Co všechno by měla zahrnovat prevence obezity, jak jí předcházet a co nejlépe dělat

0
9529
Co všechno by měla zahrnovat prevence obezity, jak jí předcházet a co nejlépe dělat

Obezita je mnohem více, než jen běžný problém související s nadváhou, který množství lidí stále vnímá spíše než estetickou záležitost. Právě naopak, jde o chronické onemocnění s komplexním vlivem na zdraví organismu, hlavně pokud jde o související komplikace a rizika.
Právě proto je třeba věnovat velkou pozornost tomu, jak obezitě předcházet a co všechno zahrnuje prevence proti ní, která má smysl i z hlediska celkového udržení zdravého životního stylu. Platí to jak pro muže, tak pro ženy, v posledních letech dokonce i u dětí. Podle statistik trpí totiž celosvětově obezitou až 650 milionů lidí.

Co je obezita, jaké má projevy a proč vzniká

Obezita je definována jako stav extrémní nadváhy, přičemž jde o chronické onemocnění vyplývající z ukládání nadměrného objemu tukové tkáně v těle. Jde hlavně o hromadění tuku v oblasti trupu, břicha, na bocích, na stehnech a na zadku.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Pokud bychom brali v úvahu BMI index, tak obezita začíná při hodnotě BMI 30, přičemž v případě hodnot přes 40 se už mluví o extrémní obezitě. Podle statistik trpí obezitou u nás zhruba 17% populace, přičemž pokud bychom brali do jedné skupiny lidí nejen s obezitou, ale i nadváhou, už se jedná o většinu populace. Takové číslo je již alarmující.

Na vznik obezity má vliv několik faktorů a je tu i více příčin:
• základní příčinou vzniku obezity je dlouhodobá nerovnováha mezi příjmem energie a její výdejem, jde tedy o nadměrný příjem kalorií a nedostatek pohybu
• důležité je nejen to, kolik jídla během dne jíte, ale i to, jaké jsou stravovací zvyky, jak často jíte, zda máte i dostatek tekutin a jaká je pravidelnost jedení
• neméně významným rizikovým faktorem je také složení jídelníčku, kde se na obezitě podepisuje hlavně vyšší příjem cukrů, solí a živočišných tuků
• mezi další vlivy, které mohou souviset s obezitou, patří metabolická onemocnění, nesprávné fungování metabolismu a trávení či i psychické problémy

Pokud jde o příznaky obezity, nejviditelnějším její projevem je zvýšená hmotnost a změna vizuálního vzhledu postavy. Kromě toho nastávají i problémy se zvýšenou únavou i při kratší fyzické aktivitě a celkově pokles fyzické výkonnosti při běžných činnostech.

POZOR NA SOUVISEJÍCÍ KOMPLIKACE
V důsledku obezity dochází k více zdravotním komplikacím a to prakticky v celém těle a všech orgánových soustavách. Nejvážnější jsou vysoký krevní tlak, nadměrné hromadění kyseliny močové, cukrovka a vysoké riziko infarktu myokardu.

Jak se dá léčit obezita

Obezita je seriózní zdravotní problém chronického charakteru, což vyžaduje i adekvátní léčbu. Podle toho, jaké příčiny k tomuto stavu vedly a také podle toho, jak vysoká je nadváha, se může přistoupit k léčbě a to několika prostředky.

Zde jsou nejčastěji využívány možnosti řešení:

Řešení souvisejících onemocnění: V případě, že je obezita způsobena nějakým onemocněním trávicího systému nebo metabolickou poruchou, léčba za zaměřuje v první řadě na tuto oblast. Vyřešení tohoto problému obvykle pomůže i na obezitu.

Životospráva a životní styl: Druhou využívanou a přirozenou možností jsou režimová opatření týkající se diety, snížení příjmu kalorií, zlepšení stravování a hlavně zvýšení výdeji energie. Důležité totiž jsou pravidelný pohyb a sportování.

Léky i podpůrné přípravky: Pokud chcete zhubnout, můžete na to využít i volně dostupné přípravky působící na metabolismus, trávení a spalování tuku. Ve vážnějších případech lékař indikuje léky na předpis s vlivem na metabolické problémy.

Chirurgická léčba: V nejvážnějších případech obezity se provádějí chirurgické a operační zákroky, které se týkají především žaludku. Nejčastěji se provádějí bandáž žaludku, plikace či resekce. Sekundární i kosmetická chirurgie.

Nejlepší prevence proti obezitě doma

Jak vidno, léčba obezity je komplexní, komplikovaná a hlavně musí být dlouhodobá, mnohem lepší je proto snažit se tomuto problému vyhýbat. V rámci prevence a opatření pro předcházení obezity máte naštěstí velký výběr možností.

headerbanne

Sáhnout můžete zejména po těchto opatřeních:

Omezení nezdravých jídel

Základem prevence je zdravé stravování a to by mělo zahrnovat snížení některých surovin v potravinách. Jde hlavně o snížení příjmu jídel s vysokým obsahem živočišných tuků, jednoduchých cukrů a soli, zcela omezte také polotovary.

Více ovoce, zeleniny a luštěnin

Naopak, do jídelníčku třeba ve vyšším množství zařadit ovoce, zeleninu a luštěniny. Je to z důvodu vitamínů a minerálů, které obsahují a pomáhají na trávení, ale i kvůli vláknině, která snižuje případnou nadměrnou chuť na jídlo.

Správné stravování

Nejen to, co konzumujete a jíte, ale i to, jakým způsobem se stravujete, má vliv na kalorie a ukládání tuku v těle. Z hlediska co nejlepší efektivity spalování energie třeba jíst menší porce a častěji a nevynechávat snídani či večeři.

Minimalizace jiných vlivů

V rámci životosprávy a životního stylu třeba omezit vliv i některých jiných negativních faktorů. Jde hlavně o konzumaci alkoholu, vliv stresu na tělo a také o kouření. Všechny tyto tři faktory zvyšují riziko nadváhy i riziko obezity.

Dostatek odpočinku

Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale i dostatek spánku, který je kvalitní, nepřerušovaný a trvá alespoň 7 či 8 hodin, má také velmi pozitivní vliv na prevenci obezity. Platí to však i o odpočinku během dne, kdy tělo nabere sílu do jiných aktivit.

Pravidelná aktivita a sport

Velmi výraznou měrou můžete pravděpodobnost obezity snížit tehdy, pokud budete mít pravidelnou fyzickou aktivitu. Zde má největší význam pravidelná chůze všude tam, kde se dá jít pěšky, k tomu přidejte běh nebo cvičení ve fitness centru.

Speciální podpůrné přípravky

Poslední možností, kterou lze používat v rámci prevence, ale i když je již problém s obezitou akutnější, jsou speciální podpůrné přípravky. Může jít o různé spalovače tuků pro sportovce i o doplňky výživy na hubnutí a trávení.

Pokud se vám nedaří, vyhledejte pomoc
Vzhledem k tomu, že na obezitu ovlivňuje množství faktorů, které lze jen velmi těžko ovlivnit, zvláště pokud jde o genetickou predispozici, dědičnost nebo faktory související s onemocněními metabolického typu. Tehdy třeba už vyhledat odbornou pomoc.

Výživové doplňky a přípravky na hubnutí

Jednou z možností, jak podpořit hubnutí, ale i preventivně působit proti některým faktorům, které na vznik nadváhy a obezity ovlivňují, je využití volně dostupných přípravků. Ty mohou mít podobu doplňků výživy, ale i čajů a čajovin.

Co se týče nabídky, sortiment obsahuje více typů a forem:
K dispozici jsou všeobecné doplňky na podporu trávení a zažívání, speciální produkty pro sportovce a také přípravky na metabolismus, spalování tuku a chuť k jídlu

Bez ohledu na to, kterou značku si vyberete, získáte tyto výhody:
• koupě volně bez předpisu nebo nutnosti absolvovat vyšetření
• jednoduché používání, možnost i dlouhodobějšího dávkování
• minimum vedlejších účinků a interakcí kvůli přirozenému složení

Co se týče složení, většina z těchto přípravků obsahuje kombinaci více látek, záleží to i od zaměření. V případě spalovačů tuků pro sportovce jsou v obsahu hlavně aminokyseliny typu L-Karnitin, no obecné přípravky na hubnutí kombinují v sobě například i vitamíny, minerály, chilli, kofein a rostlinné extrakty a výtažky.

Sáhnout lze po doplňcích výživy na podporu konkrétní oblasti, například trávení, které obsahují spíše probiotika a vlákninu. Většina přípravků na hubnutí má složení širší, například i se zeleným čajem, protože ovlivňuje hubnutí kompletně.

Právě takové produkty jsou podle zkušeností nejúčinnější, protože působí na snížení chuti k jídlu, zároveň na podporu trávení, stejně tak na metabolismus, odbourávání nebo spalování tuků a také obsahují látky zlepšující termogenezi. Díky všem těmto vlivům mají nejlepší potenciál na to, aby vám pomohli snížit hmotnost.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na hubnutí

Bez ohledu na to, po jaké značce nebo po kterém konkrétním přípravku sáhnete, dobrou zprávou je, že všechny tyto produkty jsou volně dostupné. To znamená, že je nemusíte kupovat pouze osobně, například v lékárně, ale využít víte i objednávku přes internet.

V tomto případě získáte řadu důležitých a hlavně praktických benefitů:
• nakoupit víte v pohodlí svého domova, doručení je také přímo domů
• využít můžete jednoduchou objednávku přes tablet, počítat i smartphone
• nejste odkázáni pouze na úzký výběr naopak sortiment je velmi široký
• v případě známějších lékáren jsou přípravky hned skladem

Právě internetové lékárny kombinují výhody nakupování podobné eshopu a odborné zázemí. Několik značky mohou mít i vlastní prodejní kanál, zpravidla také v podobě online objednávky. Dobrou zprávou je, že všechno vyřídíte rychle a přímo z domu.

Co se týče doručování, při online nákupu vše vyřídí kurýrní služba, doba dodání bývá zpravidla do 1 až 2 dnů od uskutečnění objednávky. Nákupem ve větších a známějších lékárnách získáte i kvalitnější zákaznický servis, například v podobě několika možností bezhotovostní platby nebo možností objednávky i bez zdržující registrace.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

S obezitou je třeba samozřejmě bojovat komplexně, hlavně tehdy, pokud jde o prevenci nebo pokud jde o začínající obezitu, kterou lze ještě zvrátit. Nejlepší na to pomáhají diety, ale ne ledajaké, důležité je, by byly dostatečně ověřené a měli výsledky.

Touto dietou je i Ketogenní dieta založená na principu ketózy:
• cílem diety je dosažení zmiňované ketózy, což je přirozený metabolický stav organismu, během kterého se jako energie vyžívají tuky a nikoli cukry
• aby ke ketóze přišlo, je nezbytné změnit jídelníček a to tak, že se radikálně omezí příjem sacharidů pod 50 gramů na den a také tuků
• výsledkem je změna energetického metabolismu, tělo začíná namísto cukrů využívat pro energetické hospodaření tuky uložené v zásobách
• zároveň na prevenci ochabnutí svalstva je důležité ve zvýšené míře přijímat bílkoviny, vyhnete se tak i pocitu únavy nebo zvýšenému hladu

Součástí změn v jídelníčku je i zvýšený příjem zeleniny, ořechů a semínek. Díky tomu získáte více vlákniny, vitamínů i minerálů, které jsou nezbytné pro metabolismus a trávení. Dieta má také pozitivní vliv na prevenci cukrovky a srdečních onemocnění.

267a8ceb

Kromě toho pomáhá ke snížení hladiny cukru v krvi a na zvýšení hodnot tzv. dobrého cholesterolu. Keto dieta je dlouhodobým programem, trvá i 3 měsíce nebo více, přičemž má několik fází. Díky tomu je riziko tzv. jojo efektu opravdu minimální a zároveň je i efekt na hubnutí dlouhodobější a viditelnější. Výrazně však třeba změnit jídelníček.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Pro ty, kteří právě ve změně jídelníčku vidí největší mínus, protože je třeba jej sestavit s ohledem na poměr bílkovin, tuků a sacharidů, přichází řešení v podobě dietního programu KetoMix. Ten zahrnuje již hotové potraviny a produkty.

Značka nabízí sortiment proteinových jídel, nápojů i doplňků:
V nabídce tohoto dietního programu jsou hlavní jídla, polévky i menší potraviny, pochutiny a nápoje, které jsou proteinového charakteru a přesně splňují podmínky diety

Pokud jde o největší výhody těchto produktů, uživatelé si cení:
• jednoduchou přípravu do několika minut a to tak nápojů, jakož i jídel
• možnost vyřešit na jednom místě své celodenní stravování
• vyváženost a komplexnost všech potřebných živin, vitamínů a minerálů

V potravinách a produktech nenajdete žádné rizikové nebo problematické chemické přísady a látky, s výjimkou pečiva se zde nenachází ani lepek, takže problém nebudou mít ani lidé s celiakií. Navíc sortiment jídel a nápojů je doplněn o tobolky a tabletky v podobě doplňků výživy, které pomáhají k detoxikaci i lepší spalování tuků.

Nabídka potravin a jídel je přitom velmi bohatá a zahrnuje velký výběr proteinových polévek, omelet, kaší, palačinek, těstovin, pečiva, dresinků, pomazánek, tyčinek, sušeného masa, zdravých chipsů a slaných krekrů a také zdravých sladkostí nebo čokolád.

Pokud jde o pitný režim, i na ten KetoMix pamatuje, znovu v souladu s podmínkami ketonovou diety. Nemusíte se obávat žádného narušení ketózy, neboť všechny nápoje a koktejly obsažené v nabídce jsou zdrojem bílkovin a jejich složení je bezproblémové. Můžete sáhnout i po různých příchutích k nápojům včetně ovocných, vanilkových a kávových.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

V případě, že vás produkty a potraviny KetoMix opravdu zaujaly, celý sortiment si umíte zakoupit i bez ohledu na to, abyste museli někam osobně jít. Značka má totiž oficiální eshop www.ketomix.cz, kde si víte všechno porovnat a za pár minut objednat.

Takový způsob nákupu přes internet s sebou přináší řadu benefitů:
• objednávku uděláte s pár kliknutími a to přes notebook i smartphone
• kurýr vám donese zásilku až přímo domů ke vchodovým dveřím
• nejste odkázáni pouze na platbu v hotovosti, je tu i bezhotovostní platba
• máte záruku originality a nejlepší ceny, nakupujete přímo od značky

Kromě toho, že jde o eshop, naleznete na oficiálním webu také všechny další informace týkající se samotné diety a jejích zásad, případně též informace ohledně kvality potravin a produktů. K dispozici máte i operátora na infolince, kde se můžete cokoli zeptat.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Pokud jde o samotnou objednávku, její podmínky a parametry jsou stejné, jako v každém jiném běžném eshopu. Platit víte na dobírku a v hotovosti, ale také přes internet banking nebo platební kartou online. Na výběr je několik kurýrních služeb, eshop dává záruku doručení do 3 pracovních dnů a při větší objednávce neplatíte žádné poštovné.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno