Jaká je ideální váha podle věku a výšky u muže a u ženy – BMI není jediný výpočet

0
13666
Jaká je ideální váha podle věku a výšky u muže a u ženy BMI není jediný výpočet

Kdo z nás by nechtěl mít ideální hmotnost ke své výšce a tak, aby vypadal navenek elegantně a sportovně? Platí to bez výjimky pro všechny muže, tak pro všechny ženy. Mnoho lidí si myslí, že o tom, jakou by měly mít ideální váhu, rozhoduje BMI.

Zdaleka to však neplatí takto jednoduše, právě naopak, BMI vzorec slouží orientačně pouze na to, abyste zjistili, zda netrpíte nadváhou, podváhou nebo obezitou. Pokud nebudete ani v jedné této třídě, neznamená to automaticky, že máte ideální váhu. Zohlednit totiž třeba i některé další faktory, zejména věk, pohlaví, stavbu těla a také obvod pasu.

Co je ideální váha a jak na ni působí věk, výška a pohlaví

Pod pojmem ideální váha se myslí taková tělesná hmotnost, která je ve správném poměru jednak k výšce, ale i k věku a podle pohlaví. Tato hmotnost je orientační, jelikož kromě samotné váhy je důležitá i stavba těla a rozložení hmotnosti v různých částech.
Mnoho lidí si myslí, že ideální váhu je možné zjistit jednoduše podle výpočtu BMI, čili přes body mass index, ale není to tak. Tento index pouze hovoří o tom, zda trpíte nadváhou, obezitou nebo naopak podváhou. Může se tedy stát, že podle BMI budete v normě, ale z hlediska fyzické výkonnosti a vzhledu postavy budete působit obézní.

Navíc, na ideální tělesnou váhu ovlivňují i ​​některé faktory:
• tím prvním a nejdůležitějším je pohlaví, muži mají při stejné výšce ideální váhu vyšší než ženy, důležité také je, že mají méně tuku a více svaloviny
• druhým faktorem je zmíněná výška, no nejen s ohledem na hmotnost, ale i to, že čím jste vyšší, tím více budete mít svalové hmoty oproti tuku
• třetím vlivem je velikost kostry, která může být malá, střední nebo velká, měří se podle obvodu zápěstí, délka kostí má i výrazný vizuální podíl
• z hlediska věku je důležité vědět, že se zvyšujícím se počtem let ubývá podíl svalové hmoty a přibývá tuk, takže starší lidé by měli mít nižší váhu


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Rychlý a zároveň nepřesný vzorec může být, že od vaší výšky v centimetrech odečtěte číslo 110 a dostanete se na hmotnost, kolem níž by mohla být vaše ideální váha. Výpočet však nepočítá právě se zmíněnými faktory, proto existují přesněji vzorce.

Některé faktory neovlivníte

Připravit se třeba na to, že některé vlivy a faktory lze v souvislosti s nadváhou či obezitou ovlivnit velmi těžko. Jde o metabolické potíže, trávicí onemocnění nebo nemoci související se štítnou žlázou, které se musí řešit odborně a samostatně.

Výpočet ideální váhy podle vzorců

To, zda máte ideální váhu podle pohlaví a výšky, vám mohou detailnější prozradit i výpočty podle některých druhů vzorců. Každý z nich se v něčem mírně odlišuje, ale orientačně vám poslouží, můžete si k nim pak přidat i výše zmíněné faktory.

Zde jsou 4 nejvíce využívány způsoby výpočtu podle vzorců:

Hamwiho vzorec: Výpočet ideální váhy podle tohoto vzorce je rozdílný pro muže a ženy. U mužů k 48 kg přičtete 1,1 kg na každý centimetr výšky od 152 cm. V případě žen se připočítává k 45,5 kg 0,9 kg na každý další centimetr pro výšku nad 152 cm.

Robinsony vzorec: Ve druhém vzorci se postupuje velmi podobně, mírně odlišné jsou však jednotlivé hodnoty. Pro muže se připočte k 52 kg 0,75 kg na každý centimetr výšky od 152 cm, u žen zas 0,67 kg na každý centimetr výšky od 152 a to k základu 49 kg.

Devín vzorec: I tento vzorec funguje na připočítávání kilogramů podle výšky k základu a i zde se odlišuje pohlaví. U mužů je základem 50 kg a připočítávání 0,905 kg na každý centimetr od 152 cm, u žen je základ 45,5 kg, připočítává se také 0,905 kg.

Millerův vzorec: Poslední výpočet je Millerova vzorce. Základ pro muže je až 56,2 kg, ale připočítává se méně, pouze 0,56 kg na každý centimetr od výšky 152 centimetrů. V případě žen je základ 53,1 kg a připočítává se 0,535 kg na každý další cm.

Řešení optimalizace tělesné váhy doma

V případě, že trpíte nadváhou, obezitou nebo máte daleko ideální váze vzhledem k vaši výšku či jiné parametry, můžete optimalizovat svou hmotnost i přes domácí opatření. Ty mohou zahrnovat několik způsobů od jídelníčku, přes pohyb až po životní styl.
Zde jsou ty oblasti, ve kterých je třeba udělat nejzásadnější změny:

image 1 4 cocktail strawberry
HUBNUTÍ S CHIA SHAKE
– Spalujete tuk bez pohybu
– Sníží se chuť na jídlo
– Bez jo-jo efektu
– Rychlé hubnutí
– Sníží se hladina cukru v krvi


Omezení nezdravých jídel
Abyste měli ideální váhu, musíte v první řadě zlepšit svůj jídelníček a to tak, že z něj odstraníte ty jídla a potraviny, které způsobují přibírání. Jde o sladkosti, slané pochutiny, tučné maso, polotovary, konzervy, smažená jídla a přesolené potraviny.

Více ryb, ovoce a zeleniny
Naopak, ve vyšší míře třeba do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na vlákninu, zdravé omega mastné kyseliny, vitamíny a stopové prvky. Jde o ryby, zeleninu, luštěniny, ovoce s nižším glykemickým indexem, ale i ovesné vločky a celozrnné potraviny.

Zlepšení stravování během dne
Nejen to, jaký je jídelníček, ale i to, jakým způsobem jídlo během dne konzumujete, má vliv na vaši váhu. Jíst proto třeba menší porce, ale častěji, mít odstupy mezi jídly alespoň 3 hodiny, jíst pravidelně a poslední jídlo mít alespoň 3 hodiny před spaním.

Dostatečný pitný režim
Na podporu správného metabolismu, trávení a spalování kalorií má výrazný vliv i pitný režim. Jeho základem by měla být voda, na doplnění mohou sloužit některé bylinné čaje. Naopak, z pitného režimu je třeba vyloučit alkohol, limonády a slazené nápoje.

Zdravý a pravidelný pohyb
Kromě působení na příjem kalorií je důležité ovlivnit i na jejich spalování, přičemž za tímto účelem je nejefektivnější pohyb. Ten by měl být pravidelný a každodenní, vhodné je zkombinovat několik druhů od chůze, přes běh, plavání až po kardio cvičení.

Komplexní a dlouhodobá dieta

Pro ty, co mají problémy s hmotností a nedaří se jim zhubnout podle jejich představ, je vhodné využít komplexnější opatření to v podobě diety. Ideální je taková, která je dlouhodobá, má ověřené výsledky a není příliš drastická, například jako Keto dieta.

Pokud budete přibírat, TAK ZDRAVĚ

Většina lidí a snaží přirozeně řešit ve vztahu k ideální váze zejména hubnutí, ale může nastat i situace, kdy bude třeba tělesnou hmotnost spíše zvýšit. Tehdy je také důležité omezit sacharidy a tuky naopak přijímejte hlavně jídla s bílkovinami.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Pokud byste potřebovali snížit tělesnou váhu ve větší intenzitě a hlavně dlouhodobě a komplexně, optimální je kromě režimových opatření v jednotlivých oblastech zkusit i celkovou dietu. Vyhýbejte se však tím krátkodobým, redukčním a drastickým.

Jednou z těch, které mají naopak dlouhodobé výsledky, je také Keto dieta:
• tato dieta je založena na zlepšení spalování tukových zásob, což je z pohledu hubnutí ideální stav, aby k tomu došlo, je třeba dosáhnout ketózu
• pod tímto pojmem se skrývá fyziologicky přirozený stav metabolismu těla, kdy organismus sahá v případě potřeby po energii z tuků a nikoli z cukrů
• aby ke ketóze přišlo, je třeba upravit jídelníček a to tak, že se sníží příjem tuků a zejména sacharidů, v jejich případě až pod hranici 50 gramů za den
• naopak zvýšit je potřebný přísun bílkovin, které jsou nezbytné pro fyzickou výkonnost a výkonnost svalstva, takže během hubnutí nepřijde k vyčerpání

Zároveň musí být součástí jídelníčku i zelenina, ořechy a semena, jelikož ty jsou velmi dobrým zdrojem aminokyselin, zdravých mastných tuků, vitamínů, minerálů a zejména vlákniny. Podporuje se tak zdravé trávení a celkově se stimuluje metabolismus.

Ketonovou dieta má i pozitivní vlivy na krevní oběh, normalizaci krevního tlaku, snížení hladiny cukru v krvi a na zvýšení tzv. dobrého cholesterolu. Jde o dlouhodobou dietu, která trvá 12 až 14 týdnů a to ve třech fázích. Díky takovému rozložení je i efekt hubnutí a spalování tuků podstatně efektivnější a zároveň nehrozí takové riziko jojo efektu.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Abyste mohli ketogenní dietu držet, je nezbytné přizpůsobit jídelníček a složení jídel, které budete konzumovat. Pokud by se vám to zdálo příliš složité, můžete vyzkoušet i dietní program KetoMix. Jde o výrobce hotových jídel a produktů pro dietu.
Sortiment je bohatý a dokáže pokrýt celodenní stravování v dietě:

Nabídka KetoMix zahrnuje hlavní jídla, polévky i potraviny a pochutiny využitelné od snídaně po večeři, včetně nápojů a koktejlů, které mají proteinový základ

Muži i ženy, kteří potraviny a produkty používají, si pochvalují:
• velmi jednoduchou přípravu nápoje i jídla si umíte nachystat do 5 minut
• komplexnost, na jednom místě víte vyřešit celý jídelníček i pitný režim
• záruku, že všechny potraviny od polévek až po pochutiny jsou dietní

Dobrou zprávou je, že tyto potraviny a produkty jsou z hlediska živin dostatečně vyvážené, obsahují také všechny potřebné vitamíny, minerály a stopové prvky a splňují všechny podmínky Keto diety. Navíc, s výjimkou pečiva, neobsahují ani lepek, jsou tedy vhodné pro celiatiky, obecně neobsahují ani žádné rizikové chemické přísady a látky.

Pokud jde o konkrétní výběr, z potravin nabízí značka KetoMix proteinové polévky, kaše, omelety, palačinky, sušené maso, těstoviny, pečivo, dresinky, pomazánky i různé jiné menší potraviny, od proteinových tyčinek, přes chipsy, perníky, čokolády až po dezerty.
Sortiment je pak doplněn o proteinové nápoje, konkrétně v podobě koktejlů v sušené podobě, jejichž příprava je jednoduchá s přimícháním vody. Koktejly máte k dispozici v různých příchutích a to i ve veganské verzi. Chcete-li spalování tuků ještě více zefektivnit, klidně můžete využít i doplňky výživy obsahující L-Karnitin.

267a8ceb

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Potraviny, nápoje i další produkty KetoMix naleznete na oficiálním webu www.ketomix.sk, kde funguje internetový obchod této značky. Celý sortiment si tu víte podívat do posledního detailu a k dispozici pro vaše otázky je i online a telefonická infolinka.
Nákup přes internet je pohodlnější, než osobní, přičemž má tyto plusy:
• nemusíte nikam jít, tak nákup i doručení vyřídíte online
• objednávku víte udělat přes počítač, tablet, notebook i smartphone
• máte k dispozici nejširší sortiment a zároveň záruku originality
• možnosti placení i doručování jsou široké a velmi flexibilní

Zmíněné potraviny, nápoje i jiné produkty KetoMix si víte objednat samostatně, ale i po celých balíčcích a to na týden, dva týdny, tři týdny či celý měsíc. Víte tak najednou vybavit jídelníček pro dietu i na delší období a ušetřit na poštovném.
Platit lze v hotovosti, čili standardně na dobírku, ale také bezhotovostním způsobem a to buď přes internet banking nebo platební kartou online. Doručení obvykle netrvá déle než 3 pracovní dny, zásilku si umíte nechat poslat přímo k vám domů na adresu, ale i na nejbližší odběrné místo zásilkový. Zákaznické služby jsou tak na vysoké úrovni.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno