6 způsobů, co pomáhá a co je dobré na nechutenství a jaké bylinky a vitamíny využít

0
9473
6 způsobů, co pomáhá a co je dobré na nechutenství a jaké bylinky a vitamíny využít

Pokud vám nechutná jídlo nebo obecně nemáte na nic chuť, jde o běžný stav, který pociťuje z času na čas každý člověk. Může jít o přirozenou reakci například na nevolnost způsobenou jiným předešlým jídlem nebo o běžný příznak například při chřipkových onemocněních.

Krátkodobé nechutenství není obvykle žádným závažným problémem, který by ohrožoval zdraví nebo řádné fungování organismu. Vyskytuje se u dospělých i u dětí, u žen je běžné v těhotenství. Pokud se však vyskytuje dlouhodobější, může se jednat o symptom nějakého vážnějšího onemocnění, nádoru či chronického zánětu, což je již potřeba vážněji řešit.

Co je nechutenství, jak vzniká a jaké má příznaky

Nechutenství je charakterizováno jako stav nechuti do jídla nebo sníženého apetitu na jídlo. Jde o poměrně běžný projev s nízkou určitostí, který může být signálem tak pro dočasné přeplnění žaludku nebo nevolnosti, jakož i pro chřipku či nějaké vážnější onemocnění.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Běžně bývá spojeno nechutenství i s anorexií a to hlavně u dospívající mládeže, vyskytuje se samozřejmě i u dětí a tehdy je v určitých fázích přirozené, například při přechodu z mateřského mléka na tuhou stravu. Podobně se může vyskytovat u žen v období těhotenství, v přechodu nebo obecně u seniorů, kteří mají snížený příjem živin.

Nechutenství se projevuje nechutí na jídlo, ale jsou s ním spojené i jiné jevy:
• typickým souvisejícím příznakem spolu s nechutenstvím bývá nevolnost, ta se může někdy vyskytovat jako příčina nechutenství, jindy jako související problém
• následkem dlouhodobého nechutenství k jídlu bývá celkové chřadnutí a neprospívání organismu, zvláště pokud jde o děti během vývoje nebo seniory
• s nechutenstvím souvisí i hubnutí, později nastupuje stav anémie a všeobecného nedostatku živin, což se projeví také na oslabení obranyschopnosti a imunity
• dochází i ke zhoršení stavu a zdraví kůže, nehtů a vlasů, může se zastavit růst nehtů a vlasů, zhoršuje se i stav chrupu a zraku a běžné jsou únava a vyčerpanost

Nevyhýbejte se lékařské diagnostice

Nakolik nechutenství může mít několik fyziologických i psychogenních příčin, včetně vážných a seriózních onemocnění typu anorexie, bulimie, nádor nebo deprese, není dobré tento příznak dlouhodobě ignorovat. Nejlepší je navštívit lékaře kvůli odbornému vyšetření.

Příčiny a kdy vzniká nechutenství

Pokud jde o nejčastější situace a případy, kdy vzniká nechutenství, může jít o dočasné faktory a příčiny, ale také o dlouhodobější. Některé jsou méně závažného typu, takže se na ně dá jednoduše působit, jiné zas vznikají dlouhodobější a déle se také napravují.

Zde jsou nejčastější příčiny a vlivy, které jsou za nechutenstvím:

Nevolnost nebo plnost žaludku: Mezi nejčastější příčiny, které mohou vyvolat nechutenství k jídlu, patří buď nadměrně plný žaludek, což je přirozené, nebo nevolnost. Ta může vzniknout z cestování, ale i jako příznak nějakého onemocnění či zánětu.

Chřipkové a jiná onemocnění: Snížený apetit a nechuť k jídlu souvisí is  chřipkovými onemocněními, u kterých jde o typický symptom. Může se však jednat i o vážnější problémy, například anorexii, nemoci trávicí soustavy, depresi či onemocnění jater.

headerbanne

Vliv léků a nedostatku stopových prvků: Za nechutenstvím může být i vliv některých léků, zejména pokud jde o jejich nežádoucí a vedlejší účinky, případně působení na trávicí soustavu. Nedostatek minerálů a vitamínů také vyvolává nechutenství.

Jiné faktory: Mezi další faktory, které mohou způsobit nebo ovlivnit nechutenství k jídlu, patří růst zubů u dětí, stres a propracovanost nebo nadměrná únava a vyčerpanost u dospělých, málo pestrá strava nebo zvýšená teplota okolí, například v létě.

Řešení nechutenství doma

Nechuť k jídlu je třeba řešit zejména tehdy, jestliže způsobuje výživové problémy nebo pokud následkem sníženého apetitu trpí organismus z pohledu řádného fungování jednotlivých orgánových soustav. Kromě léků na předpis máte k dispozici i další možnosti.

Zde jsou ty, které můžete vyzkoušet i doma:

Obměna jídelníčku

Nejdůležitějším faktorem, který může zlepšit chuť na jídlo, je obměna běžného jídelníčku. Vyzkoušejte potraviny s vyšší energetickou hodnotou, důležité je také zachovat pestrost všech chutí. Lépe snášeny jsou studené saláty, ovoce a čokoláda.

Změna stravovacích návyků

Změnit třeba nejen to, co konzumujete, ale i to, jak během dne přijímáte stravu. Snažte se jíst raději v menších množstvích a častěji, jezte pomaleji a každé sousto lépe Přezujte, během jídla nepijte tekutiny a zkuste měnit i prostředí, kde jíte.

Zlepšení životosprávy

Pro zlepšení chuti k jídlu je dobré udělat i některé režimová opatření směrem ke zlepšení životosprávy. Může jít například o omezení kouření a alkoholu, zmírnění stresu a propracovanosti a pozitivní je, pokud začnete pravidelně sportovat.

Byliny a koření

Ke zvýšení chuti k jídlu a na podporu trávení vám mohou pomoci i bylinky a některé koření stimulující žaludeční šťávy. Nejvíce využívané jsou řebříček, pelyněk, dobromysl, benedikt lékařský, bazalka, mateřídouška, čekanka nebo máta.

Doplňky výživy a podpůrné přípravky

Zlepšit trávení, působit na zvýšení chuti k jídlu a podpořit metabolismus, to vše dokáží také rozličné doplňky výživy a přípravky. Může se jednat o tobolky, pilulky, oleje, kapky, sirupy nebo čaje, které obsahují i ​​zmíněné rostliny.

Léky bez receptu

Pokud hledáte ještě silnější prostředky, které můžete využít na podporu chuti k jídlu, sáhnout víte i po volně dostupných lécích bez předpisu. V jejich případě jde nejčastěji o léky doplňující vitamíny, minerály a stopové prvky, případně o léky na trávení.

POZOR NA KOMPLIKACE
Neřešení nechutenství do jídla může způsobit vážnější problémy a komplikace. Jde například o horší hojení ran, svalovou slabost a nedostatek energie, zhoršení obranyschopnosti a zvýšené riziko vzniku infekcí, zánětů a nachlazení.

Výživové doplňky a přípravky na nechutenství

Pro zvýšení chuti k jídlu je možné užívat i některé přípravky a doplňky, například ve formě tablet, kapslí, sirupů či čajovin. Několik jsou určeny speciálně pro děti na podporu lepšího apetitu, většina je využitelná obecně.

Princip fungování je jednoduchý:

Běžně se ve složení těchto přípravků nacházejí rostlinné extrakty, vitamíny, minerály a jiné látky s přirozeným působením na trávení, chuť k jídlu a metabolismus

Pokud jde o jejich nejdůležitější výhody, tak:
• jejich prodej není podmíněn vyšetřením u lékaře nebo receptem
• působení a užívání může být klidně i dlouhodobější
• riziko vedlejších účinků a kontraindikací je minimálně
Na podporu chuti k jídlu u dospělých i dětí se využívají probiotika s obsahem probiotických kultur a laktobacilů, rybí olej s omega-3 mastnými kyselinami, různé čajoviny a čaje s bylinkami zmíněnými i vyšší nebo tobolky, sirupy, tablety a kapky s obsahem řas spirulina, vitaminů B či minerálů jako železo na lepší apetit.

Léky na nechutenství

V případě, že máte vážnější problémy s nechutenstvím a potřebujete působit například i na hrozící stav podvýživy nebo problémů s trávením, je možné sáhnout po volně dostupných lécích. Ty si víte koupit bez předpisu od lékaře.

Mezi nejvíce využívané patří:
Na podporu apetitu a chuti k jídlu se využívají léčiva z kategorie digestiv na lepší trávení, léky na kyselost i plnost žaludku, léky na nadýmání a vitamíny

Bez ohledu na formu či typ jsou tyto léčiva:
• s rychlým nástupem účinku díky koncentrovanému složení
• určeny obvykle pro krátkodobější a akutnější dávkování
• specializované na konkrétní problémy související s nechutenstvím

Nejčastěji se využívají syntetické účinné látky, které pomáhají například odpuštění nafukování, na zlepšení činnosti střev, proti nadýmání nebo nadměrné kyselosti žaludku, na podporu trávicích šťáv nebo na činnost žlučníku a střev. Sáhnout můžete i po lécích typu B-komplex obsahujících několik vitamínů skupiny B.

267a8ceb

Jak a kde koupit výživové doplňky, přípravky a léky na nechutenství

Všechny zmíněné doplňky výživy, různé formy přípravků a také léky dostupné volně bez předpisu si můžete bez jakýchkoli potíží zakoupit v libovolné lékárně. Udělat tak víte osobně v kamenné provozu, ale také z pohodlí domova přes internet.

Právě online lékárny jsou stále více využívány a to kvůli těmto výhodám:
• nemusíte nikam chodit, objednávku i doručení vyřídíte z domu
• nákup je věcí pár minut, udělat ho můžete i přes mobil
• platit se dá nejen v hotovosti, ale i bezhotovostně a předem
• ve více online lékárnách víte nakoupit i bez registrace

Samozřejmostí je velký výběr značek, typů a druhů přípravků a léků s působením na nechutenství, hlavně v těch větších a známějších online lékárnách. Ty nabízejí i větší paletu přípravků a jejich různých balení skladem.

V případě online nákupu tak najdete na jednom místě prakticky vše, co potřebujete a navíc víte objednávat i platit pohodlně z domu. Nemusíte mít ani hotovost, platba se dá vyřídit přes internet banking nebo platební kartou. Navíc doručení může být někdy i expresně rychlé, například do 24 či 48 hodin od objednávky.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Nechuť k jídlu může být způsobena i špatnou životosprávou a nesprávným jídelníčkem, což je pak lépe řešit komplexně. V případě, že máte problémy s mírnou nadváhou nebo byste chtěli optimalizovat svoji hmotnost, vyzkoušet můžete i diety.

Mezi ty, které jsou ověřené a hlavně dlouhodobé, patří Keto dieta:
• v jejím případě se nejedná o žádnou drastickou redukční dietu, ale naopak, můžete ji držet i více měsíců a jejím cílem je změna energetického metabolismu
• základem diety je ketóza, což je fyziologický stav v organismu, kdy tělo sahá po energii primárně v podobě tuku, nespaluje tedy cukry jako obvykle
• aby ke ketóze došlo, je nutné snížit denní příjem sacharidů pod 50 gramů, stejně tak i příjem tuků, tělo tak bude spalovat tukové zásoby
• součástí jídelníčku je i zvýšení příjmu bílkovin, čímž se předejde hladu a chřadnutí svalstva, zvyšuje se také zastoupení zeleniny a to kvůli vláknině

Ketogenní dieta má tři fáze, přičemž v té první jde o dosažení ketózy, v té druhé o maximální možné hubnutí, ale v rámci zdravého spalování tuku, v té třetí o udržení stavu a hmotnosti dlouhodobě. Trvání diety bývá zpravidla od 12 do 14 týdnů.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Velkým plusem ketonovou diety oproti jiným dietám je, že má širší působení na tělo a několik pozitivních zdravotních efektů. Díky zvýšení příjmu vlákniny pomáhá na trávení a metabolismus a díky snížení příjmu cukrů a tuků zas na snížení hladiny cukru v krvi, na normalizaci hladiny cholesterolu a preventivně i vůči cukrovce.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Nakolik je Keto dieta založena primárně na jídelníčku a jeho změnách, což je důležité i pro nechutenství k jídlu, je právě toto základem úspěchu. Pokud si chcete situaci usnadnit, bez jakýchkoliv problémů můžete jídelníček vyřešit sortimentem KetoMix.

Jedná se o značku, která nabízí výběr potravin pro Keto dietu:
Nabídka zahrnuje proteinové polévky i hlavní jídla, potraviny pro přípravu doplňkových jídel i proteinové nápoje se sójovými a syrovátkovými bílkovinami

Využití těchto produktů v rámci diety má několik výhod:
• nemusíte nic vařit, jídla i nápoje si připravíte jednoduše do pár minut
• na jednom místě vyřešíte celodenní stravování i pitný režim
• z hlediska živin, vitamínů a minerálů jsou potraviny vhodně vyvážené

Pokud jde o konkrétní sortiment jídel a potravin, ten zahrnuje hlavně proteinové kaše, polévky různé příchuti, omelety, palačinky, pečivo, sušené maso, těstoviny, dresinky, pomazánky či tyčinky, stejně tak i více druhů slaných a sladkých pochutin, například chipsy a čokolády . Jde o zdravé pochutiny, které nenarušují průběh ketózy.

Z nápojů jsou základem nabídky KetoMix proteinové koktejly, které můžete pít ochucené i neochucené a mají hydrolyzovanou podobu, stačí tedy jen přidat vodu. K dispozici máte i veganské koktejly, na výběr je několik příchutí od čokolády až po ovocné.

Zmíněné potraviny a nápoje můžete koupit samostatně, ale můžete si nechat sestavit jídelníček na míru přesně podle potřeby, například pokud máte nadváhu, obezitu nebo vás trápí nechutenství do jídla. K dispozici jsou i větší balíčky, které jsou založeny na kompletním jídelníčku podle doby držení diety a to na 7 dní, přes 2 až 3 týdny či na měsíc.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Oslovila vás Keto dieta a chtěli byste ji vyzkoušet právě s využitím zmíněných produktů a potravin KetoMix? Není nic jednoduššího, značka má totiž u nás svou kamennou prodejnu, ale hlavně oficiální eshop www.ketomix.cz, kde nakoupíte doslova z obývacího pokoje.
Internetový nákup se těší mimořádné popularitě a to pro tyto výhody:

• možnost placení nejen v hotovosti, ale i bezhotovostně a online
• jednoduchost, objednávku vyplníte přes počítač, tablet i smartphone
• rychlost za pár minut máte nákup vyřešen, jde o věc pár kliknutí
• garance nejlepší ceny a originality, nakupujete z oficiálního eshopu

Zmíněné potraviny a produkty KetoMix si umíte po jednom nebo v balíčcích vložit do online košíku, pak stačí už jen vyplnit své údaje, adresu doručení a podmínky platby či dodání. Po kontrole objednávky ji odešlete a počkáte na další instrukce.

Eshop zaručuje doručení do 3 pracovních dnů, na výběr máte několik kurýrních služeb i možností dodání buď na adresu nebo na odběrné místo zásilkový. Pokud jde o platbu, zde si umíte zvolit dobírku i placení platební kartou či internet bankingem. Při větší objednávce neplatíte za poštovné. K dispozici je telefonická infolinka.

 

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno