Cheat day v dietě, co to je, jaký má význam, jak často ho mít a jeho výhody a benefity

0
11690
Cheat day v dietě, co to je, jaký má význam, jak často ho mít a jeho výhody a benefity

Pod pojmem cheat day se myslí den, případně to může být i čas dne, kdy je možné přerušit přísnou dietu nebo omezení jídelníčku a dát si nějaké jídlo či potravinu i mimo něj. Standardně se jedná o sladkost či nějaké méně zdravé jídlo na oběd či večeři.

Cílem cheat day je umožnit i v rámci přísných dietních opatření konzumaci nějakých jídel či potravin, které jste měli rádi před omezením jídelníčku, avšak jen v omezené míře a jednou za čas. Tato praktika je všeobecně uznávána, poměrně rozšířená a ve většině případů platí, že nemá žádný negativní efekt na hubnutí nebo hmotnost.

Co je cheat day a jaký má význam v dietě

Pojem cheat day by se dal přeložit jako „den podvádění“. Jde o takový den, kdy vybočíte ze svého zaběhnutého dietního jídelníčku nebo nějakých omezení stravování s cílem zhubnout a dopřejete si méně zdravá jídla, pamlsky, sladkosti nebo nápoje.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Někteří lidé neuznávají takový „prasečí den“, jiní na něj nedají dopustit. Pravdou je, že jde o otázku osobní preference, nakolik cheat day má své výhody i nevýhody. Pokud to s ním nepřeháníte, například hodováním nebo tím, že ho máte příliš často, neměl by mít žádné zásadní negativní efekty na hubnutí, trávení či metabolismus.

Pokud chcete využít cheat day naplno, držte se těchto zásad:
• snažte se naplánovat si cheat day tak, aby se kryl s nějakou rodinnou oslavou nebo dnem, kdy budete chtít jít někam ven s přáteli do restaurace
• užívejte si každé jedno jídlo během takového dne, dejte si něco, po čem jste vždy toužili, ideální je, pokud to bude zajímavé a alespoň trochu zdravé jídlo
• neopakujte takový „den bez zákazů“ příliš často, mezi dvě nejčastější pravidla patří buď jeden den během týdne nebo jeden den z deset dní
• následující den po takovém cheat day byste měli mít již znovu zdravý a ověřený jídelníček, stejně tak nezapomeňte na pohyb, spálíte tak přijaté kalorie

STAČÍ AJ JEDNO JÍDLO

Přestože pojmenování cheat day znamená doslova to, že byste měli využít celý den na to, abyste si dopřáli i méně zdravá jídla nebo sladkosti. Klidně může jít jen o jedno jídlo, například nedělní oběd. Ideální je, pokud pak budete mít zdravou večeři.

Nejdůležitější výhody cheat day pro hubnutí

Cheat day není jen o tom, abyste si jednou za čas dali pauzu od přísné diety a omezeného jídelníčku. Má i několik přímých či nepřímých benefitů, které mohou v konečném důsledku zejména z dlouhodobého pohledu dietování a hubnutí podpořit.

Toto jsou nejvýznamnější výhody, plusy a benefity cheat day:

Psychologický efekt: Prvním benefitem cheat day je psychologický efekt. Sebezapření se při jídelníčku, pokračování v cvičení či odmítání různých sladkosti dostává najednou úplně jiný smysl, pokud víte, že na konci týdne si tak či tak můžete něco ze „zakázaného ovoce“ dát. Podpoříte tak svou motivaci do dalšího hubnutí.

Zvýšení leptinu: Hormon leptin je důležitý z toho důvodu, že ovlivňuje chuť na jídlo. Vysoká hladina leptinu znamená nízký pocit hladu a právě nastartování tvorby leptinu je jedním z výsledků cheat day. Přímým následkem jeho vyšší hladiny podpora aktivity štítné žlázy a zvýšení termogeneze, čili spalování tuků.

Zvýšení bazálního metabolismu: Jednorázový kalorický přebytek během cheat dne způsobí, že tělo se začne vyrovnávat s nadměrným energetickým příjmem a to standardně i stimulací zvýšeného energetického výdeje. Výsledkem je zvýšení a zrychlení bazálního metabolismu, čili látkové přeměny v čase klidu.

Doplnění „návykových látek“: Dlouhodobý nedostatek cukrů ze sladkostí nebo některých oblíbených jídel může vyvolat i něco, co se dá klidně označit jako abstinenční příznaky. Ačkoliv se to při pevné vůli dá překonat, někde tam v pozadí se nedostatek těchto látek projeví. Díky cheat day víte v rozumné míře tyto látky doplnit.

Výhoda „dva v jednom“: Cheat day si můžete určit libovolně a v případě, pokud víte, že vás čeká nějaká rodinná oslava, kde budou i nezdravá jídla, víte si právě na takový datum vybrat svůj cheat day. Získáte tak výhodu praktickou výhodu, že si dopřejete něco, co byste chtěli a zároveň to spojíte s tím, že si uděláte cheat den.

headerbanne

Nejčastější chyby a čeho se při cheat day vyvarovat

Všechny zmíněné výhody a benefity cheat day mohou poměrně rychle zmizet v případě, pokud si nedáte pozor a uděláte některé z velmi častých chyb. Právě proto se nyní podíváme na ty, které je třeba vyloučit, aby měl cheat day ten účinek, který má mít.

Zde je 5 nejvíce rizikových momentů, na které si dejte pozor:

Přejedení se

Už jen to, že si dáte nějaké velmi nezdravé jídlo, je samo o sobě negativní zásah, ale organismus ho zvládne, pokud je to kontrolováno. Ztráta kontroly a doslova přejedení však působí jako velmi negativní faktor. Výhodou mohou být i zažívací potíže.

Příliš málo pohybu

To, že konzumaci nezdravého jídla víte eliminovat tím, že si dáte nějaké ty cviky navíc, je asi zřejmé. Mnoho lidí však na tuto poučku zapomene a rozhodne se dát si pauzu od pohybu či cvičení nejen v cheat day, ale také o den později, což zpomalí metabolismus.

Dva cheat day po sobě

Měli jste v sobotu cheat day, kdy jste si dopřáli sladkosti nebo nějaké méně zdravé jídlo na večeři, ale na druhý den vás čeká na nedělní oběd smažený řízek? Taková chyba v praxi znamená, že nemáte jeden, ale rovnou dva cheat day po sobě a to je problém.

Extrémně nezdravá jídla

Smyslem „podvádzacieho“ dne je dopřát si nějaké méně zdravé jídlo, ale mnoho lidí udělá tu chybu, že se vrhne okamžitě na tu nejhorší alternativu. Tou jsou různé polotovary, konzervované jídla či jídla z fast foodů. Lepší je udělat si takové jídlo doma.

Příliš velký kalorický rozdíl

Bez ohledu na to, jaký druh jídla si zvolíte v případě cheat day, snažte se dávat pozor na kalorický rozdíl. Za optimum se považuje, pokud během cheat day nenastane příjem větší než 500 kalorií oproti běžnému dni, ještě tolerovatelné maximum je 1000 kalorií.

DÍVEJTE SE NA DLOUHODOBÉ CÍLE

Smyslem cheat day a nějakého „cheatovacieho jídla“ je dopřát si něco, co máte dlouhodobě omezeno nebo zakázáno. Netřeba proto dělat vědu ani z toho, pokud se vám jednou za čas podaří udělat nějakou z výše zmíněných chyb, dívejte na to dlouhodobě.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Chcete-li efektivně a dlouhodobě hubnout, nestačí jednoduše omezit jídelníček a spoléhat se na to, že vydržíte hubnout a jednou za čas si dopřejete zmíněný cheat day. Dieta by měla mít nějaký smysl, cíl a měla by být ověřena. Tak, jak Keto dieta.

Ta patří mezi nejpopulárnější a zároveň s nejlepšími výsledky:
• cílem diety je dosažení stavu zvaného ketóza, který je pro tělo sice přirozený, ale aby nastal, je třeba snížit příjem sacharidů pod 50 gramů za den
• díky tomu se změní energetický metabolismus, tělo totiž začne jako primární zdroj energie využívat uložené tuky a začne jejich mnohem efektivněji spalovat
• zároveň se snížením příjmu sacharidů dochází i ke snížení příjmu nezdravých tuků naopak v potravinách se zvýší podíl bílkovin a zeleniny
• výsledkem je, že ačkoli během diety hubnete a spalujete tukovou tkáň, nedochází k chřadnutí svalstva a ani k pocitu hladu, což je zásluhou bílkovin

Kromě toho, díky zvýšenému příjmu zeleniny dochází k lepšímu trávení a podpoře metabolismu, protože ta je velmi dobrým zdrojem vlákniny. Navíc, díky poklesu příjmu sacharidů se snižuje i hladina cukru v krvi a normalizuje se i cholesterol.

Ketogenní dieta je dlouhodobá, nejedná se tedy o žádnou drastickou a redukční dietu, trvá obvykle 12 až 14 týdnů. Dieta je rozdělena do tří fází, takže hubnutí začíná postupně, ale zároveň trvá dlouhodobě a riziko jojo efektu je minimální. Díky změnám v jídelníčku má dieta i preventivní efekt vůči cukrovce a některým kardiovaskulárním chorobám.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Pokud se vám tato dieta zalíbila, ale problém vidíte v tom, že změna jídelníčku je pro vás příliš náročná, existuje jedno velmi pohodlné a rychlé řešení. Jsou jím hotové potraviny, jídla a nápoje, které jsou na proteinovém základě a splňují podmínky diety.

Takové produkty nabízí značka KetoMix, její sortiment je bohatý:

V nabídce tohoto producenta najdete hlavní i menší jídla, potraviny pro snídani, oběd i večeři a také proteinové koktejly či doplňky výživy na spalování tuků

Mezi nejdůležitější výhody a vlastnosti těchto produktů patří:
• jednoduchost a rychlost přípravy jídel a nápojů, stačí pár minut
• komplexnost, na jednom místě víte vyřešit celodenní jídelníček
• možnost koupě i balíčků produktů na delší období, i na měsíc

Zmíněné proteinové jídla si víte zakoupit jednotlivě, ale můžete si nechat i na míru podle vaší nadváhy sestavit jídelníček od výživových poradců KetoMix. Máte zároveň k dispozici možnost nákupu kompletních balíčků jídel a nápojů na celý týden nebo i měsíc. Všechny potraviny jsou přitom se zárukou, že splňují podmínky diety.

Pokud jde o jídla, KetoMix nabízí především proteinové polévky, omelety, kaše, těstoviny, pečivo, sušené maso, pomazánky a dresinky, postaráno tak máte o všechna jídla během dne. Sortiment obsahuje také proteinové tyčinky, čokolády, chipsy a jiné pochutiny.
Pokud jde o pitný režim, sáhnout víte po hydrolyzovaných koktejlech a nápojích v prášku, kde stačí jen přidat vodu, případně nějakou příchuť. Všechny potraviny a nápoje jsou z pohledu živin vyvážené, obsahují i ​​potřebné vitamíny a minerály. Naopak, nenajdete v nich žádné rizikové chemické přísady, s výjimkou pečiva v nich není ani lepek.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Koupě potravin, nápojů či jiných produktů KetoMix je velmi jednoduchá. Můžete tak učinit buď osobně v kamenné značkové prodejně, případně přes oficiální eshop www.ketomix.cz. Zde si můžete najít i další informace a detaily týkající se Keto diety.

Co se týče nakupování online, má to řadu benefitů a plusů:
• objednávku i doručení vyřídíte přímo z domu, nikam netřeba jít
• můžete platit nejen hotově, ale i bezhotovostně a přes internet
• nákup vyřešíte přes počítač, notebook, tablet nebo i mobilní telefon
• při větší objednávce nemusíte řešit poštovné, máte ho zdarma

Pokud byste potřebovali s něčím poradit, k dispozici máte i telefonickou nebo online hotlinku, kde vám operátoři zodpoví všechny důležité otázky. Můžete se ptát i na informace ohledně Ketodiéty, složení jednotlivých potravin nebo podmínek nákupu.

267a8ceb

Při placení máte na výběr platbu na dobírku, přes internet banking nebo platební kartou, je to jen na vás. Doručení může být k vám domů. Zpravidla do 3 pracovních dnů máte zásilku doručenou. Plusem je, že se jedná o oficiální eshop značky, takže máte jistotu nejen originality, ale i nejlepších cen.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno