Alkalická dieta, zkušenosti s ní a jaké potraviny a recepty zahrnuje její jídelníček

0
10574
Alkalická dieta, zkušenosti s ní a jaké potraviny a recepty zahrnuje její jídelníček

Jedním z nejnovějších druhů dietních programů je Alkalická dieta, která se stává ve světě a také u nás stále populárnější. Nejde však o klasickou dietu, ale spíše o životní styl, kde se v úvahu bere stravování z pohledu pH a možného překyselení nitra organismu.

Základním cílem diety je snížit konzumaci tzv. překyselující potraviny za ty, které působí na tělo zásaditě, čili alkalicky. Z toho také vychází název diety, čili Alkalická dieta, která by měla působit na alkalizaci organismu. Přestože na první pohled to vypadá vědecky, několik poznatky ukazují, že takové zdůvodnění diety stojí na vratkých nohách.

Co je Alkalická dieta, jaké má pozitivní efekty a jaké má negativa a rizika

Alkalická dieta je založena na předpokladu, že organismus je nastaven přirozeně alkalicky, no konzumace kyselinotvorných potravin narušuje tuto křehkou rovnováhu a způsobuje několik zdravotní potíže. Cílem diety je proto změnit jídelníček z pohledu pH.

Za dietou je Robert Young, který o Alkalické dietě napsal i knihu. Ta říká, že díky dietě je možné snížit riziko osteoporózy, infarktu či mrtvice a že za překyselením organismu je i zhoršená kvalita krve a krevního oběhu. Plusy diety je, že je možné ji dodržovat dlouhodobě a její pravidla ohledně jídel, surovin, potravin a nápojů jsou jednoduché.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Na druhou stranu, Alkalická dieta má také několik nevýhod:
• nejvážnějším rizikem diety je v podstatě její koncept o překyselení organismu, kde se tomuto stavu dávají za vinu i onemocnění, která s tím nesouvisí
• ačkoli mnoho zásad včetně doporučených potravin je správných, některé potraviny jsou zcela nesprávné zařazeny mezi zásadité, například pomerančový džus
• i samotná teorie o tzv. překyselení organismu neplatí obecně, protože nejde o správný termín a v různých částech těla může být různá hodnota pH
• podle této diety se budete muset vzdát potravin, které byste jinak mohli konzumovat bez problémů a jsou i zdravé, připravíte se tak o několik živiny

Pokud už nejde ani o výše zmíněné nevýhody, zásadním problémem Alkalické diety je to, že se nejedná primárně o klasickou dietu na hubnutí. Pokud jste se však stravovali dříve velmi nezdravě, tak vám může v tomto pomoci, ale nečekejte zázraky.

PRO KOHO DIETA NENÍ VHODNÁ
Tak jako i mnohé jiné diety, ani ta Alkalická není vhodná pro každého. Držet by ji neměli ženy v době těhotenství a při kojení, děti a dospívající lidé do věku 18 let a senioři nad 65 let by si měli dávat větší pozor a nejdříve se poradit s lékařem.

Jaké principy má Alkalická dieta

Alkalická dieta je založena na změně jídelníčku, což je absolutně základní princip celé změny stravování. Kromě toho je však vhodné podívat se i na pitný režim, způsob stravování během dne z hlediska porcí a také na fyzickou aktivitu a pohyb.

Pokud chcete hubnout, uplatňujte tyto 3 zásady:

Změny v jídelníčku: Alkalická dieta je postavena na vyloučení a omezení potravin a jídel zvyšujících kyselost a naopak na zvýšení příjmu těch potravin, které jsou zásadité. Mezi ty potraviny, které je třeba primárně z jídelníčku vyloučit, patří maso, mléko a mléčné výrobky, vejce, zrna, cizrna a několik luštěniny.

Fyzická aktivita: Chcete-li podpořit hubnutí, metabolismus a hlavně spalování kalorií a tuků, bez dostatečné fyzické aktivity se neobejdete. Optimální je, pokud se jedná o pravidelný a dlouhodobý pohyb, například chůzi, běh, kardio cvičení ve fitku, kolo či plavání, které víte dělat každý den.

Pitný režim: V rámci doporučeného jídelníčku se dozvíte i to, které nápoje jsou alkalické a které kyselé, ale nedozvíte se už doporučení ohledně pitného režimu celkově. Důležité je proto pít alespoň 2 litry čisté, neochucené a nebublinkovitý vody denně a to každou hodinu až dvě v pravidelné dávce 1 až 2 dcl.

Vhodné a nevhodné jídla a nápoje pro zásadité dietu

Co se týče vhodných a nevhodných jídel, dieta je založena právě na vhodné kombinaci takových potravin. Vyloučit nebo omezit třeba ty, které překyselují organismus a narušují tedy jeho přirozené pH naopak ty zásadité zas třeba zvýšit.

Zde jsou obě kategorie potravin i s více příklady:

Vhodné a doporučené zásadité potraviny

Při Alkalické dietě by měli v jídelníčku převažovat zásadité potraviny, kam patří hlavně většina ovoce a zeleniny. V kuchyni můžete používat i studené oleje, hlavně řepkový, slunečnicový, olivový, sezamový, mandlový, ricinový, kokosový či avokádový.

Z ovoce můžete konzumovat citrusové plody, jablka, granátová jablka, hrušky, hrozny, třešně, mango, meruňky, broskve, papáju, žlutý meloun, datle, fíky nebo kiwi. Ze zeleniny se nejvíce doporučují jíst brambory, cibule a česnek.

headerbanne

Kromě nich jsou zdravé a vhodné i brokolice, cuketa, špenát, kapusta a chřest. Pokud jde o jiné druhy vhodných potravin, do jídelníčku zařaďte i mandle, piniové ořechy, hrách, fazole, sóju, celozrnné pečivo, quinoa nebo dýňová či slunečnicová semínka.

Nevhodné a zakázané kyselé potraviny

Druhou skupinou jsou potraviny, které mohou v těle podle vytvářet kyselé pH prostředí a proto je třeba je v jídelníčku radikálně omezit. Ideálním poměrem by měl být poměr 80:20 ve prospěch zásaditých a neprospěch kyselých potravin.

Jde hlavně o maso, ať už červené maso, kam patří hovězí, vepřové, zvěřina a zvěřina, ale i o průmyslově zpracovávané masné výrobky, zejména různé salám, klobásy a slanina. Vyřadit třeba i plnotučné mléko a plnotučné mléčné výrobky.

Vyhýbat se musíte i tučným a smaženým jídlům, rybám obecně, vejcím, obilovinám, cizrny, více druhům luštěnin a ovoce, cukru, rafinovaným olejem, bílé mouce, čokoládě, polotovarům a soli jako takové. Zakázané jsou také alkohol a slazené limonády.

VEZMĚTE SI NĚKTERÉ ZÁSADY AJ DO ŽIVOTA

Pokud jde o Alkalicky dietu, i po jejím skončení můžete některé principy uplatňovat v běžném životě a bude to pouze pozitivní. Jedná se například o omezení negativních faktorů typu alkohol, červené maso a smažená jídla, ale také o pozitivní, například pohyb.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Kromě Alkalické diety můžete zkusit i nějaké specifickou dietu zaměřenou speciálně na hubnutí, která vám dokáže pomoci v optimalizaci hmotnosti ještě efektivněji. Dobrým příkladem je Ketogenní nebo Ketonová dieta, která má pozitivní výsledky.

Tato dieta pomáhá na hubnutí komplexně a to v těchto principech:
• cílem Keto diety je dosažení stavu zvaného ketóza, kdy organismus nespaluje v případě potřeby energie cukry, ale jako zdroj používá uložené tuky
• aby byl tento stav dosažen, je třeba omezit v potravinách příjem sacharidů a tuků na nezbytné minimum, naopak, zvyšuje se příjem bílkovin
• k tomu se zvyšuje konzumace vlákniny ze zeleniny, kterou byste měli mít každý den v jídelníčku v objemu 0,5 kilogramu a k tomu 20 gramů semen nebo ořechů
• počet jídel během dne musíte zvýšit, pokud jste jedli pouze snídaně, oběd a večeři, přidejte ještě i svačinu samozřejmě jde již o menší porce

Díky tomu, že Keto dieta není o hladovění a protože se během ní zvýší objem přijatých bílkovin, nemusíte se obávat žádného fyziologického oslabení organismu. Navíc, všechny potřebné živiny, látky, vitamíny, minerály a stopové prvky jsou dostatečně zastoupeny.

Dieta pomáhá nejen na hubnutí, ale má i jiné zdravotní benefity. Jde hlavně o podporu zdravého trávení, metabolismu a stejně tak o pozitivní vliv na snížení cholesterolu a krevního tlaku. Pomáhá i na prevenci cukrovky a některých onemocnění srdce. Pokud již cukrovku máte, jde o překážku, protože dieta ovlivňuje cukr v krvi.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Jednou z nejčastějších výtek mnoha lidí v případě Keto diety je náročnost receptů a příprava jídel při zohlednění objemu bílkovin, sacharidů a tuků. Tento problém však víte vyřešit díky programu KetoMix, který je na dietu stavěný.

Jde totiž o výrobce potravin a produktů pro kompletní jídelníček:

V sortimentu KetoMix naleznete menší i větší jídla, polévky i pochutiny a také nápoje či koktejly, pro ty, kterým se to měli, jsou v nabídce i doplňky výživy
Pro ty, kteří se rozhodnou program využít, má KetoMix více výhod:
• nemusíte se o nic starat, na jednom místě najdete všechny potraviny
• produkty jsou z hlediska složení kvalitní a hlavně dlouhodobě ověřené
• ve všech potravinách je vyvážený poměr vitamínů i minerálů

Příprava jídel z programu KetoMix je záležitostí pár minut a všechny produkty si připravíte bez nutnosti míchání s mlékem. Nenajdete v nich ani žádné škodlivé nebo rizikové chemické přísady, jsou vhodné i pro celiaky a v nabídce jsou potraviny i přípravky pro všechny fáze Keto diety. K dispozici jsou i výživové doplňky obsahující L-Karnitin.

Pokud jde o sortiment, KetoMix nabízí proteinové polévky, těstoviny, kaše, omelety, pečivo, pomazánky, ale i drobnosti typu tyčinky, chipsy, palačinky a různé sladkosti. V sortimentu je přes 20 hlavních jídel a množství pochutin, je si z čeho vybírat.

Zapomínat netřeba ani na proteinové nápoje, které si umíte objednat v různé velikosti objemu a s různými příchutěmi. Dobrou zprávou je, že všechny tyto potraviny či tekutiny si umíte koupit tak jednotlivě, tak v rámci balíčků a to na týden, 14 dní, tři týdny i celý měsíc. Výživový poradce vám na míru sestaví jídelníček i podle vaší nadváhy.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Pokud vás Keto dieta zaujala a chtěli byste ji zkusit právě s programem KetoMix, klidně tak můžete udělat jednoduše přes internet. Výrobce má k dispozici oficiální eshop www.ketomix.cz, kde najdete všechny produkty a také další informace o dietě.

Pokud se rozhodnete pro online nákup, získáte tyto benefity a plusy:

o záruku originality, nakupujete totiž přímo od oficiálního prodejce
• pohodlí, objednávku i doručení zásilky vyřešíte doma
• jednoduchost, nákup uděláte i přes mobilní telefon z obývacího pokoje
• úsporu, objednávkou z oficiálního eshopu máte nejlepší cenu

Platit víte v hotovosti na dobírku kurýrovi, jakož i předem a přes internet, například přes internet banking a platební kartou online. K dispozici máte více možností doručení a větší výběr kurýrních služeb, dodání obvykle netrvá déle než 3 pracovní dny.

267a8ceb

Postup nákupu se neliší od obvyklé objednávky v eshopu, stačí tedy do online košíku vložit ty produkty, které chcete, vyplnit své osobní údaje, zvolit podmínky platby a doručení a to je celé. Plusem je, že pro usnadnění si můžete rovnou vybrat celý balíček kompletního výběru potravin pro jídelníček na 1 týden i na celý měsíc.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno