Je vajíčková dieta vhodná na hubnutí – Zde jsou její jídelníček, recepty a zkušenosti s ní

0
9899
Je vajíčková dieta vhodná na hubnutí - Zde jsou její jídelníček, recepty a zkušenosti s ní

Mezi diety, které jsou založeny na jedné potravině a které slibují viditelné výsledky na hubnutí patří i vajíčková dieta. Na rozdíl od jiných diet je tento program již na první pohled kontroverzní, jelikož vejce nepatří mezi nejzdravější surovinu.

Tato rychlá dieta může mít několik podob, nejznámějším variantou je dieta na 14 dní, ale jsou i kratší programy, například na 3 dny nebo na deset dní. Základem jídelníčku jsou pochopitelně vejce, které jsou velmi dobrým zdrojem bílkovin, takže vám nehrozí pocity hladu nebo oslabení svalů. Dieta však má také řadu nevýhod a rizik.

Co je vajíčková dieta, jaké má pozitivní efekty a jaké má negativa a rizika

Vajíčková dieta je krátkodobou dietou, kterou je možné držet od 3 dnů až po 2 týdny, ne však déle. Jde o jednostranně zaměřenou dietu s převahou vajec v jídelníčku, které mohou být v pozdějších fázích doplněné o zeleninu, ovoce, maso či mléčné výrobky.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Plusem vajec je, že obsahují dostatek bílkovin, které jsou důležité pro fyzickou výkonnost organismu, takže během diety je možné i cvičení a sportování. Během diety dochází k omezení tuků a sacharidů, což se projeví i na hubnutí a spalování tuku a to bez rizika hladovění. Doplníte do těla i vitamíny A, B a D zda některé minerály.

Dieta však má i odvrácenou stranu spojenou s nevýhodami a minusy:
• jednak jde o jednostranně zaměřenou dietu, což znamená, že už po pár dnech vám začne vadit malá pestrost jídelníčku a může se dostavit nechutenství
• zároveň s tím je spojeno riziko deficitu některých vitamínů a stopových prvků, stejně tak vám hrozí nedostatek sacharidů a tedy i energie
• zvýšená konzumace vajec znamená zvyšování hladiny cholesterolu, což je velké mínus z hlediska krevního oběhu a stavu cév a také srdce
• vzhledem k vysoký objem bílkovin je aktivní pohyb během diety nejen možný, ale i nutný, zároveň však máte nedostatek sacharidů, což je nevýhoda

Vzhledem k tomu, že dieta má zmíněné mínusy, nečekejte, že ji budete moci dodržovat dlouhodobější, právě naopak. Navíc efekt na hubnutí sice může být v první dny výrazný, ale po skončení diety reálně hrozí jojo efekt a to doplňováním nezdravého cukru.

KDO BY NEMĚL TUTO DIETU DRŽET?

Vzhledem k zmiňované možná rizika související se zvýšením cholesterolu by měly vajíčkové dietě vyhýbat lidé, kteří již vysoký cholesterol mají, podobně ti, co mají problém s tlakem. Není vhodná ani pro děti a těhotné či kojící ženy.

Jaké principy má vajíčková dieta

Vajíčková dieta je založena hlavně na zvýšené konzumaci vajec, ale to není jediný princip jejího fungování. Abyste s ní opravdu zhubli a dosáhli i jiné benefity popsáno výše, musíte dodržovat ještě několik jiných pravidel životosprávy.

Zde jsou nejdůležitější zásady, které je třeba dodržovat:

Vejce jako základ: Nejdůležitější potravinou v jídelníčku je samozřejmě vajíčko, které byste měli v ideálním případě konzumovat vždy jen uvařené natvrdo a to celé včetně žloutku. Vyhýbejte se smaženici nebo omeletě, obsahovaly by příliš mnoho tuku. Přednost dejte vejcím s bio původem a z kvalitního domácího chovu.

Zelenina, ovoce, maso a jiné potraviny: Součástí jídelníčku by měly být nejen vejce, ale v dalších dnech i jiné potraviny, které pomohou do těla doplnit vlákninu, vitamíny a minerály. Jde hlavně o kuřecí nebo hovězí maso, zeleninu, citrusové ovoce, zdravý sýr cottage cheese, nízkotučný jogurt nebo celozrnné toasty.

Pitný režim: Nejen jídelníček, ale i pitný režim je důležitý a je třeba zde dodržovat některé principy. V první řadě jde o dostatek vody během dne, ideálně alespoň 2,5 litru. K ní můžete přidat neslazený černý či bylinkový čaj nebo kávu. Naopak, všechny ochucené vody a slazené limonády z pitného režimu vyhoďte.

headerbanne

3 jídla denně: Na rozdíl od ostatních diet, v případě té vajíčkové platí, že se nekonzumuje 5 jídel během dne, ale jen tři, konkrétně snídaně, oběd a večeře. O to důležitější je však, aby byly pravidelné a vždy v podobném čase, přičemž snídaně jezte nejdříve 30 minut po probuzení a večeři nejpozději 2 hodiny před spaním.

Vhodné a nevhodné jídla a nápoje pro vajíčkovou dietu

Stejně jako v případě jiných diet, i při té vajíčkové platí, že v jídelníčku existují doporučené a nedoporučené jídla, potraviny, suroviny a nápoje. Samozřejmě základem diety jsou vejce, ale postupem času k nim víte přidat i jiná jídla.

Zde je stručný přehled těch povolených a zakázaných:

Povolené a doporučené potraviny a nápoje

Pochopitelně nejvíce doporučovaným jídlem v případě vajíčkové diety jsou vejce. Ty byste měli konzumovat v první dny na snídani, oběd i večeři, ideálně uvařené natvrdo, samotné a v počtu 3 vajec na jednu porci. Později mohou být i se zeleninou.

Právě ta je druhou skupinou doporučených potravin, zejména pokud jde o brokolici, mrkev, celer, rajčata, salát a cibuli. Z ovoce zařaďte do jídelníčku citrusové plody. Mezi další doporučené suroviny patří cottage cheese a kuřecí či hovězí maso.

Z výše zmíněných potravin si umíte připravit prakticky celodenní jídelníček, důležitá je jen vhodná kombinace. Co se týče nápojů, nejlépe dodržíte pitný režim s čistou vodou, doplnit ji lze o černý nebo bylinkový čaj.

Zakázané a nevhodné potraviny a nápoje

Pokud jde o nevhodné potraviny, kterým byste se měli během vajíčkové diety vyhýbat, omezený je cukr v jakékoliv formě a podobě, s výjimkou výše zmíněného ovoce. Vyhýbat se třeba i tučnému masu, uzeninám a masovým produktům.

Stejně tak třeba z jídelníčku vyloučit mléko, mléčné a zakysané výrobky, s výjimkou již zmíněného lehkého sýra cottage cheese. Zapomeňte také na bílou mouku a jakékoliv pečivo z ní, brambory, rýži, těstoviny a speciální na olivy a kukuřici.

V principu platí, že konzumovat třeba jen čerstvé potraviny, vyhýbat se třeba polotovarem, konzervám a přesolení jídlům. Pokud jde o nápoje, během diety vylučte z pitného režimu slazené a bublinkové nápoje a samozřejmě alkohol.

DIETA NENÍ URČENA NA DLOUHODOBĚ

Vajíčková dieta není určena pro dlouhodobé držení a to zejména kvůli její jednostrannosti, dříve či později byste se vajec presýtili. Kromě toho, je dlouhodobě nadměrná konzumace má nepříznivý vliv na cholesterol, což má za následek zhoršení krevního oběhu.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

V případě, že byste chtěli udělat ve své životosprávě dlouhodobější změnu, která by měla komplexnější vliv na hubnutí a snížení hmotnosti, můžete se poohlédnout i po jiných alternativách. Stále více se u mužů i u žen skloňuje Ketogenní dieta.

Jde o dietní program, který lze držet dlouhodobě a funguje takto:
• cílem diety je ketóza, což je stav pro organismus fyziologicky přirozený, ale dosažitelný pouze vlivem změn příjmu bílkovin, tuků a sacharidů
• během ketózy přichází ke změně při využívání zdrojů energie v těle, konkrétně dochází k efektivnějšímu spalování uložených tukových zásob
• to je pro hubnutí zdravé a důležité, přičemž ketóza je dosažitelná tím, že ve stravě zvýšíte příjem bílkovin a snížíte příjem sacharidů a tuků
• kromě toho je součástí diety i zvýšení konzumace zeleniny na půl kila denně a ořechů či semen na 20 gramů denně, čímž zvýšíte příjem vlákniny

Díky těmto změnám ve stravování podpoříte nejen lepší spalování tuku a tedy hubnutí, ale i celkově trávení a metabolismus, což má pozitivní efekt na zdraví trávicího systému. Snížením příjmu tuku a sacharidů zlepšujete i hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Při dlouhodobějším držení ketonovou diety zároveň preventivně působíte i vůči vzniku cukrovky a na normalizaci krevního tlaku. Dieta se drží ve více fázích, přičemž ta poslední má za cíl udržení hmotnosti, čímž se zabraňuje známému jojo efektu. Plusem Keto diety je, že její součástí nemusí být cvičení, ale zároveň máte dost energie na pohyb.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Pokud jde o nějaké mínusy této diety, největší komplikací je nutnost sladit jídelníček podle zásad změnu poměru příjmu sacharidů, tuků a bílkovin. Pokud se vám nechce doma trápit s různými recepty a vařením, sáhnout můžete po značce KetoMix.

Jde o výrobce širokého sortimentu potravin a produktů pro tuto dietu:

Na výběr máte proteinové hlavní jídla i polévky snídaňové kaše i proteinové nápoje a koktejly, přičemž všechny tyto suroviny a potraviny jsou z hlediska živin vyvážené

Využití této diety není jen otázkou pohodlnosti, ale má i jiné benefity:
• na jednom místě najdete všechny potraviny pro celodenní stravování
• máte záruku kvality surovin, potraviny jsou bez rizikových chemických přísad
• příprava jídel a nápojů je rychlá a do pár minut, nemusíte nic vařit

Pokud jde o šíři sortimentu, k dispozici jsou hlavní a větší proteinové potraviny, například jako jsou polévky, omelety, kaše, těstoviny, pečivo či pomazánky, ale i menší a doplňkové jídla, například sušené maso, proteinové tyčinky a různé sladké a slané pochutiny. Zakoupit si tak můžete i proteinové chipsy, čokolády a dezerty, které jsou v souladu s dietou.

Sortiment je doplněn o proteinové nápoje se syrovátkovou bílkovinou, které smícháte s vodou a do 5 minut máte připravený výživný koktejl. K dispozici jsou ochucené i neochucené nápoje, v případě ochucených jsou na výběr ovocné, kávové i čokoládové příchutě.
Pro ty, co by chtěli své hubnutí zefektivnit, jsou k dispozici také doplňky výživy v podobě kapslí nebo tablet, které obsahují hlavně aminokyseliny L-Karnitin známou svým vlivem na spalování tuků. Výše uvedené potraviny si zakoupíte jednotlivě, ale i v balíčcích, například pokud chcete držet Keto dietu týden, 14 dní, 3 týdny či celý měsíc.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Pokud vás Ketonová dieta zaujala a chtěli byste ji vyzkoušet, klidně tak můžete udělat objednáním všech zmíněných přípravků přímo z domu. Na oficiálním webu www.ketomix.cz najdete eshop se všemi produkty i přípravky.

Takový způsob nakupování s sebou přináší několik benefitů a plusů:
• v první řadě pohodlí, nákup uděláte přes počítač, tablet i mobil
• zároveň máte jistotu originality produktů a jejich nejlepší možné ceny
• netřeba nikam chodit, objednávku i doručení vyřídíte přímo doma
• k dispozici máte i infolinku, kde se můžete na vše předem zeptat
Pokud jde o postup objednávky, do online košíku vložíte ty potraviny nebo balíčky KetoMix, o které máte zájem, pak vyplníte své osobní údaje, zvolíte způsob bezhotovostní nebo hotovostní platby a vyberete kurýra pro doručení.

267a8ceb

To netrvá obvykle déle než 3 pracovní dny, přičemž si můžete nechat zásilku donést domů nebo na odběrné místo v blízkosti vašeho bydliště. Zaplatit můžete na dobírku v hotovosti přímo kurýrovi, případně bezhotovostně přes internet banking či platební kartou. Pokud si objednáte najednou větší zásilku, budete mít poštovné zdarma.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno