Jak a co jíst a nepřibrat – Nejde jen o jídelníček, zde je 12 tipů a ověřených rad

0
11794
Jak a co jíst a nepřibrat - Nejde jen o jídelníček, zde je 12 tipů a ověřených rad

Chtěli byste jíst a nepřibrat? Takový sen má zřejmě každá žena nebo i každý muž, hodně však závisí nejen na tom, co jíte, ale také na tom, jak se stravujete. Jídelníček jakož i způsob stravování do velké míry ovlivňují hlavně trávení a metabolismus.

Výsledkem toho, v jakém stavu jsou tyto dva procesy, je i to, zda přibíráte, udržujete si stabilní hmotnost nebo naopak hubnete. Pochopitelně nelze zapomínat i na vliv pohybu a fyzické aktivity, ale ten nebude předmětem následujících řádcích. V nich se spíše podíváme na to, jakým způsobem ovlivnit příjem a zpracování kalorií.

Jak ovlivňuje stravování na hubnutí a tělesnou hmotnost

To, zda přibíráte, hubnete nebo si udržujete svoji hmotnost stabilní, je závislé především na tom, jaký je poměr mezi přijatými kaloriemi a těmi, které vydáte. Pokud jde o ty přijaté, zde rozhoduje jídelníček a to, jakým způsobem se stravujete.

Stravování ve velké míře ovlivňuje trávení a látkovou přeměnu, čili metabolismus. Oba tyto faktory zas ovlivňují způsob zpracování živin, ať už jde o tuky, cukry, bílkoviny nebo jiné látky. V některých případech platí přímá úměra, čili mnoho přijatých živin znamená přibírání, ale například i vynechávání jídel znamená pomalejší metabolismus.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Zde jsou 4 nejdůležitější oblasti a způsoby vlivu stravování:
• příliš vysoký příjem sacharidů a tuků znamená, že tělo je neumí zpracovat a spálit, musí je tedy uložit, což způsobuje přibývání a nárůst tělesné hmotnosti
• nepravidelnost příjmu jídel a potravin má také vliv na způsob jejich zpracování, v tomto ohledu dochází nejčastěji ke zpomalení metabolismu
• nedostatek jídel s obsahem vlákniny, která je důležitá pro správné fungování trávení, výsledkem je zpomalení trávicích procesů i metabolismu
• vynechávání jídel, což má opět vliv na zpomalení metabolismu, zároveň hrozí i tzv. jojo efekt, čili při doplňování zameškaných potravin jejich zvýšený příjem

ZMĚŘTE SI SVÉ BMI AJ OBVOD PÁSU

To, zda máte problém s nadváhou a obezitou, nebo naopak, zda je vaše tělesná hmotnost v normě, víte zjistit jednoduše i podle výpočtu indexu BMI a podle obvodu pasu. Jak na to, jaké hodnoty mají jaký význam a jak to funguje, se dočtete zde.

Jaký by měl být jídelníček, co jíst a nepřibrat

Začněme první oblastí, která má výrazný vliv na přibírání, hubnutí, trávení i metabolismus a tou je jídelníček. V tomto případě je třeba eliminovat nezdravé potraviny, jídla i nápoje naopak zvýšit třeba konzumaci těch, které jsou zdravé.

Součástí jídelníčku by měly být tyto potraviny a tekutiny:

Ryby a libové maso: Živočišné potraviny přinášejí do těla bílkoviny a také mnoho minerálů či vitamínů. Přednost dávejte libovému drůbežímu masu, zejména krůtím a kuřecím prsům, velmi důležité jsou i ryby, zejména losos, tuňák a makrela.

Zelenina a luštěniny: Vláknina je nezbytné součástí správného fungování trávení a najít ji víte hlavně v zelenině a luštěninách. Snažte se v jídlech využívat co nejvíce brokolici, špenát, zelený salát, mrkev, zelí čočku a fazole.

Ovoce s nižším glykemickým indexem: Ovoce je jako zdroj vitamínů nenahraditelné, ale pokud chcete jíst a nepřibrat, musíte se soustředit na to, které nemá nadměrně mnoho cukru. Ideální jsou citrusové plody, maliny, jahody, ostružiny, borůvky či avokádo.

Ořechy a semena: Zdravým zdrojem prospěšných aminokyselin, minerálů a mastných kyselin jsou ořechy a semena. Pomáhají také s pročištěním střev a stimulací zažívání i stolice. Ideální jsou arašídy, mandle a para ořechy, chia a lněná semena.

Koření: V jídelníčku by určitě neměly chybět koření, které pomáhají trávení a látkové přeměně. Nejlepší jsou pálivé druhy, například chilli nebo kajenský pepř či pepř, případně bazalka a oregano. Dokáží osvěžit každé jídlo.

Čaje: Kromě vody, která by měla být základem pitného režimu, je pro hubnutí velmi důležité pít i čaje. Pomáhají totiž trávení, detoxikovat trávicí trakt a stimulovat zažívání. Nejlepší jsou bylinné čaje, například skořicový, ale i zelený čaj.

Řešení stravování během dne a jak jíst a nepřibrat

Druhou oblastí důležitou z pohledu trávení a metabolismu je způsob stravování. Zde je optimálně řešit celodenní stravování komplexně a snažit se omezit zlozvyky, současně podpořit zdravé zásady a pravidla stravování i pitného režimu.

Snažte se proto dodržovat 6 následujících principů a zásad:

Časový odstup ráno i večer

Jíst hned ráno se nevyplácí, nejlépe je po probuzení se nejdříve napít sklenice vody a počkat půl hodinu, dokud začnete snídat, zrychlíte tak metabolismus. Večer se zas snažte dodržet odstup večeření 3 hodin od spánku, aby tělo stihlo kalorie spálit.

Pravidelnost a 5 jídel během dne

Velmi důležitou součástí stravování je pravidelnost, čili třeba jíst jídla s jistým pravidelným časovým odstupem, ideálně 2 až 4 hodin mezi nimi. Pro neustálou podporu trávení a metabolismu jezte 5 krát za den, ale menší porce.

Pomalejší konzumace potravin

Pokud máte po zkonzumování jídla velmi rychle pocit hladu, nejpravděpodobnější příčinou bude, že jste ho jedli příliš rychle. Snažte se každou sousto dobře rozžvýkat a vychutnat si ho. Výsledkem tak bude lepší pocit zasycení a více času na trávení.

Pravidelný pitný režim

Kromě jídel je důležitý i příjem tekutin, ideálně čisté vody. Denně vypijte alespoň 2,5 litru čisté vody, podobně jako při jídle, i zde je třeba si to rozložit po menších částech na celý den. Nejlepší pro vaše trávení je pít 1 až 2 dcl každou hodinu.

Rozdělení živin během dne

Pro nastartování a udržení metabolismu i trávení je vhodné rozdělit si příjem jednotlivých živin i během dne. Ráno a do oběda je vhodné dávat přednost vyššímu příjmu sacharidů, během dne a směrem na večer zas třeba zvýšit bílkoviny.

Omezení „uždibování“

Mnoho lidí dělá chybu v tom, že během celého dne případně na večer po večeři, ještě „ujídá“ drobnosti. Může jít klidně i o zdravé potraviny, například ovoce či zeleninu, ale jde vždy o příjem kalorií navíc a to se projeví přibíráním. Straňte se toho.

headerbanne

Metabolismus podpořte pohybem

Velmi dobrým prostředkem, který vám může pomoci s efektivnějším spalováním přijaté energie, je i pohyb. Zkuste zkombinovat každodenní chůzi spolu s pravidelným cíleným pohybem, například cyklistikou, plaváním nebo kardio tréninkem.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Kromě doporučených potravin, jídel a změny způsobu stravování je možné v případě, že již trpíte nadváhou nebo obezitou, ovlivňovat tělesnou hmotnost a podpořit hubnutí i přes komplexní a zejména ověřené diety. Jednou z takových diet je i Keto dieta.

Pro tuto dietu platí následující charakteristiky a zásady:

• cílem je dosažení stavu ketózy, což je metabolický stav, během kterého organismus sahá jako po zdroji energie primárně po tucích a ne po cukrech
ketóza znamená, že tělo využívá energetické zásoby v uložených tukových tkáních, které začíná spalovat, což je z pohledu hubnutí zásadní
• abyste do ketózy dostali, je nezbytné udělat radikální změny jídelníčku a poměru přijímaných živin, omezuje se přísun sacharidů a tuků
• zároveň je součástí Keto diety i zvýšení příjmu bílkovin, které jsou nezbytné pro eliminaci pocitu hladu a výkonnost svalů, čili pro kondici

Dieta je dlouhodobá a probíhá ve třech fázích. V té první jde o dosažení stavu ketózy, v té druhé o co nejefektivnější spalování tuku a hubnutí a v té třetí o udržení daného stavu co nejdéle a snížení rizika jojo efektu. Trvání diety bývá 12 až 14 týdnů.

Pokud jde o jídelníček, během dietování je důležité zvýšit příjem zeleniny, ta totiž obsahuje vlákninu a může stimulovat trávení i metabolismus. Doporučuje se každý den konzumovat i za hrst ořechů a semen. Výhodou Keto diety je, že pozitivně ovlivňuje i na hladinu cukru a cholesterolu v krvi, normalizaci krevního tlaku a prevenci proti cukrovce.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Ketogenní dietu můžete držet buď s využitím změn v jídelníčku a tak, že si budete připravovat více potravin s bílkovinami, případně s využitím sortimentu KetoMix. Jde o producenta potravin a produktů určených speciálně pro Keto dietu.

Sortiment značky zahrnuje celodenní jídelníček a pitný režim:
V nabídce jsou hlavní jídla i menší potraviny, stejně tak hydrolyzované koktejly, které jsou velmi dobrým zdrojem bílkovin a splňují podmínky Keto diety

V případě, že se rozhodnete využít zmíněné produkty, tak:
• máte jistotu, že potraviny a nápoje jsou z hlediska živin vyvážené
• produkty si umíte připravit jednoduše a obvykle stačí jen pár minut
• vyřešíte na jednom místě vše potřebné pro celodenní stravování

Pokud jde o jídla, KetoMix nabízí polévky, sušené maso, těstoviny, pečivo, dresinky, pomazánky, omelety, kaše a palačinky, které mají proteinový základ. Doplnit je můžete o proteinové tyčinky využitelné celodenně, ale i sladké a slané pochutiny, například dezerty, čokolády, chipsy a podobně. Samozřejmě, takové sladkosti vaši Keto dietu nenaruší.

Zároveň máte po ruce i nápoje, které mají sušenou podobu, stačí je jen smíchat s vodou, nejsou potřeba žádné další suroviny. Jde o proteinové koktejly, které jsou v nabídce i ve veganské verzi a víte si je koupit neochucené is různými příchutěmi.

Chtěli byste své hubnutí ještě více podpořit? KetoMix nabízí i spalovače tuku a to v podobě volně dostupných doplňků výživy, které obsahují L-Karnitin. Jde o aminokyselinu známou právě pro tento její účinek na odbourávání tuků. Všechna jídla i nápoje si můžete zakoupit buď jednotlivě, nebo i po balíčcích na 7 dní až jeden měsíc.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

V případě, že se rozhodnete držet ketonovou dietu právě s využitím programu KetoMix, více informací o všech potravinách a produktech získáte na oficiálním webu www.ketomix.cz, kde najdete nejen celý sortiment, ale také detaily ohledně samotné diety.

V eshopu, který se na webu nachází, nakoupíte přímo z domu:
• nákup je pohodlný a rychlý, uděláte ho i přes mobil a za pár minut
• nemusíte nikam jít, kurýr vám zásilku doručí rovnou k vám domů
• k dispozici je také infolinka, která zodpoví všechny dotazy a otázky
• platit nemusíte pouze v hotovosti, můžete tak udělat i předem a online

Způsob nákupu se nijak neliší od objednávky v běžném eshopu. Vložíte do košíku ty produkty nebo balíčky, o které máte zájem, vyplníte osobní údaje a adresu, vyberete místo doručení, zvolíte způsob platby a kurýra a objednávku odešlete.

267a8ceb

Potom vám už jen stačí v případě platby předem zaplatit přes internet banking nebo platební kartou, v případě dobírky zas platíte kurýrovi v hotovosti. Doručení trvá obvykle do 3 pracovních dnů, i ten největší balík nepřesáhne hmotnost 5 kilogramů. Pokud jde o doručování, při větší objednávce se nemusíte starat o poštovné, je v ceně.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno