Které potraviny jsou bohaté na sacharidy – Zde je 9 tipů, kde ve stravě a jídle jich je nejvíce

0
9499
Které potraviny jsou bohaté na sacharidy - Zde je 9 tipů, kde ve stravě a jídle jich je nejvíce

Sacharidy, někdy nazývané také mylně cukry, patří mezi mimořádně důležitou živinu pro naše tělo, ačkoli v dnešní době velmi uznávanou. Je třeba říci, že téměř každá jedna dieta dívá na sacharidy přes prsty a snaží se je omezit, ale jde o velký omyl.

Sacharidy jsou v potravinách zastoupeny velmi hojně a nelze se jim jednoduše celý život vyhýbat. Platí to především o těch zdravých typech, které se nazývají také komplexní sacharidy. Mají pomaleji vstřebávání a jsou důležité pro pocit zasycení. V potravě se však nacházejí také méně využitelné jednoduché, zvláště pokud jde o nezdravé sladkosti.

Co jsou sacharidy a jaký mají význam a účinky

Uhlohydráty, jak se sacharidům říká, jsou z chemického hlediska molekuly obsahující uhlík, kyslík a vodík. Co je však nejdůležitější vědět, jde o základní makronutrient a jednu z nejdůležitějších živin s energetickou funkcí, 1 gram sacharidu má 4 kalorie.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Pokud jde o rozdělení sacharidů, z hlediska zpracování známe jednoduché a složené sacharidy. Jednoduché se nazývají také cukry, jsou okamžitým zdrojem energie a patří sem například glukóza či fruktóza. Složené, nazývané také komplexní, se vstřebávají pomaleji, jsou dlouhodobějším zdrojem energie a mohou být stravitelné i nestravitelné.

Pokud jde o jejich nejdůležitější funkce, účinky a význam pro tělo, tak mají:
• energetický význam, sacharidy jsou nejdůležitější zdroj rychlé energie, zároveň mají vliv i na spalování tuků, které jsou zase důležitou zásobní energií
• kromě toho jsou důležité pro udržování optimální hladiny cukru, mají také pomocnou funkci při udržování stabilní hmotnosti a to kvůli tlumení hladu
• zabraňují nadměrnému rozkladu bílkovin a mají podpůrnou funkci při metabolismu tuků, stejně tak obecně při metabolismu, protože obsahují vlákninu
• mají důležitou stavební funkci, jsou součástí buněčných membrán, enzymů i hormonů, z tohoto pohledu jsou ze sacharidů důležité celulóza a chitin

Sacharidy jsou potřebné obecně pro každého člověka, ať už jde o někoho aktivního, kdo potřebuje energii pro cvičení, nebo i pro lidi, kteří jsou během dne pod stresem, kde mají sacharidy podpůrnou funkci pro nervový systém. Celkově také zmírňují únavu.

Sladkosti: Asi nejznámějším zdrojem sacharidů jsou různé druhy sladkostí, ale v tomto případě jde povětšinou o jednoduché cukry, které tělo rychle spotřebuje. Najdete je například v čokoládách, polevách, zmrzlině, tyčinkách, sušenkách, koláčích, sušenkách nebo zákuscích. Konzumujte je v menším množství, obsahují mnoho tuku.

Ovoce: Mnohem lepším zdrojem sacharidů je už ovoce, které je velmi bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Optimální je do jídelníčku z ovoce zařadit hlavně jablka, hrušky, melouny, třešně, rybíz, angrešt, jahody, maliny, borůvky nebo ananas. Mango nebo banány mají zas příliš mnoho sacharidů, s nimi třeba nakládat opatrně.

Med: Ačkoliv obecně platí, že čaje by neměly sladit, med je výjimkou. Jde nejen o významný zdroj vitaminu C na imunitu, ale také o skvělý zdroj sacharidů, ačkoliv jde spíše o jednoduché cukry glukózu a fruktózu. Na druhou stranu, tělo je alespoň nemusí štěpit v játrech a proto pokud potřebujete rychlou energii, volte med.

Zelenina: Možná budete překvapeni, ale i v zelenině je možné najít sacharidy a to hlavně ty komplexní, které umí vaše tělo využívat dlouhodobější. Nejvíce sacharidů obsahují brambory a petržel, ale do jídelníčku se vyplatí zařadit i salát, špenát, rukolu, kapusta, zelí, mrkev, křen, cibuli, pórek, kedluben, brokolici, květák, rajče nebo papriku.

Ořechy: Stejně tak může být pro někoho překvapením, že i ořechy obsahují dostatek sacharidů, ačkoli samozřejmě ne všechny druhy. V případě, že zvolíte vlašské ořechy, mandle, lískové, Makadamie ořechy a para ořechy, uděláte velmi dobře. Navíc jsou zdrojem kompletních živin, kromě sacharidů hlavně zdravých mastných kyselin.

headerbanne

Luštěniny: Pokud jde o luštěniny, ty má mnoho lidí spojených zejména s vysokým obsahem vlákniny, ale v některých druzích se nacházejí také prospěšné sacharidy. Pokud tedy budete hledat nějakou přílohu na vaření, zkuste čočku, cizrnu nebo fazole. Dobrou zprávou je, že neobsahují žádný tuk, naopak, jsou velmi výživným zdrojem bílkovin.

Rýže: Rýže jako příloha k jídlům je považována za dietnější alternativu, ale otázkou je, jak se na to díváte. Nemá sice téměř žádný tuk, ale na 100 gramů rýže připadá od 25 do 30 gramů sacharidů, pokud ji budete dusit, tak ještě víc. Prospěšná je i pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin, hořčíku, selenénu, manganu a vlákniny.

Ovesné vločky: Pokud máte rádi k snídani ovesné vločky, máme pro vás velmi dobrou zprávu, jde totiž o mimořádně hodnotné jídlo s komplexní paletou živin a prospěšných látek. Kromě složených sacharidů, které uvolňují energii postupně a tělo z nich má užitek celý den, obsahují hodně vlákniny, bílkovin, železa a vitamínů B1 a B6.

Ostatní rostlinné a živočišné zdroje: Mezi další potraviny rostlinného původu, které jsou bohaté na sacharidy, patří celozrnný chléb, quinoa jako alternativa rýže, jáhly, batáty známé jako sladké brambory, pohanka, bulgur nebo kamut. V potravinách živočišného původu je sacharidů velmi málo, výjimkou je pouze jogurt, hlavně ten plnotučný.

OBČAS SI DOPŘEJTE AJ SLADKOST

V případě, že aktuální nedržíte žádnou přísnou redukční dietu, můžete si pochopitelně čas od času dopřát i méně zdravý zdroj jednoduchých cukrů, zejména zákusek, zmrzlinu nebo čokoládu. Pokud se dá, sáhněte po těch kvalitnějších z domácí produkce.

POZOR NA NEDOSTATEK SACHARIDŮ

Cítíte se unavení, bez energie, pociťujete rychle vyčerpání při fyzické práci, nevíte se dobře soustředit nebo máte velmi rychle hlad po jídle? Jde o typické příznaky nedostatku sacharidů. Mezi další mohou patřit i bolesti hlavy nebo zápach z úst.

 

Sacharidy a jejich význam pro hubnutí

Úvodem jsme zmínili, že sacharidy jsou až obsesivně předmětem každé známější diety, ale ne všude se k této živině přistupuje tak, jak by se při hubnutí mělo. Dobrým příkladem, jak je možné sacharidy kontrolovat a pozitivně využít, je však Ketonová dieta.

V jejím případě je hubnutí pomocí metabolického stavu zvaného ketóza:
Pod pojmem ketóza se myslí fyziologicky přirozený stav organismu, kdy nastává změna při využívání energie a tělo namísto sacharidů mnohem více spaluje tuky
Aby ke ketóze mohlo přijít, je třeba splnit 3 následující podmínky:
• v první řadě je třeba snížit příjem sacharidů pod limit 50 gramů
• zároveň je nutné snížit i příjem tuků, hlavně těch nezdravých
• současně s tím je třeba v jídelníčku posílit potraviny obsahující proteiny

Kombinace tří uvedených opatření má za následek, že tělo přejde po pár dnech této diety do ketózy a začíná se hubnutí pomocí spalování tukových zásob. Aby byl celý proces ještě efektivnější, zvyšuje se i příjem zeleniny, která je bohatá na vlákninu. Díky tomu dochází k celkové podpoře trávení a metabolismu, ale i k jiným efektem.

Dieta je totiž pozitivně vnímána i jako prevence vůči cukrovce a některým srdečním chorobám, stejně tak pomáhá na hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Spolu má Keto dieta tři fáze, přičemž v té třetí jde o postupný přechod na běžnou stravu po skončení.

Jedinou slabinou diety je náročnější příprava a sestavení jídelníčku, což však víte vyřešit přes sortiment značky KetoMix. Jde o dietní program, která nabízí velkou paletu proteinových jídel, polévek, nápojů, tyčinek a pochutin pro celodenní jídelníček. Vše si připravíte do pár minut a máte jistotu, že stravování bude odpovídat Keto dietě.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Ketonová dieta je v posledních letech na vzestupu a není se čemu divit, má velmi dobré výsledky. Pokud oslovila i vás, zkuste ji právě se zmíněným dietním programem KetoMix. Všechny produkty té značky koupíte přímo oficiálním eshopu www.ketomix.cz.

Pokud využijete takový internetový nákup, bude to pohodlné a zároveň:
• finančně výhodné, protože nakupujete od výrobce za nejlepší cenu
• rychlé, objednávku uděláte za pár minut iz pohodila gauči
• jednoduché, nakupovat můžete přes počítat, tablet i mobilní telefon
• flexibilní, ať už jde o způsob dopravy nebo o možnosti při placení

Zmíněný eshop je zároveň i oficiální webstránkou značky u nás, takže zde najdete odpovědi na několik otázek týkajících se také přímo Keto diety. Dobrou zprávou je, že zde najdete i telefonickou a online hotlinku, kde se můžete vše podstatné zeptat.

Pokud jde o placení, eshop nabízí tak hotovostní i bezhotovostní formu, v tom druhém případě jde především o platbu přes internet banking nebo platební kartou. Doručení probíhá standardně kurýrem přímo k vám domů nebo na nejbližší místo zásilkový a trvá do 3 pracovních dnů. Při větší objednávce je bez poplatku.

267a8ceb
Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno