Co pomáhá na obezitu a co je na ni nejlepší – Zde jsou rady, jak řešit obezitu i doma

0
12523
Co pomáhá na obezitu a co je na ni nejlepší - Zde jsou rady, jak řešit obezitu i doma

Obezita patří mezi klasický příklad civilizačního onemocnění, které zároveň jen velmi málo lidí bere vážně. Statistiky však hovoří jednoznačně, jde o jeden z nejčastějších faktorů předčasného úmrtí, podle čísel takto zemře ročně kolem 2,8 milionu lidí.

Samotná obezita je přitom problémem, který se dříve či později začne dotýkat skoro poloviny populace ve vyspělých zemích, u nás to bude v dohledné době platit také. Ačkoliv je pravda, že mnoho lidí za tento svůj stav nemůže, protože zde mají nemalý podíl i některé vrozené vlivy či onemocnění uvnitř organismu, je třeba obezitu co nejvíce řešit.

Co je obezita, jak vzniká a jaké má příznaky

Jak obezita je definován stav, kdy dochází k nadměrnému ukládání tukových zásob v těle. Za tímto ukládáním je obvykle kombinace nadměrného příjmu energie a jeho nedostatečného výdeji, co se označuje jako primární obezita. Existuje ale i sekundární.
V tomto případě jde o vliv některých jiných faktorů, nejčastěji nějakými trávicími nebo metabolickými onemocněními. Obezita může být androidního typu, kdy se tuk ukládá nejčastěji v oblasti trupu a břicha, případně gynoidním, kdy se hromadí tuky v oblasti boků. První typ je ze zdravotního hlediska rizikovější, ten druhý o něco méně.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Pokud jde o nejdůležitější charakteristiky a projevy obezity, tak:
• nejdůležitějším ukazatelem je BMI, podle kterého se rozlišují tři stupně obezity, první začíná při hodnotě 30, druhý při hodnotě 35 a třetí při hodnotě 40
• kromě toho třeba vidět nejen čistě na BMI, ale i obvod pasu, u mužů jde o obezitu při obvodu nad 102 cm, u žen stačí menší obvod, nad 88 cm
• kromě vizuálního projevu obezity v podobě tloušťky se tento problém projevuje i zvýšenou únavou, nedostatkem fyzické síly a těžším prováděním pohybu
• dostavit se mohou také některé projevy zjistitelné pouze laboratorními testy, konkrétně jde o zvýšený cholesterol, ateroskleróza, cukrovka a zvýšený krevní tlak

OBEZITA MÁ AJ VÁŽNÉ KOMPLIKACE

Velmi důležité je v případě obezity počítat nejen s jejím samotnými projevy a riziky, ale také s jejím komplikacemi. Ty se týkají hlavně oslabení pohybového aparátu, ale například i obtíží s dýcháním, častějšími kožními chorobami nebo horším hojením ran.

Příčiny a kdy vzniká obezita

Hlavní příčinou obezity je tedy zvýšení tělesné hmotnosti, ale na tento stav má vliv několik faktorů. Mezi ty nejčastější patří životospráva a jídelníček, ale v úvahu je třeba brát také některé interní a externí faktory, které se ovlivňují mnohem těžší.

Zde jsou vlivy, které se podílejí na většině případů obezity:

Nevhodné stravování: Nejčastější příčinou obezity je dlouhodobě špatné stravování a s tím související životospráva. Nepravidelné stravování a příliš mnoho polotovarů, fast food jídel, mastných potravin, sladkostí a jídel s obsahem soli se projeví i na hmotnosti.

Příliš málo pohybu: Faktorem, na který má vliv váš životní styl a který se výrazně podílí na obezitě, je nedostatek pohybové a fyzické aktivity. Pokud u vás převládá lenost, sedavý způsob života a máte obecně málo pohybu, obezitě se vyhnete jen těžko.

Různé druhy onemocnění: Naopak těžko ovlivnitelným faktorem jsou choroby různých částí organismu, které mohou také zvýšit tělesnou hmotnost. Jde o metabolické onemocnění, hormonální choroby typu hypotyreóza zda některé vrozené nemoci trávení.

Vliv léků Na zvýšení hmotnosti, větší zadržování vody v těle, zvýšení hladu nebo zpomalení trávení a metabolismu mohou mít vliv i některé léky. Jde o léčiva na cukrovku, srdce, krevní tlak, depresi, epilepsii nebo o hormonální antikoncepci.

Ostatní vlivy: Na vzniku obezity nebo její zhoršení se mohou podílet i některé interní a externí faktory, konkrétně hormonální odchylky během menopauzy, přebírání stravovacích návyků z okolí, míra termogeneze v organismu či deprese, stres nebo nuda.

headerbanne

Řešení obezity doma

V případě, že byste chtěli aktivněji vstoupit do řešení obezity, víte udělat mnoho opatření i přímo v domácím prostředí. Ideální je zkombinovat ty, které působí přímo proti obezitě, jejího vzniku a zhoršování, spolu s těmi, které pomáhají na hubnutí.

Využít víte více prostředků a možností, hlavně jde o tyto:

Zlepšení jídelníčku

Pokud chcete řešit obezitu, musíte v první řadě řešit jídelníček. V něm byste měli mít zejména hodně zeleniny, ryb, libového masa, celozrnného pečiva, oříšků a semen. Naopak vyloučit musíte tučné, těžké, smažené, přeslazené, přesolené a konzervované potraviny.

Stravování 5 krát denně

Nejen to, co konzumujete, ale i to, jakým způsobem se stravujete, má vliv na riziko obezity. Jíst třeba pravidelně, 5 krát za den po menších porcích, nevynechávejte snídani, první jídlo si dejte půl hodiny po probuzení a večeřte nejpozději 2 hodiny před spaním.

Zdravý pitný režim

Podobně, jako při jídle, i při tekutinách je třeba stranit kalorických nápojů a ty, co obsahují příliš mnoho cukru, například energetické nápoje či limonády. Nejlepší je voda, případně voda s citrónem či jiným ovocem a zeleninou. Denně vypijte alespoň 2,5 litru.

Pravidelný pohyb

Velmi důležité je ovlivnit i na výdej energie a to bez ohledu na to, v jakém stupni obezity jste. Začít byste měli pravidelnými procházkami, chůze je ten nejpřirozenější druh aktivity. Potom přidejte například běh, plavání, kolo a cvičení ve fitku.

Eliminace rizikových vlivů

Působit třeba i na snížení dopadů některých rizikových faktorů, které mohou zhoršit obezitu nebo zvýšit riziko jejího vzniku. Jde například o stres, nevhodný typ práce, častou konzumaci alkoholu, kouření a psychické problémy typu deprese či úzkost.

Dlouhodobá celodenní dieta

Nejúčinnější si umíte poradit s obezitou pomocí dlouhodobé diety, která bude znamenat komplexní změnu stravování během celého dne. Díky tomu víte nejen snížit příjem nezdravých živin, ale hlavně posílit metabolismus a podpořit spalování tuku.

V ČEM SPOČÍVÁ ODBORNÁ LÉČBA OBEZITY?

Obezita patří mezi problémy, které jsou zařazeny a klasifikovány jako standardní onemocnění, existují něj i léky a léčiva. Jde o centrálně anorektika, léky snižující chuť k jídlu a léky snižující vstřebávání živin. Jejich nasazení je však plně v kompetenci lékaře.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

V případě, že byste chtěli bojovat s obezitou i prostřednictvím celkových a komplexních změn v jídelníčku, můžete tak učinit pomocí diet. Vyhýbejte se ale takovým dietám, které jsou příliš drastické a krátkodobé, hrozí při nich jojo efekt i ohrožení zdraví.

Naopak, lepší jsou komplexní a dlouhodobé diety, například jako Keto dieta:
• v jejím případě jde o navození stavu zvaného ketóza, což je metabolický a fyziologicky přirozený stav pro tělo, kdy dochází k lepšímu spalování tuků
• v tomto stavu si totiž organizmus vybírá primárně tuky a uloženy tukové zásoby jako zdroj energie a to namísto cukrů, nakolik se snižuje příjem sacharidů
• základní zásadou diety je tedy snížit příjem sacharidů a to pod hranici 50 gramů denně, kdy přichází ke ketóze, stejně se snižuje i příjem tuků
• naopak, to, co je třeba konzumovat více, jsou bílkoviny, stejně tak i zelenina, ta obsahuje nezbytnou vlákninu, doporučují se i ořechy a semena

Výsledkem zmíněných změn v jídelníčku není čistě jen podpora spalování tuků, což je pro hubnutí důležité, ale i celková podpora metabolismu a trávení a to právě prostřednictvím vlákniny. Kromě toho se působí i na cholesterol a hladinu cukru.

Dieta probíhá ve třech fázích a trvat může i 12 až 14 týdnů. V první fázi jde hlavně o navození stavu ketózy a to stravovacími opatřeními, v druhé fázi o co nejefektivnější hubnutí a spalování tuků, ve třetí pak o udržení dosažené hmotnosti a prevenci jojo efektu. Takové rozložení zajistí, je hubnutí je dlouhodobé a udržitelné.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Abyste mohli Keto dietu držet, máte dvě možnosti. První je úprava jídelníčku a receptů tak, abyste mohli dodržovat zásady poměru bílkovin, sacharidů a tuků. Druhou je využití již hotových proteinových potravin, jídel, nápojů a produktů.

Právě na tuto možnost za zaměřuje dietní program Ketomix:

Sortiment obsahuje proteinové jídla, polévky, míchané koktejly, různé nápoje, tyčinky, zdravé pochutiny či dezerty, které splní podmínky diety a nenaruší ketózu

Kromě toho, že tato možnost je pohodlnější, má i tyto plusy:
• na jednom místě vyřešíte celodenní stravování od rána do večera
• jídla i nápoje jsou vyvážené z pohledu živin, vitamínů a minerálů
• příprava je jednoduchá, nemusíte nic vařit a za pár minut je to hotové

Sortiment potravin KetoMix je poměrně bohatý a pokryjete nim větší i menší jídla, prakticky celodenní jídelníček. Najdete zde proteinové polévky různé příchuti, omelety, kaše, palačinky, pečivo, sušené maso, těstoviny, pomazánky i dresinky. Neodmyslitelnou součástí jsou proteinové tyčinky různého typu, i zde máte na výběr množství příchutí.

V rámci zdravého mlsání víte sáhnout i po proteinových čokoládách, Perník, dezertech a různých slaných pochutinách od chipsů, přes krekry až po nachos. Nemusíte se bát, že byste tak přijali příliš mnoho sacharidů, jde všechno o proteinové pochutiny.

267a8ceb

Co se týče nápojů, zde máte k dispozici syrovátkové a sojové bílkovinné koktejly, které si připravíte s pomocí vody a také ve více příchutích. Zmíněné potraviny a nápoje si umíte koupit jednotlivě i v balíčcích na týden, dva týdny, tři týdny nebo celý měsíc. V nabídce KetoMix jsou i doplňky výživy s L-karnitin na spalování tuku.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Všechna jídla, nápoje a přípravky KetoMix si víte zakoupit buď osobně v značkové prodejně nebo pohodlnější cestou a to přes internet. Díky tomu nemusíte nikam chodit a je jedno, kde bydlíte, za pár minut si vše objednáte z eshopu www.ketomix.cz.

Nákup je možný přes počítat i mobilní telefon a má několik výhod:
• netřeba nikam chodit, kurýr vám doručí zásilku přímo až ke dveřím
• nemusíte mít ani hotovost, platit se totiž dá i předem a přes internet
• všechny přípravky a potraviny si umíte na jednom místě porovnat
• k dispozici máte i online a telefonickou infolinku pro vaše otázky

Co se týče způsobu nákupu, ten se vůbec neliší od běžné objednávky v jiných eshopech. Stačí jen vložit do košíku ty potraviny, nápoje a produkty, které chcete, zvolit si způsob platby, vybrat způsob doručení, vyplnit své údaje a adresu a objednávku odeslat.

Celý proces trvá jen pár minut, do 3 pracovních dnů byste pak měli mít zásilku buď doma nebo na odběrném místě zásilkový, pokud si zvolíte takový způsob dopravy. Plusem je i to, že víte platit buď na dobírku a v hotovosti, ale také přes internet banking nebo platební kartou online. Zmíněná infolinka vám zodpoví všechny další otázky.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno