Vyvážená a zdravá strava na hubnutí Zde jsou zkušenosti, recepty a ověřené tipy

0
13276
Vyvážená a zdravá strava na hubnutí Zde jsou zkušenosti, recepty a ověřené tipy

Nutričně správně vyvážená strava není jen záležitostí pro sportovce, ale také z pohledu hubnutí a tělesné hmotnosti. Chcete-li snížit nadváhu nebo shodit nějaké to kilo navíc, právě jídelníček je faktor, který má největší podíl na úspěchu či neúspěchu.

Základem je, aby byl příjem energie a výdej energie ve správném poměru. Pokud chcete hubnout, musíte více energie vydat jak přijmout. Nejlepší je, pokud se na tom budou podílí tak její spalování prostřednictvím pohybu, jakož i zdravá strava a recepty, které budou vyvážené z pohledu makroživin. Pokud byste o tom chtěli vědět něco víc, čtěte dál.

Co je vyvážená strava a jak ovlivňuje hubnutí a hmotnost

Ačkoli neexistuje jednotná a přesná definice, jako vyvážená strava by se dala označit taková strava, která má správný poměr bílkovin, sacharidů a tuků. V případě hubnutí však třeba brát v úvahu i obsah vlákniny a především kalorie, které ve stravě přijmete.

Cílem stravy je dodávat do těla právě zmíněné živiny, ale také vitamíny a minerály, hlavně ty, které si náš organismus neumí vyrobit. Jídelníček by však měl být zhotoven tak, aby mohlo v těle fungovat nejen trávení, ale i metabolismus. Jeho základním úkolem je spálení všech přijatých kalorií a v případě hubnutí i uložených tuků.

Pokud jde o vyvážení stravy, zde je vliv hlavních živin na hubnutí:
bílkoviny jsou důležité kvůli svalstvu a výkonnosti a zároveň snížení pocitu hladu, v případě hubnutí by měly být zastoupeny v množství alespoň 40%
sacharidy jsou zdrojem energie, ale zde sáhněte hlavně po těch komplexních, které vám dají energii delší dobu, v jídelníčku by jich mělo být kolem 40%
tuky jsou pro tělo také zásobárnou energie, no tak, jako při sacharidech, i zde je třeba si dát pozor na to, jaké budete přijímat, vyhýbejte se trans-mastným tukem
• při hubnutí a na trávení je nezbytné doplňovat i vlákninu, zejména ze zeleniny a luštěnin, jelikož ta pomáhá na zažívací procesy a metabolismus


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Pokud chcete hubnout, musíte přijímat všechny živiny, ale dívejte i na příjem kalorií, vhodný poměr mezi živinami a také na jejich rozložení během dne. Plusem je, že zdravá a vyvážená strava by měla automaticky být prevencí proti vzniku obezity či nadváhy.

PITNÝ REŽIM MÁ SVŮJ VÝZNAM

Trávení neumí fungovat nejen bez vlákniny, ale ani bez tekutin. Základem pitného režimu by měla být čistá voda, které byste měli denně vypít alespoň 2 litry a to během celého dne v pravidelných dávkách. Doplnit ji můžete bylinkovými čaji a zeleným čajem.

Jídelníček, recepty a tipy pro vyváženou stravu

Pokud chcete mít vyváženou stravu, musíte dívat na celý jídelníček komplexně. Základem by měla být eliminace škodlivých a rizikových potravin a naopak zvýšení zastoupení těch jídel a potravin, které mají všechny potřebné živiny, vitamíny a stopové prvky.
Zde jsou tipy na recepty, potraviny i pravidla zdravého stravování:

Vyvážení živin podle času: Základem úspěchu je vyvážení jednotlivých živin podle času jejich konzumace v průběhu dne. Sacharidy byste měli přijímat hlavně dopoledne, na snídani by měly být základem spolu s bílkovinami. Oběd by měl sestávat z bílkovin a zeleniny, která je zdrojem vlákniny. Totéž platí pro večeři s převahou zeleniny.

Dostatek vlákniny: Právě z pohledu hubnutí je důležité, aby byla strava vyvážená i pokud jde o vlákninu. Ta je nezbytně důležitá pro trávení a střevní peristaltiku. Najdete ji v celozrnných produktech, ostružinách, citronech, zelí, kapustě, chřestu, špenátu, petrželi, ředkvi, lněných semenech, ovesných otrubách nebo v pistáciích.

Ryby na grilu nebo pánvi: Chcete-li mít dostatek zdravých tuků a mastných kyselin, zejména omega-3 a omega-6, konzumujte ryby, zejména lososa a tuňáka. Velmi důležité je však zvolit i správné recepty, tyto ryby si tak připravujte na grilu nebo pečením či dušením v pánvi. Nezapomeňte k nim přidat bylinky, například bazalku či oregano.

Omezení některých cukrů: To, co je třeba naopak v jídelníčku omezit, aby byla strava vyvážená a zdravá pro hubnutí i tělo, jsou některé jednoduché cukry. Ty jsou nejvíce zastoupeny právě v sladkostech, ale vyhýbat se jim třeba i v některých druzích ovoce. Pokud se dá, konzumujte méně hrušek, banánů, kiwi nebo granátových jablek.

Omezení nezdravých tuků: Ještě důležitější je omezit nezdravé tuky, zejména ty, které jsou živočišného původu. Minimalizujte příjem plnotučných mléčných výrobků a vyhýbejte se slanině, uzeninám nebo smetaně. Při zdravých tucích si zas dejte pozor i na poměr mezi rostlinnými a živočišnými, těch prvních by mělo být více.

Rostlinná vs. živočišná strava: Vyvážení stravy musí být iz pohledu rozdělení mezi rostlinné a živočišné složky. V tomto případě se snažte, abyste konzumovali více rostlinné stravy, zejména zeleniny, luštěnin, ořechů, semen a ovoce, ze živočišné dávejte nejvíce přednost rybám, libovému masu a mléčným jogurtem řeckého typu.

headerbanne

Minimum prázdných kalorií: Důležité je vyhýbat se v potravě i prázdným kaloriím, zejména pokud jde o hubnutí. Prázdné kalorie jsou takové, které se nacházejí v jídlech s jejich vysokým obsahem, ale zároveň s nízkým zastoupením důležitých živin. Sem patří zejména polotovary, mražené jídla, fast food jídla, sladkosti a slané pochutiny.

Maximum zeleniny: Naopak, to, čemu byste měli dávat přednost, je zelenina, ta by měla být v podstatě součástí každého jednoho jídla během dne. Ideální je kombinovat více druhů kořenové, listové i další zeleniny, do jídelníčku zařaďte zelí, kapusta, špenát, ředkvičku, rajčata, cibuli a česnek, které pomáhají i na trávení.

Vyvážené vitamíny i minerály: Kromě vitamínů, které víte doplňovat zejména z ovoce a ze zeleniny, netřeba zapomínat ani na jejich vyvážení s minerály, hlavně pokud jde o draslík, hořčík, vápník, sodík nebo selen. Ty najdete zastoupeny v rybách, ořechách, semenech, zdravých rostlinných olejích, luštěninách, zelenině a v mléčných produktech.

ZMĚNA STRAVOVÁNÍ DLOUHODOBĚ

Pokud chcete, aby se vyvážená a zdravá strava projevila i na vaší hmotnosti a hubnutí, musí být změna jídelníčku a stravování dlouhodobá. První výsledky mohou přijít po 2 až 3 týdnů, ale snažte se co nejvíce principů zachovat dlouhodobě, ideálně i více měsíců.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Kromě konkrétních zásad stravování a změn v jídelníčku můžete v případě, pokud máte opravdu viditelnou nadváhu, sáhnout i po komplexnějších dietních opatřeních. Dobrým příkladem je Keto dieta, která je dlouhodobou dietou s trváním diétovania 12 až 14 týdnů.

Tato dieta má tři fáze a je založena na radikální změně jídelníčku:
• v první fázi je cílem dosažení stavu zvaného ketóza, což je fyziologický stav metabolismu, kdy tělo začíná pro energii využívat tuky a nikoli cukry
• v druhé fázi je díky ketóze možné co nejefektivněji spalování tukových zásob z tukových tkání, což se pozitivně projeví na hubnutí a ubývání tuku
• ve třetí fázi dochází k postupnému návratu z dietního jídelníčku do běžného stravování, avšak s co největší minimalizací rizika tzv. jojo efektu
• základem diety je během všech fází snížení příjmu sacharidů do těla přes potraviny, konkrétně pod hranici 50 gramů, díky čemuž nastává ketóza

Právě snížení sacharidů způsobí, že tělo začíná jako primární zdroj využívat tuky, čímž jejich efektivnější v rámci ketonovou diety dokáže spalovat. V jídelníčku se také snižuje příjem tuků naopak přidávají se bílkoviny, zelenina, ořechy a také semena.

Výsledkem takových změn stravování je nejen hubnutí, ale také podpora trávení a celkově metabolismu, protože zelenina obsahuje hodně vlákniny. Díky bílkovinám nehrozí hlad a ani chřadnutí svalů. Dieta má pozitivní efekt i na krevní tlak a krevní oběh, snižuje riziko cukrovky a hladiny cukru v krvi a také zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

V případě, že vás Ketogenní dieta zaujala svými širokými účinky, ale máte zároveň pocit, že změna jídelníčku ve prospěch bílkovinných jídel je pro vás příliš náročná, můžete sáhnout po dietním programu KetoMix. Ten je určen právě pro Keto dietu.
V tomto programu jsou výrobky a potraviny s proteinovým základem:
Nabídka KetoMix zahrnuje hlavní jídla, polévky, menší potraviny, jednotlivé suroviny a také nápoje, které vám pomohou s proteiny a splní podmínky pro dietu
Využití je možné tak u mužů, tak u žen, mezi výhody patří:
• jednoduchost a rychlost jejich přípravy, obvykle do 5 minut je hotovo
• komplexnost, na jednom místě víte vybavit jídelníček na celý den
• kvalitní složení, s výjimkou pečiva jsou jídla i nápoje bezlepkové

Pokud jde o složení, KetoMix je značka, která si dává v tomto ohledu opravdu záležet. Nemusíte se obávat, že by v potravinách a produktech byly rizikové chemické přísady či konzervanty. Všechna jídla a nápoje mají kvalitní a vyvážené složení živin a dostatek vitamínů a stopových prvků. Nápoje si připravíte jen s přidáním vody, netřeba nic jiného.

Velkým plusem je obrovský výběr jídel a potravin a to nejen typem, ale i příchutěmi. V sortimentu KetoMix najdete polévky, omelety, palačinky, kaše, těstoviny, sušené maso, pečivo, pomazánky či dresinky. Pochutnat si můžete i na čokoládách a chipsech.
Tak hlavní jídla, jakož i sladkosti a slané pochutiny, mají maximum bílkovin a minimum sacharidů. Co se týče nápojů, KetoMix má v nabídce hydrolyzované koktejly. Sáhnout víte i po veganských a také po různých příchutích. Zakoupit si můžete také doplňky výživy na lepší hubnutí, detoxikaci zda spalování tuků v podobě orálních kapslí.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Pro ty, které oslovila nabídka KetoMix, je dobrou zprávou, že celý sortiment si umíte detailně prohlédnout i přes internet na oficiálním webu www.ketomix.cz. Najdete zde také veškeré informace týkající se ketonovou diety, stejně tak složení jídel a nápojů.
Na webstránce se nachází také eshop, kde nakoupíte přímo z domova:
• celý nákup je otázkou pár kliknutí a uděláte ho přes počítač i mobil
• nemusíte nikam osobně chodit, doručení zajistí kurýr až domů
• nejste odkázáni na platbu v hotovosti zaplatit víte i online a předem
• protože jde o oficiální eshop, máte jistotu originality i nejlepší ceny

267a8ceb

Pokud jde o doručení zásilky, můžete využít několik kurýrní služby a dodání k vám domů, jakož i do nejbližší pobočky zásilkového. Běžně trvá doručení 3 pracovní dny a při větší objednávce je poštovné zdarma. Celý sortiment si umíte objednat iv balíčcích.

V takovém balíčku najdete potraviny i nápoje na více dní, týdnů nebo dokonce až na celý měsíc. Co se týče placení, eshop KetoMix nabízí možnost platit na dobírku, přes internet banking i platební kartou, což je nejpohodlnější možnost. Pokud byste měli jakékoli dotazy nebo dotazy, k dispozici máte i oficiální online a telefonickou infolinku.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno