ke zdravé životosprávě je kromě zašlápnutí posledního vajglu od cigarety i pravidelnost v cvičení. Potřebné živiny a podporu spalování nebo výkonu vám pak může pomoci doplnit třeba i sportovní výživa, která je více než oblíbeným doplňkem stravy nejednoho sportovce. Ať už se pustíte do běhání, kruhových tréninků nebo rychlochůze, pamatujte, že každý pohyb se počítá.

Nakupujte chytře

Leckdy se stane, že na nás z regálů i reklam volají potraviny, které slibují zázračné výsledky. Ať už chcete žít zdravě prostě jen proto, že to cítíte jako jedinou správnou volbu, nebo chcete pár kilo zhubnout, nezapomeňte, že k úspěchu žádné zkratky nevedou. Nic jiného, než zdravé jídlo, kvalitní produkty a pohyb vás zkrátka do vysněného cíle nedostanou. V obchodě tak sledujte, zda mají vaše oblíbené produkty vhodné složení a neobsahují hromadu zbytečných složek. Jídelníček si naplánujte třeba na týden dopředu a nakupte si potřebné ingredience, čímž se vyhnete tomu, že budete bezhlavě pojídat vše, co doma ve špajzu najdete. A to nejdůležitější? Zamilujte si změnu, kterou jste udělali!

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno