Jak ovlivňuje zdravé stravování na hubnutí a doporučené jídla, recepty a jídelníček

0
12384
Jak ovlivňuje zdravé stravování na hubnutí a doporučené jídla, recepty a jídelníček

Jedním z nejvýraznějších faktorů pro hubnutí je stravování. To zahrnuje nejen konkrétní jídla, potraviny a recepty, čili samotný jídelníček, ale stejně tak i způsob stravování během dne. Jak ukazují několik zkušenosti, ten je mnohdy mnohem důležitější.

První možností, která proto napadne většinu lidí, je upravit své stravování tak, aby bylo zdravé nebo alespoň obsahovaly co nejméně rizikových a nezdravých jídel. Při cestě za hubnutím třeba vnímat situaci komplexně a nedívat pouze na některé typy jídel či surovin, ale i na to, jak pravidelně se stravujete a jaký způsob přípravy stravy volíte.

Co je zdravé stravování a jak ovlivňuje hubnutí a nadváhu

Pod pojmem zdravé stravování se myslí takové složení jídelníčku a takový způsob konzumace jídel a potravin během dne, které přispívají ke zvýšení fyzické i psychické vitality organismu. To zahrnuje kardiovaskulární systém, trávení i celkově kondici.

Způsob stravování a konkrétní jídelníček mají ze všech efektů nejviditelnější vliv na tělesnou hmotnost. Je to tím, že přes potravu a jídla se do těla dostávají všechny živiny potřebné pro fungování organismu a to včetně kalorií, čili energie. Konkrétně složení jídelníčku, ale i to, jak se stravujete, má vliv na jejich příjem a využití v těle.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Co se týče toho, jak zdravé stravování ovlivňuje hubnutí, tak:
• jde o poměr mezi bílkovinami, tuky a sacharidy, nadměrný příjem sacharidů má největší vliv na nadváhu, nakolik se ukládají do tukových tkání
• důležitý je i příjem jídel během dne, nesprávné rozložení živin a stejně příliš velké porce s nepravidelným jídlem podporují zvyšování tukových zásob
• problémem je i zastoupení vyššího obsahu solí, které narušují hospodaření organismu s vodou, také příjem konzervačních látek na metabolismus
• stravování má vliv i na trávení, zvláště pokud jde o dostatek či nedostatek vlákniny, stejně tak velikost porcí a jejich četnost ovlivňují látkovou výměnu

Netřeba zapomínat ani na to, že součástí zdravé životosprávy jsou také některé faktory týkající se i životního stylu. Každý, kdo se chce zdravě stravovat, by měl současně omezit příjem alkoholických nápojů, minimalizovat stres a zcela skončit s kouřením.

NEJEN PŘÍJEM, ALE AJ VÝDEJ

Pro hubnutí a optimalizaci tělesné hmotnosti je důležité sledovat nejen příjem, ale také výdej kalorií. V tomto má nezastupitelnou roli pravidelný pohyb, ať už jde o chůzi, běh, cyklistika nebo cvičení ve fit centru. Při pohybu spálíte kalorie nejlepší.

Jídla, recepty, jídelníček a tipy pro zdravé stravování

Přejděme nyní od teorie až do praxe, konkrétně k tomu, která jídla, potraviny či suroviny by měly být součástí zdravého stravování. Řekneme si i něco na téma způsobu a pravidelnosti stravování přes den, protože i tato oblast má vliv na hubnutí a zdraví.

Pokud chcete něco udělat pro zdravé stravování, zaměřte se na:

Příjem zeleniny a luštěnin: Ze všech typů jídel jsou nejzdravější zelenina a luštěniny. Jde o potraviny s vysokým obsahem důležité vlákniny a také minerálů či vitamínů. Do jídelníčku proto rozhodně zařaďte recepty obsahující špenát, cibuli, česnek, brokolici, kysané zelí, kapusta, papriky, rajčata, hlávkový salát, čočku, fazole a cizrna.

Omezení nezdravých jídel: Naopak, to co musíte zásadně omezit ve stravování, pokud chcete, aby bylo zdravé, jsou polotovary, jídla s vyšším obsahem soli, sladkosti s obsahem příliš mnoho jednoduchých cukrů a jídla s tzv. prázdnými kaloriemi. Je třeba také minimalizovat příjem tučných jídel, zejména masa, mléka a mléčných výrobků.

Výběr vhodného ovoce: Ovoce je známé jako skvělý přírodní prostředek k získání vitamínů, ale z pohledu zdraví a hlavně hubnutí to neplatí pro všechny druhy. Vyhýbat se třeba těm, které mají příliš mnoho jednoduchých cukrů, například jako je banán nebo hruška. Nic však nepokazíte citrusy, melounem, malinami a jahodami.

Ryby a libové maso: Co se týče živočišných produktů, jsou skvělým zdrojem bílkovin, ale třeba si dobře vybírat. Nejlepší jsou jednoznačně ryby, zde se doporučují zejména losos, sleď, makrela, tuňák, pstruh nebo kapr. V případě „běžného“ masa hraje prim drůbež, nejvíce zdravých tuků a bílkovin má kuřecí a krůtí maso.

Oleje, oříšky a semena: Mnoho lidí si myslí, že použití olejů v kuchyni je automaticky nezdravé, ale neplatí to pro všechny druhy. Olivový, lněný a kokosový olej patří mezi ty lepší a to tak pro studenou, tak teplou kuchyni. Zařaďte do stravování i více oříšků, zejména kešu a para ořechy, stejně semena, hlavně lněné.

Více syrových potravin: Nejen konkrétní jídelníček z pohledu surovin a potravin, ale i způsob přípravy jídel je velmi důležitý pro zdravé stravování. Pokud se dá, upřednostňujte co nejvíce syrových potravin bez tepelné úpravy, zejména syrovou zeleninu a ovoce. Pokud již chcete použít úpravu jídel, nejlépe dušením a vařením.

Počet a velikost porcí: Co se týče pravidel ohledně způsobu stravování, základem je snížit objem jedné porce a přidat četnost porcí během dne. Pokud jste dosud jedli pouze tři krát denně a to systémem snídaně, oběd a večeře, přidejte ještě i svačinu. Ty však musí být menší, ideální je, pokud sestávají ze zeleniny či ovoce.

Pravidelnost stravování: Kromě zvýšení počtu jídel během dne je nezbytné dívat i na jejich časovou pravidelnost a některé zásady v této oblasti. První jídlo jezte půl hodinu po probuzení se a předtím si dejte vodu, poslední alespoň 3 hodiny před tím, než půjdete spát. Snažte se, aby časový odstup mezi každým jídlem byl 3 až 4 hodiny.

headerbanne

Vhodné rozložení živin: Poslední důležitou oblastí je optimální kombinace živin a látek podle typu jídla a času. V zásadě platí, že sacharidy byste měli konzumovat zejména ráno a na oběd, zdravé tuky hlavně na oběd. Bílkoviny můžete přijímat během celého dne. Ideální je, pokud polovinu porce každého velkého jídla tvořila zelenina.

DŮLEŽITÝ JE AJ PITNÝ REŽIM

Pokud jde o hubnutí nebo celkově snížení tělesné hmotnosti, nezapomínejte na to, že ovlivnit třeba nejen na to, co a jak jíte, ale i na pitný režim. Jeho základem musí být čistá voda, doplnit ji mohou čaje naopak pozor na slazené limonády nebo alkohol.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

V případě, že máte výraznější problém s nadváhou nebo chcete více hubnout, zkuste se poohlédnout i po nějaké dietě. Zde pozor, vyhýbejte se rychlým a příliš přísným dietám, které slibují okamžité zhubnutí. Obvykle totiž není dlouhodobé a hrozí jojo efekt.

Naopak dobrým příkladem účinné a dlouhodobé diety je Keto dieta:
• tato dieta cílí na komplexní změnu jídelníčku, konkrétně na omezení příjmu sacharidů a tuků, při sacharidech jde o pokles pod 50 gramů denně
• díky tomuto omezení přichází tělo do stavu ketózy, což je fyziologicky přirozený stav energetického metabolismu a změny využívání energie
• organismus během ketózy primárně jako po zdroji energie sahá po tucích a ne cukrech, následkem čehož dochází ke zvýšení spalování tukových zásob
• tento stav je zároveň dlouhodobým, Keto dieta totiž trvá 12 až 14 týdnů a má tři fáze, přičemž díky té třetí se snižuje i riziko zmíněného jojo efektu

Abyste neměli během diety pocity hladu, zvyšuje se naopak v jídelníčku zastoupení jídel s obsahem bílkovin. Ty zároveň tvoří i základ svalových vláken a nedochází tak k jejich chřadnutí a oslavování. Dieta má pozitivní vliv i na hladinu cukru.

Ta se totiž v krvi zásluhou omezení sacharidů snižuje, výsledkem je i prevence vůči vzniku cukrovky. Keto dieta má také pozitivní vliv na cholesterol a také krevní tlak. Kromě toho se během ní v jídelníčku vyskytují ve vyšší míře i ořechy a semena, velmi dobrý zdroj vitamínů, minerálů a stopových prvků. Dieta je výživově vyvážená.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Chcete Keto dietu zkusit? Pokud ano, musíte radikálně změnit svůj jídelníček a to s cílem posílit právě příjem bílkovin, stejně tak omezit příjem sacharidů a tuků. Dobrou možností, jak to udělat pohodlně a rychle, je využití programu KetoMix.

Jde o značku producenta potravin a jídel zaměřených na Keto dietu:
Sortiment nabízí proteinové polévky, hlavní jídla i potraviny, také proteinové koktejly a nápoje, najdete zde i doplňky výživy určené ke spalování tuku

Pokud se rozhodnete sortiment značky využít, získáte tyto výhody:
• na jednom místě víte vyřešit celodenní jídelníček a také pitný režim
• nemusíte mít strach o složení, všechny potraviny i nápoje jsou vyvážené
• příprava potravin, jídel i nápojů je jednoduchá a je otázkou pár minut

KetoMix nabízí v rámci sortimentu jídel proteinové polévky, kaše, omelety, palačinky, tyčinky, sušené maso, těstoviny, pečivo, pomazánky či pomazánky, na výběr máte několik příchutí nebo chutí. Pokud byste dostali chuť na mlsání, najdete zde také proteinové čokolády, chipsy, perníky a jiné pochutiny, které nenaruší hubnutí a spalování tuku.

267a8ceb
Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno