Pomáhá Středomořská dieta na hubnutí – Její jídelníček, recepty a jaká je tradiční

0
9651
Pomáhá Středomořská dieta na hubnutí - Její jídelníček, recepty a jaká je tradiční

Jednou z těch nejzajímavějších a z některých pohledů i nejzdravějších diet je Středomořská dieta, nazývaná někdy hovorově i Mediteránská dieta. Na rozdíl od mnoha jiných je flexibilní a jejím cílem je prioritně zdravější výběr potravin a až potom hubnutí.

Výsledkem přístupu je několik pozitivních vlivů na zdraví, ať už jde o kardiovaskulární onemocnění, riziko rakovinných nádorů nebo některé neurologické problémy a potíže. Na druhou stranu, v našich podmínkách může být někdy problém s dodržováním této diety a to hlavně kvůli horší dostupnosti některých potravin, surovin nebo jídel.

Co je Středomořská dieta, jaké má pozitivní efekty a jaké má negativa a rizika

Středomořská dieta je pojmenování pro způsob životosprávy, stravování a životního stylu, který je inspirovaný stravováním pro země Středomoří z období kolem poloviny minulého století. Jde hlavně o Řecko a jižní oblasti Itálie a Španělska.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Plusem této diety je hlavně to, že je komplexní a zasahuje prakticky všechny oblasti života. Kromě toho má pozitivní vlivy na trávení a to kvůli vysokému obsahu vlákniny a také na srdce a cévy, nakolik obsahuje zdravé mastné kyseliny. Může pomoci i na optimalizaci hladiny cholesterolu a hladiny cukru v krvi, ale to je už velmi individuálně.

Má však i některá rizika nebo méně pozitivní stránky, kam patří:
• nedostupnost některých druhů surovin v našem geografickém prostoru, což vede k využívání jejich náhrad, které nejsou až tak zdravé, jak originální suroviny
• vyšší cena více potravin a jídel a to i kvůli tomu, že se nenacházíme v místě jejich přirozeného výskytu, tato dieta je proto finančně náročnější
• velké množství ovoce, které je zahrnuto v dietě, může znamenat vyšší přísun sacharidů a to je v přímém rozporu s cílem efektivního zhubnutí
• součástí diety je i alkohol, konkrétně víno, což sice bývá vnímáno v určitém množství jako zdraví prospěšné, ale má to i vedlejší efekty

Pokud jde o samotné hubnutí, zde je třeba říci, že Středomořská dieta vás sice možná zbaví nějakých přebytečných kilogramů, ale nejde o typicky cílenou dietu za účelem zhubnutí. Spíše se jedná o souhrn změn s cílem dosažení zdravějšího životního stylu.

PRO KOHO DIETA NENÍ URČENA

Tak, jako mnoho jiných diet, i při Středomořské dietě jsou některé skupiny uživatelů, kteří by ji neměli držet. Jde o děti, těhotné a kojící ženy, ale pozor by si měli dát i lidé s nízkým krevním tlakem a cukrem v krvi a ti, co mají vážné metabolické onemocnění.

Jaké principy má Středomořská dieta

Středomořská dieta stojí na třech principech. První se týká stravování a upřednostňování některých druhů potravin v rámci jídelníčku. Druhý se týká nápojů a pitného režimu. Třetí princip je založen na podpoře přirozeného pohybu, což pomáhá na hubnutí.
Zde jsou jednotlivé principy vysvětlení do bližších detailů:

1. jídla: Pokud jde o jídla, Mediteránská dieta je založena na zvýšení množství zeleniny, ovoce, ořechů, luštěnin, semen, celozrnných potravin a darů moře spolu s rybami, což jsou typické jídla této geografické oblasti. Naopak, snižuje se příjem mléčných výrobků, vajíček a červeného masa. Zapomenout třeba i na uzeniny a sladkosti.

2. nápoje: Pokud jde o nápoje, základem pitného režimu je čistá voda, která je důležitá pro trávení. Součástí diety může být i konzumace kvalitní kávy nebo čajů. Naopak omezit třeba mléko a tekuté mléčné výrobky. Doporučuje se pít i červené víno, okolo 1,5 dcl denně pro ženy, 3 dcl denně pro muže, u seniorů samozřejmě méně.

3. pohyb: To, že Středomořská dieta je opravdu komplexní, dokumentuje i třetí její princip, který je založen na pravidelném pohybu. Díky němu dokážete podpořit metabolismus, trávení a spalování tuků ještě efektivněji. Dávejte přednost pravidelné a co nejvíce přirozené aktivitě, zejména pokud jde o chůzi a plavání, případně běh.

Vhodné a nevhodné jídla a nápoje pro Středomořskou dietu

Tak, jako v případě některých jiných diet, i v případě Středomořské třeba počítat s některými povolenými a některými zakázanými jídly. Ty, které jsou zakázány, mohou být zakázány úplně, nebo jen částečně s tím, že je omezené množství jejich příjmu.

headerbanne Toto je stručný přehled vhodných a nevhodných jídel a potravin:

Povolené a doporučené jídla a potraviny

Pokud jde o potraviny, které je třeba do jídelníčku přidat ve zvýšeném množství, základem jsou zelenina, ovoce a luštěniny. Spolu s nimi by měly tvořit jídla i zdravé omega-mastné tuky z ryb nebo mořských plodů, například tuňák a losos. Ochutit je můžete bylinkami.
Velmi prospěšné jsou i ořechy, například vlašské, mandlové a pistácie, chybět by neměly ani semínka, například lněné, sezamová nebo chia. Konzumovat můžete i celozrnné suroviny, na snídani také ovesné vločky. Chybět nesmí olivový olej a také olivy.
Ze sýrů se doporučují v rozumném množství střídat kozí, ovčí či feta sýr a mozzarella. Mezi prospěšné suroviny, které může využít v různých jídlech, patří i cizrna, rajčata, česnek a lilek. Pokud budete chtít konzumovat jogurty, nejlepší volbou je řecký.

Zakázané a nevhodné jídla a potraviny

Pokud jde o zakázané a nevhodné jídla, omezit třeba potraviny i nápoje s přidaným cukrem. Jde například o slazené limonády, zmrzliny, cukrovinky a nekvalitní čokolády. Také se omezují potraviny s rafinovanými obilovinami, zejména bílé pečivo a těstoviny.
Přestat používat třeba i rafinované rostlinné oleje a margaríny. Kromě toho je třeba omezit některé druhy masa. Drůbež konzumujte spíše sporadické, červené maso opravdu výjimečně a zcela třeba z jídelníčku vyloučit uzeniny, například klobásy, párky, salámy a slaninu.

Stejně tak zapomeňte na průmyslově zpracovávané potraviny a polotovary, vyhýbejte se nadměrnému množství soli a solení. Nespoléhejte se ani na tzv. nízkotučné mléčné výroby, určitě i na majonézy. Pozor na sterilovanou zeleninu a ovoce, ty třeba také vyloučit.

Tempo hubnutí pozvolnější

Na rozdíl od některých intenzivních diet, v případě Středomořské diety platí, že nemůžete očekávat nějaké radikální zhubnutí za krátký čas, funguje to spíše pozvolně. Za měsíc je možné snížit váhu o 2 až 4 kg v závislosti na původní hmotnosti i jídelníčku.

Keto dieta

Přestože je Středomořská dieta na první pohled velmi zdravá, pokud potřebujete zhubnout intenzivněji, vyzkoušejte i ketogenní či jinak nazvanou ketonovou dietu. Ta je také velmi komplexní, ale z hlediska výsledků je ještě zajímavější a to pro muže i ženy.

267a8ceb

V rámci této diety existují následující zásady, principy a pravidla:
• základem je zvýšení příjmu proteinů, čili bílkovin, které jsou důležité pro fyzickou výkonnost, ale ruku v ruce s tím jde snížení příjmu sacharidů a tuků
• cílem této změny stravování je navodit v organismu stav zvaný ketóza, pro který je typické to, že dochází ne ke spalování cukrů, ale ke spalování tuků
• právě spalování tuků je alfa a omega pro efektivní a také pro zdravé hubnutí, přičemž plusem je, že nedochází k oslabení organismu a k hladovění
• z pohledu tohoto principu má dieta povolené i zakázané potraviny a nápoje, základním pravidlem je i přísun zeleniny, která pomáhá na metabolismus

Co se týče nejdůležitějších výhod Keto diety, i zde lze očekávat pozitivní zdravotní benefity například na krevní tlak, cholesterol nebo snížení rizika cukrovky. Navíc, díky velkému množství vlákniny v zelenině velmi dobře podporujete trávení a střeva.

Výhodou je i to, že dochází k omezení především škodlivých sacharidů, což ovlivňuje nejen na hubnutí, ale celkově na kardiovaskulární systém. Pokud jde o nějaké negativa nebo rizika, Keto dieta je bezproblémová, ale lidé s některými metabolickými onemocněními by ji držet neměli. U seniorů nad 65 let je třeba nejprve poradit s lékařem.

Výživové doplňky na Keto dietu

Pokud byste si chtěli diétovaní s Keto dietou co nejvíce zjednodušit a usnadnit, zejména pokud jde o vhodný výběr jídel, můžete sáhnout po speciálním programu značky KetoMix. Jde o soubor proteinových jídel, produktů a přípravků právě pro Keto dietu.

V rámci tohoto programu získáte komplexní jídelníček pro celé období:
Sortiment KetoMix zahrnuje tak jídla od polévek, přes kaše až po drobné pochutiny, jakož i nápoje včetně několika koktejlů a také doplňky výživy na spalování tuku

Co se týče nejdůležitějších výhod a vlastností pro uživatele, sem patří:

• vyvážený poměr všech živin, minerálů, vitamínů a jiných látek
• jednoduchá příprava každého jídla a nápoje, jde o věc doslova pár minut
• ověřený původ a vysoká kvalita, což zaručuje bezproblémovou konzumaci

Všechny zmíněné produkty a potraviny jsou ověřeny z hlediska složení a původu, takže kvalita je na prvním místě. Ať už půjde o kaše, omelety, těstoviny a k nim různé dresinky a omáčky, pomazánky, polévky, tyčinky nebo proteinové chipsy a sladkosti, celý jídelníček je založen na optimálním složení. To samozřejmě zefektivňuje celou Keto dietu.

Zapomínat netřeba ani na nápoje, které jsou v programu KetoMix obsažené, jde hlavně o různé koktejly s více příchutěmi. Ty vám umožní doplnit v tekuté formě všechny potřebné stopové prvky. Pokud by to nestačilo, víte sáhnout i po doplňcích s L-karnitin.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Zmíněné jídla si přitom víte koupit jednotlivě, ale i v rámci kompletnějších balíčků a to buď podle toho, jak vysokou máte nadváhu, nebo podle toho, jak dlouho chcete dietu držet. Balíčky si víte koupit na 1 až 4 týdny, případně i menší balíček na zkoušku. V případě potřeby vám odborníci z KetoMixu sestaví produkty a potraviny na míru.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Pokud vás značka KetoMix zaujala, její kompletní nabídku najdete přímo v oficiálním eshopu www.ketomix.cz. Na jednom místě a v přehledné formě najdete všechny potřebné informace ohledně diety, jakož i celý sortiment potravin a produktů.

Pokud se rozhodnete pro nákup z tohoto eshopu, získáte tyto výhody a plusy:
• záruku originality, všechny přípravky totiž pocházejí přímo do výrobce
• nejlepší možnou cenu, kterou může nabízet pouze oficiální eshop
• jednoduchý nákup z domu přes počítač, tablet nebo smartphone
• možnost platit nejen v hotovosti na dobírku, ale také přes internet a předem
Nákup v oficiálním eshopu KetoMix se přitom svým postupům a procesům vůbec neliší od běžného nákupu přes internet kdekoliv jinde. Jednoduše do online košíku vložíte ty přípravky a produkty, o které máte zájem a objednávku odešlete.

Po zadání svých osobních údajů pak postačuje už jen vybrat způsob doručení, čili kurýrní službu, a způsob zaplacení, čili na dobírku nebo předem přes internet. Kromě klasického internet bankingu můžete využít i platbu kartou. Doručení je obvykle do 3 pracovních dnů a vnější balení je diskrétní. Největší balík váží nejvýše 5 kg.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


5/5 - (1 vote)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno