Co je bazální metabolismus, jak ho vypočítat, jaký má vzorec a jeho vliv na hubnutí

0
12883
Co je bazální metabolismus jak ho vypočítat jaký má vzorec a jeho vliv na hubnutí

Bazální metabolismus většina lidí nebere v úvahu při hubnutí nebo naopak přibývání a to je velká chyba. Tento pojem totiž představuje základní energetický výdej našeho těla v klidu, čili bez cílené a nadměrné aktivity, cvičení, pohybu nebo i sportování.

Přestože platí poučka o tom, že abychom hubli, musí být výdej energie větší, než její příjem, nejvíce spálených kalorií připadá právě na bazální metabolismus. Muži i ženy mohou mít hodnoty tohoto metabolismu jiné a proto je důležité vědět, jak je vypočítat a zjistit. Proto se podíváme na vzorec a také na to, jak funguje kalkulačka bazálního metabolismu.

Co je bazální metabolismus a jak ovlivňuje hubnutí a hmotnost

Definice pro bazální metabolismus je, že jde o soubor procesů v rámci základního energetického výdeje organismu. Tyto procesy souvisejí s udržením bazálních činnosti během ideální stavu v absolutním klidu a minimálním stupni metabolické aktivity.

Tato aktivita probíhá jen na udržení základních životních funkcí a standardně se výdej energie pro tuto aktivitu pohybuje denně na úrovni od 6000 do 7500 kJ, čili 1500 až 1800 kalorií. Zmíněné ideální podmínky a absolutní klid v praxi znamenají výdej energie bez příjmu potravy, při indiferentní teplotě a při tělesném a duševním zklidnění.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Pokud jde o vliv bazálního metabolismu na hmotnost, tak platí:
• třeba vědět, jakou hodnotu má váš bazální metabolismus, k čemu slouží speciální vzorec, přičemž platí, že bazální metabolismus spálí zhruba 2/3 všech kalorií
• jako druhou proměnnou třeba zohlednit výdej energie na pohyb, což zahrnuje zhruba 25% všech kalorií, třetí proměnná jsou kalorie spálené trávením jídla
• po výpočtu bazálního metabolismu je třeba zjistit, jaký typ podle aktivity jste, zde se rozeznává obvykle 5 tipů a podle nich se násobí hodnota koeficientem
• na základě toho třeba přizpůsobit kalorický příjem a výdej, přičemž pokud chcete hubnout, musí výdej převyšovat příjem, pokud je tomu naopak, tak spíše přibíráte

Pro hubnutí je nejdůležitější zrychlit bazální metabolismus, což se dá několika způsoby. Mnoho lidí však dělá právě v tomto ohledu chybu, protože nezná hodnotu a mechanismus svého bazálního metabolismu a různými extrémními dietami ho spíše zpomalí.

Naberte SVALY a zhubnete

Jednou z nejvíce efektivních cest, jak zhubnout, je nabírat svaly a ztrácet tuk. Je to nejen zdravé, ale důležité i pro bazální metabolismus, protože platí, že podíl svalů na bazálního metabolismu dosahuje až 30%, naopak podíl tukové tkáně je 5 až 10%.

Kalkulačka, vzorec a jak vypočítat bazální metabolismus

Dříve, než si řekneme o tom, jak na zrychlení bazálního metabolismu, je dobré vědět dvě základní informace. Tou první je, jak zjistit a vypočítat bazální metabolismus a jeho rychlost, tou druhou je vědět o tom, jaké faktory mají na jeho rychlost vliv.

Pokud chcete ovlivnit bazální metabolismus, musíte znát:

Výpočet a vzorec pro muže a ženy: Na výpočet bazálního metabolismu se dá najít na internetu nejedna online kalkulačka, ale mnohem lepší je vědět vzorec a podle něj si udělat výpočet přesně na míru doma. Takových vzorců je více, ale nejjednodušší, který zároveň kalkuluje i s odlišným pohlavím, je vzorec podle Cunninghama.

headerbanne

U žen je rychlost bazálního metabolismu: 655,0955 + (9,5634 x hmotnost v kilogramech) + (1,8496 x výška v centimetrech) – (4,6756 x věk v letech). U mužů je rychlost bazálního metabolismu: 66,473 + (13,7516 x hmotnost v kilogramech) + (5,0033 x výška v centimetrech) – (6,755 x věk v letech). Výsledky jsou v kaloriích na den.

Faktory ovlivňující bazální metabolismus: Pokud už budete znát hodnotu vašeho bazálního metabolismu, třeba vědět také o vlivech, které mohou rychlost bazálního metabolismu ovlivnit. Některé faktory víte změnit, jiné ne. Do té první skupiny patří poměr svalstva a tuku a procesy související s teplotou v těle.

Co se týče faktorů, které mají také vliv na rychlost bazálního metabolismu, ale už je ovlivnit příliš nemůžete, sem patří věk, stavba těla, genetická predispozice a hormonální rovnováha. Platí, že zhruba po 40. roku života dochází k přirozenému zpomalení metabolismu, u žen mají vliv těhotenství a menopauza.

Řešení hubnutí zrychlením bazálního metabolismu doma

Pro hubnutí je důležité nejen dívat na poměr mezi přijatými a vydanými kaloriemi, což je možné ovlivnit změnou životosprávy, životního stylu a pohybu, ale i na zrychlení bazálního metabolismu. To můžete docílit několika opatřeními.

Pokud jde o to, jak zrychlit bazální metabolismus, zkuste toto:

Více koření ve stravě
První možností, jak podpořit rychlejší bazální metabolismus, je zvýšení příjmu koření a koření ve stravě. Musí však jít o pálivé druhy koření, například jako je zázvor, chilli koření, pepř a kajenský pepř, které stimulují termogenezi.

Stimulace přes kofein
Zajímavou možností, jak podpořit termogenezi, je využít i některé přírodní stimulanty. Jedním z nejvíce osvědčených je kofein, který podporuje zvýšení energetického výdeje v rámci bazálního metabolismu. Přijímejte ho však jen přes kvalitní kávu.

Sprchování ve studené vodě
Podpořit lepší spalování energie v rámci základních funkcí je možné i tím, že se budete sprchovat ve studené či vlažné vodě. Cílem je zvýšit výdej energie potřebný pro zahřátí organismu na běžnou teplotu, což nastartujete jeho jednorázovým ochlazením.

Cvičení a fyzická aktivita
Budování svalů, čímž dochází k vyššímu výdeji energie přes bazální metabolismus, je možné podpořit prostřednictvím cíleného cvičení. Mělo být jít hlavně o výbušnější cvičení a trénink na objem, například sprinty a posilování ve fit centru.

Celkové dietní opatření
Jednou z nejkomplexnějších možnosti na metabolismus a na spalování kalorií jsou diety. Ty totiž působí na složení jídelníčku a mohou přispět k cílené spalování tuků, stejně tak na posílení svalstva, což pomáhá zrychlení bazálního metabolismu.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ JE TRPĚLIVOST

Podobně, jako při hubnutí celkově, i při zrychlování bazálního metabolismu, je velmi důležitá trpělivost. Výsledky nepřijdou ze dne na den, zejména pokud jde o posílení svalové hmoty na úkor tuku. Dobrou zprávou je, že máte k dispozici ověřený návod.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Jednou z možností, jak viditelně a efektivně hubnout, jsou i diety. Vyvarovat se však třeba těch krátkodobých a extrémně redukčních naopak důležité je ovlivnit tělesnou hmotnost a své metabolismus dlouhodobě a komplexně, například tak, jak i Keto dieta.

Pro ketogenní dietu platí následující charakteristiky a zásady:

• cílem diety je výraznější a dlouhodobé spalování tuků, což je v souladu se zdravým hubnutím a rovněž v souladu se zrychlením bazálního metabolismu
• aby k tomu došlo, dosáhnout třeba ketózu, což je fyziologicky přirozený stav energetického metabolismu, který lze získat změnou jídelníčku
• ve stravování by se během ketonovou diety měly omezit nezdravé tuky a zejména sacharidy, konkrétně pod hodnotu příjmu sacharidů 50 gramů denně
• zároveň s tím je třeba v jídelníčku posílit přítomnost bílkovin, díky kterým předejdete chřadnutí svalstva a spíše ho podpoříte, stejně snižují i ​​hlad

Kromě toho musíte během diety ve zvýšené míře přijímat i zeleninu, ořechy a semena, nakolik jsou velmi dobrým zdrojem minerálů, aminokyselin, vitamínů a zejména vlákniny. Díky ní budete stimulovat trávení, které také ovlivňuje míru hubnutí.

Plusem Keto diety je i širší působení celkově na zdraví. Nakolik je dieta založena na snížení nedravých tuků a sacharidů, zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cukru v krvi a normalizuje hladinu cholesterolu. Jde o dlouhodobou a postupnou dietu s trváním i přes 3 měsíce, která má tři fáze a i díky tomu je riziko tzv. jojo efektu minimální.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Pro ty, co by chtěli Keto dietu držet, je však jedním menším mínusem její náročnost z pohledu změny jídelníčku a zastoupení jednotlivých potravin a jídel. Řešení situace může být dietní program KetoMix, který nabízí jídla a produkty pro tuto dietu.

Pokud jde o výběr ze sortimentu, ten je opravdu nadmíru bohatý:

KetoMix je producentem hlavních jídel, polévek, slaných pochutin i sladkostí, které mají proteinový základ, v nabídce naleznete i koktejly a různé doplňky výživy
Jídla, nápoje i jiné produkty mohou zkusit ženy i muži, přičemž:

• jejich příprava je jednoduchá a rychlá, obvykle trvá nejvýše do 5 minut
• máte záruku, že všechny potraviny včetně sladkostí splňují nároky diety
• z pohledu minerálů, vitamínů a stopových prvků je obsah vyvážený

267a8ceb

V případě, že vás značka KetoMix zaujala, no jste celiaků, máme pro vás dobrou zprávu, kromě pečiva se ve zbytku jídel a nápojů nenachází žádný lepek. Stejně tak se nemusíte obávat ani nějakých rizikových chemických přísad a konzervantů, nic takového ve složení není. Naopak, všechny suroviny mají kvalitní a ověřený původ a jsou bezproblémové.

Sortiment potravin a jídel zahrnuje proteinové polévky, větší hlavní jídla, omelety, kaše, palačinky, těstoviny, sušené maso, pečivo, pomazánky, pomazánky, omáčky či dresinky. Také naleznete v nabídce proteinové tyčinky, na výběr máte několik příchutí a druhů.

Pokud byste měli chuť mlsat, jsou zde i chipsy, čokolády a dezerty, které mají maximum bílkovin a minimum sacharidů, takže nenaruší ketózu. Z nápojů jsou nejpopulárnější koktejly v podobě prášku, kde stačí jen přidat vodu. Plusem je, že v nabídce jsou i veganské typy koktejlů, stačí jen přidat příchuť, například kokosu, vanilky či ovoce.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Více informací o ketonovou dietě io jednotlivých produktech a potravinách najdete na oficiálním webu www.ketomix.cz. Jde o web značky, kde si umíte prohlédnout celý sortiment a porovnat si ho i z pohledu složení konkrétních jídel a nápojů.

Na webu najdete i eshop, kde si umíte všechny produkty zakoupit:
• objednávka je věcí několika kliknutí a uděláte ji i přes smartphone
• můžete bez větších problémů platit nejen hotově, ale i online
• nemusíte nikam jít, objednávku i doručení vybavíte u vás doma
• k dispozici je telefonická i online Hotlink, kde se můžete ptát otázky

Navíc, protože jde o oficiální internetový obchod KetoMix, máte jistotu originality i nejlepší možné ceny produktů. Způsob nákupu se v ničem zásadním neliší od objednávky v běžném eshopu, potraviny i nápoje si umíte koupit samostatně i v balíčcích.

Co se týče platby, k dispozici je hotovostní forma na dobírku, ale i bezhotovostní typ přes internet banking či platební kartou. Pro doručení zásilky si můžete vybrat z více kurýrních služeb, standardně to trvá do 3 pracovních dnů a při větší objednávce poštovné neplatíte. Dodání může být k vám domů, ale i na odběrné místo zásilkový.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno