Co je bezezbytková dieta, jaké má recepty a proč je dobrá nejen před kolonoskopií

0
11916
Co je bezezbytková dieta, jaké má recepty a proč je dobrá nejen před kolonoskopií

Dalšími zajímavými diety, které nepatří tak úplně k typickým redukčním dietám na hubnutí, ale mají mnohem širší účinky a využití, patří i bezezbytková dieta. Označuje se také jako šetřící nebo čistící, nakolik je primárně zaměřena na důkladnou očistu tlustého střeva.

Jelikož jde o dietu, která dává přednost jídlům s vyšším obsahem zdravých proteinů, je tato dieta částečně i bílkovinná, ale na druhou stranu, všechny potraviny a recepty jsou zaměřeny na to, aby byly snadno stravitelné. Dieta se doporučuje před kolonoskopií, ale pomáhá obecně i u lidí se zánětem střev a různými zažívacími potížemi.

Co je bezezbytková dieta, jaké má pozitivní efekty a jaké má negativa a rizika

Pod pojmem bezezbytková dieta se myslí změny v jídelníčku a pitném režimu, jejichž cílem je odlehčení trávení, očista střev a pomoc při některých onemocněních, potížích či problémech trávicího systému. Není dietou primárně určenou na hubnutí.

Naopak, je určena pro lidi se zánětlivým onemocněním tlustého střeva, neprůchodností střev, častějšími průjmy, ulcerózní kolitidou nebo Crohnovou chorobou, případně se doporučuje i před kolonoskopií. V případě akutních trávicích problémů a obtíží se doporučuje krátkodobě jako první pomoc, ale má několik výhod z dlouhodobého pohledu.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Zde je přehled pozitiv, negativ, výhod a nevýhod bezezbytkovej diety:
• plusem je, že dieta obsahuje potraviny s lehkým strávením, které nezpůsobují nadýmání, plynatost a jejich nestrávené zbytky nezatěžují střeva
• zároveň s tím je pozitivem, že díky složení jídelníčku má tělo dostatek vitamínů i minerálů, navíc, dieta vynechává několik nejvíce škodlivé jídla
• mínusem je, že v dietě se vynechávají i některé potraviny a suroviny, které jsou pro tělo velmi prospěšné, například ořechy a několik druhů zeleniny
• ačkoli jsou jídla lehce stravitelné a podporují i ​​metabolismus a trávení, dieta nemusí mít až tak viditelné efekty na hubnutí, hlavně pokud nemáte vyšší nadváhu

Dieta je primárně určena k pročištění a detoxikaci střev, což ji zároveň limituje z pohledu doby jejího držení. To v praxi znamená, že jde spíše o krátkodobější dietu na několik dní, ačkoli na druhou stranu, několik jejích principů je pro organismus dlouhodobě pozitivních.

KDO BY  SE MĚL TÉTO DIETĚ VYHNOUT?

Je zřejmé, pro koho je bezezbytková dieta ideální, ale zároveň třeba vědět i to, kdo by ji raději držet neměl. Týká se to těhotných a kojících žen, lidí s některými vážnými metabolickými onemocněními a zvýšený pozor by si měli dát i senioři.

Jaké principy má bezezbytková dieta

Bezezbytková dieta má několik pravidel a zásad, díky kterým je možné vidět pozitivní efekty a vlivy hlavně na zdraví trávicí a vylučovací soustavy. K nim však třeba přidat i některé principy použitelné pro metabolismus a hubnutí.

Zde jsou nejdůležitější pravidla, kterých se držte:

Způsob úpravy jídla: V případě bezezbytkovej diety třeba z jídelníčku vynechat polotovary a konzervované jídla, čili už hotová jídla, stejně tak čerstvou zeleninu a ovoce se slupkou, peckami a jadérky. Potraviny třeba připravovat vařením, dušením nebo pečením bez oleje, při vaření jejich uvařte do měkka.

Menší porce a častěji: Druhou důležitou zásadou je snažit se jíst pravidelně během celého dne, ideálně s odstupem 3 až 4 hodin. Je dobré dávat přednost menším porcím a jíst jejich častěji, například ve stylu snídaně, svačina, oběd, svačina a večeře. Poslední jídlo jezte nejpozději 2 hodiny před spaním.

Pitný režim: Nejen jídlo, ale i to, co pijete a jaké tekutiny přijímáte, má výrazný vliv na střeva, trávicí soustavu a také hubnutí. V této oblasti je důležité vyhýbat se bublinkovým, slazeným a dráždivým nápojům, stejně tak tím příliš studeným. Nejlepší jsou čistá voda, bylinkové čaje nebo neperlivé vody.

Klidnější pohybová aktivita: Na zlepšení trávení a především pro lepší zhubnutí je vhodné zařadit do svého životního stylu i nějakou fyzickou aktivitu. Ta by však neměla být příliš intenzivní, aby nezatěžovala střeva a trávicí soustavu. Nejlepší je pravidelná a pomalejší chůze po dobu 30 minut denně.

Vhodné a nevhodné jídla a nápoje pro bezezbytkovú dietu

Pokud jde o jídelníček, právě povolené a zakázané jídla jsou alfa a omega pro úspěšnou bezezbytkovú dietu a dosažení jejích cílů ohledně zlepšení trávení a zdraví trávicí soustavy. V tomto ohledu je třeba dívat na potraviny i nápoje.

headerbanne

Zde je jejich rozdělení na doporučené a nedoporučené:

Povolené potraviny a nápoje

V jednoduchosti by se dalo říci, že do jídelníčku třeba zařadit snadno a bezproblémově stravitelné potraviny, které nezatěžují střeva a ani trávení. Mezi takové patří zejména libové maso, hlavně kuřecí a krůtí, případně z nich vařená šunka či dietní párky.

Doporučuje se také konzumovat ryby s nízkým obsahem tuku a ze živočišných produktů ještě vejce, které mají dostatek bílkovin. Pokud jde o nejlepší rostlinné zdroje, využívejte brambory, rýži, těstoviny, kroupy a den staré pečivo, případně suchary či vánočku.

V rámci surovin na vaření používejte i mouku, med, ocet, rajčatový protlak a z koření majoránku, skořici či sladkou papriku. Zeleninu konzumujte vařenou, z ovoce hlavně banány, jablka bez slupky a meruňky. Na pití jsou ideální voda, ovocné šťávy a čaj.

Zakázané potraviny a nápoje

Pokud jde o nevhodné a nedoporučované potraviny a tekutiny, zde platí pravidlo, že sem patří hlavně těžké, mastné a tučná jídla, případně ty, které obsahují příliš mnoho chemikálií, jsou nezdravě upravovány nebo naopak nejsou upravovány vůbec a jsou syrové.

Z vašeho jídelníčku byste v případě bezezbytkovej diety měli vyřadit tučné maso a ryby, stejně tak uzeniny, tučné mléko a mléčné výrobky a ochucené či slazené jogurty. Nekonzumujte ani syrovou zeleninu a syrové ovoce se slupkou či peckami.
Vyhýbat se třeba i čerstvému ​​pečivu, celozrnným potravinám, luštěninám, houbám, ořechem, máku, kokosu, kynutí knedlíků, kakau a dráždivým jídlům typu česnek a koření. Vyřaďte také slané pochutiny a dochucovadla, z nápojů kávu, perlivé minerálky a alkohol.

DIETA NENÍ URČENA NA DLOUHÉ OBDOBÍ

Bezezbytková dieta má výhody v podobě očisty střev a také díky tomu, že obsahuje poměrně snadno stravitelná jídla. Není však určena jako celoživotní způsob stravování a ani na příliš dlouhou dobu, zvláště pokud jde o hubnutí. Dívejte proto i na alternativy.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Ketogenní dieta je na internetu i mezi lidmi skloňování stále častěji a pokud hledáte právě takový dietní program, který vám výrazně pomůže s hubnutím, měli byste tuto dietu zvážit jako alternativu či doplněk té bezezbytkové. Má totiž několik plusů.

Pokud jde o její charakteristiky, plusy a výhody, mezi nejdůležitější patří:
• cílem diety je dosažení fyziologického stavu zvaného ketóza, během kterého dochází k efektivnějšímu spalování tukových zásob v těle
• namísto klasického spalování okamžitých zdrojů energie v podobě cukrů tak přijde ke spalování uloženého tuku, což je pro hubnutí nejdůležitější
• aby se tento stav dosaženo, musí se v jídelníčku omezit tuky a najmou sacharidy, místo nich se do popředí v potravinách dostávají proteiny
• díky tomu dochází k pozitivnímu vlivu na krevní oběh a kardiovaskulární systém, efektem této diety je snížení cholesterolu a cukru v krvi

Kromě zvýšení příjmu potravin je pro ketonovou dietu typické i to, že přichází ke zvýšení konzumace zeleniny, která je důležitá pro vysoký obsah vlákniny, díky čemuž se podporuje lepší trávení, metabolismus a pročištění střev, což jsou další benefity.

Zároveň se doporučuje konzumovat i ořechy a semena jako dobrý zdroj omega mastných kyselin a minerálů. Dieta má výhodu i v tom, že z hlediska minerálů, vitamínů a dalších stopových prvků je vyvážená a nehrozí při ní ani nadměrný pocit hladu. Stejně tak je pozitivní z pohledu prevence vůči cukrovce a některým onemocněním srdce.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Ketonová dieta patří mezi velmi účinné, ale mnoho lidí má s ní problém v rámci receptů a vaření, protože příprava některých jídel může být příliš náročná a složitá. Tuto situaci však víte poměrně úspěšně vyřešit díky sortimentu značky KetoMix.

Jde o výrobce dietního programu zahrnujícího více produktů:

K dispozici máte jednak hlavní proteinové jídla a potraviny, jakož i různé pochutiny či proteinové sladkosti a tyčinky, stejně tak nápoje a výživové doplňky na hubnutí
Všechny tyto přípravky a celý program KetoMix mají tyto výhody:
• jednoduchá příprava za pár minut, většinou jde o smíchání s vodou
• bezproblémové složení bez různých rizikových chemických přísad
• komplexnost, v rámci této značky najdete jídelníček na celý den

Sortiment potravin zahrnuje například proteinové omelety, kaše, polévky, palačinky, pečivo, těstoviny, dresinky, pomazánky či různé slané a sladké pochutiny, například jako jsou chipsy, čokolády, tyčinky či dezerty, samozřejmě vše s vyváženým poměrem bílkovin a sacharidů. Z nápojů víte sáhnout po koktejlech různé příchuti a balení.

Kromě toho máte k dispozici i doplňky stravy obsahující L-Karnitin, což je aminokyselina známá tím, že pomáhá na lepší spalování tuků. V sortimentu značky lze nalézt i některé pomůcky a doplňky určené pro přípravu jídel a nápojů.

Potraviny i produkty si víte zakoupit samostatně, ale stejně tak v kompletních balíčcích, které jsou sestaveny hlavně podle toho, jak dlouho chcete dietu držet. Zakoupit si tak můžete balíčky na 7 dní i celý měsíc. Stejně tak si můžete nechat sestavit jídelníček v závislosti na tom, jakou máte nadváhu, výživoví specialisté značky KetoMix vám pomohou.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Pokud vás Ketonová dieta opravdu zaujala a chtěli byste ji řešit právě s pomocí sortimentu KetoMix, klidně si poslužte nákupem v oficiálním eshopu značky na www.ketomix.cz. Zde najdete nejen velký výběr potravin, ale i mnoho informací o samotné dietě.

267a8ceb

Muži i ženy, kteří se rozhodli pro online nákup KetoMix, si pochvalují:
• pohodlí, nákup i doručení produktů vyřešíte přímo doma
• jednoduchost, objednávku víte zadat přes počítač, tablet i mobil
• rychlost, nákup je věcí pár minut, doručení trvá nejvýše 3 pracovní dny
• výhodnost, při větším objemu nákupu získáte doručení zdarma

Postup nakupování je podobný běžné objednávce v klasickém eshopu. Stačí do online košíku vložit co potřebujete, zvolit podmínky dodání a platby a po vyplnění osobních údajů počkat na doručení kurýrem nebo si vyzvednout zásilku osobně.

Při placení nejste odkázáni pouze na platbu v hotovosti kurýrovi, zaplatit můžete i online a předem přes internet banking nebo platební kartou. Plusem nakupování přes oficiální eshop je, že můžete využít i online či telefonickou hotlinku, kde dostanete odpovědi nejen na podmínky objednávky, ale vám i poradí při výběru produktů a potravin.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno