Jaký jídelníček a recepty má dieta podle krevní skupiny, zkušenosti s ní a výsledky

0
12515
Jaky jidelnicek a recepty ma dieta podle krevni skupiny zkusenosti s ni a vysledky

Pro většinu lidí je krevní skupina pouze nějaké označení a maximálně o ní vědí kvůli tomu, aby jim v případě potřeby a masivního krvácení věděli podat transfúzi a tak zachránit život. Málokdo asi ví, že podle krevní skupiny lze upravit i strava.

Speciální dieta podle krevních skupin dívá nejen na jídelníček, stravování a vhodné či nevhodné potraviny, ale i na optimální druhy fyzické aktivity pro hubnutí a podporu zdraví. Ačkoli dieta je z odborného hlediska často kritizována, může jít o zajímavý pohled na stravování a teorii, že přijaté potraviny mohou reagovat s krví.

Co je dieta podle krevní skupiny, jaké má pozitivní efekty a jaké má negativa a rizika

Dieta a stravování podle krevní skupiny jsou dílem dvou Američanů, konkrétně Dr. Jamese D Adama a jeho syna, Dr. Petera. Podstatou jejich teorie bylo, že stravování by mělo být přizpůsobeno krevní skupině a to na základě lektinů.

Jde o látky bílkovinné povahy, které mohou být podle svého charakteru neslučitelné s některým antigenem podle konkrétní krevní skupiny. Výsledkem je pak shlukování červených krvinek a problémy se zdravím, ale i přibíráním. Hubnutí a zlepšení zdraví by tak mělo vycházet z vyloučení některých lektinů.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Tato dieta však má více nevýhod, rizik a mínusů, především:
• z vědeckého hlediska je prokázáno, že lektiny sice mohou shlukovat červené krvinky, ale přímá závislost na krevní skupiny není prokázána
• jídelníček je v mnoha případech nelogický, když zakazuje například konzumovat některé podobné ryby, které jsou z hlediska živin téměř stejné
• problémem je i to, že pro některé krevní skupiny jsou zakázané i evidentně prospěšné potraviny pro trávení, metabolismus a spalování tuku
• ve většině potravin je možné zmíněné lektiny neutralizovat tepelnou přípravou pokrmu, čímž odpadá nutnost vyhýbat se zakázaným potravinám

Několik druhů ořechů, olejnatých semen či zdravých mastných kyselin a sacharidů je z jídelníčku vylučovaných naopak pro některé krevní skupiny je ve vyšší míře doporučená konzumace masa a mléčných výrobků, což hubnutí nesvědčí.

PRO KOHO NENÍ DIETA VHODNÁ?

Přestože na první pohled to vypadá, že dieta podle krevních skupin je univerzální, není tomu úplně tak. Pro děti do 18 let a těhotné a kojící ženy je nevhodná, senioři ve věku nad 65 let by se zas měli před jejím začátkem poradit s lékařem.

Principy a vhodné a nevhodné jídla pro dietu podle krevní skupiny

Principem diety podle krevní skupiny je přizpůsobení jídelníčku, životosprávy, životního stylu a fyzické aktivity na podporu hubnutí právě v závislosti na typu krevní skupiny. Ty jsou čtyři, takže existují i ​​čtyři různé přístupy k tomu. Držte se proto následujících instrukcí a jídelníčku:

Krevní skupina A

Doporučené potraviny: Pokud máte krevní skupinu A, mezi nejlepší potraviny na hubnutí patří ty, které podporují efektivitu trávení, metabolismus, střeva a chrání před zadržováním vody v těle. Jde hlavně o zeleninu, sóju a jídla ze sóji, rostlinné oleje a z ovoce o ananas a citrusové plody.

Zakázané potraviny: Vyhýbat byste se měli masu, které je těžko stravitelné a zvyšuje příjem tuku, mléčným výrobkům zpomalujícím metabolismus, pšenici a produktům z nich, které zhoršují efektivitu inzulínu a některým luštěninám, hlavně fazolí s vlivem na metabolismus.

Cvičení a tipy na hubnutí: Co se týče jiných tipů na hubnutí, vhodné je zařadit do nápojového lístku zeleninové a ovocné šťávy, čaj z aloe vera a zelený čaj a v rozumné míře i červené víno. Pokud jde o nejlepší druhy pohybové aktivity, sem patří rychlá chůze, plavání a tanec.

Krevní skupina B

Doporučené potraviny: Optimální stravování pro hubnutí a metabolismus u lidí s krevní skupinou B by mělo sestávat z listové zeleniny a živočišných produktů, konkrétně králičího masa, nízkotučného mléka a nízkotučných sýrů či jogurtů, vajec a jíst můžete i pečeni.

headerbanne

Zakázané potraviny: Naopak nevhodné jsou jídla, které zpomalují metabolismus, činnost jater a inhibují činnost inzulínu. Mezi tyto suroviny a potraviny patří kukuřice, čočka, pohanka, pšenice a některé druhy semen, zejména sezamová semínka, případně ořechů, hlavně arašídy.

Cvičení a tipy na hubnutí: Z nápojů, kterými můžete pomoci snížení hmotnosti, jsou nejlepší volbou zelený čaj a neochucená voda. Lidem s krevní skupinou B nejvíce na hubnutí prospívají méně fyzicky náročné sporty, zejména cyklistika, tenis, plavání nebo aerobik.

Krevní skupina AB

Doporučené potraviny: Pro lidi s krevní skupinou AB patří mezi nejlepší potraviny a suroviny na hubnutí ty, které podporují metabolismus, produkci inzulínu a pomáhají na trávení. Do jídelníčku zařaďte mořské ryby, tofu, listovou zeleninu, mléčné produkty, mořské řasy a ananas.

Zakázané potraviny: Naopak potraviny zpomalující metabolismus, snižující efektivitu inzulínu a hůře stravitelné třeba ze stravování úplně vynechat. Jde hlavně o červené maso, neboli hovězí, vepřové i telecí, fazole a některé další luštěniny, kukuřici a pohanku, pšenici a papriku.

Cvičení a tipy na hubnutí: Pokud jde o nápoje podporující hubnutí, pijte bylinkové čaje, kvalitní kávu a samozřejmě čistou vodu. Z hlediska cvičení se nejvíce osvědčují takové fyzické a pohybové aktivity, které pomáhají i na srdce, takže zejména bojová umění, tanec, jóga a cyklistika.

Krevní skupina 0

Doporučené potraviny: Pokud máte krevní skupinu 0, měli byste na hubnutí zařadit do jídelníčku hlavně libové maso z drůbeže, vnitřnosti typu pečeně, ryby a zvyšte konzumaci mořských řas. Ze zeleniny vám nejvíce pomohou kapusta a brokolice, konzumujte i mandle a dýňová semínka.

Zakázané potraviny: Vyhnout se třeba potravinám, které metabolismus zpomalují a které podporují přibírání u těchto lidí. Do seznamu patří pšenice, kukuřice, bílé fazole, čočka, zelí, růžičková kapusta, květák, hořčice, červené maso, uzeniny a plnotučné mléko a mléčné produkty.

Cvičení a tipy na hubnutí: Pokud jde o typ pohybové aktivity, kterou by měli lidé s krevní skupinou 0 upřednostnit, důležité jsou intenzivnější formy pohybu, zejména sprinty, rychlejší chůze, bojová umění nebo cyklistiku. Z nápojů je nejlepší pít zelené čaje, vyhýbat se třeba kávě.

ČÍM JEŠTĚ OVLIVNIT HUBNUTÍ

Na hubnutí mají vliv i způsob stravování, čili například konzumace menších porcí, pravidelněji a častěji během dne, stejně tak pitný režim. I zde platí, že pravidelné pití vody po menších dávkách může lépe podpořit trávení.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Vzhledem k tomu, že z pohledu hubnutí bývá tato dieta ostrým terčem kritiky a praktické zkušenosti ukazují, že nemusí u každého přinášet nejlepší výsledky, je vhodné poohlédnout se i po alternativách. Jednou z nich může být Keto dieta.

Pro ni jsou charakteristické odlišný přístup a principy:
• základem diety je navození stavu zvaného ketóza, který je pro tělo sice fyziologicky přirozený, ale abyste ho dosáhli, je třeba změnit jídelníček
• v něm třeba upravit stravu takovým směrem, abyste snížili příjem sacharidů a tuků a naopak zvýšili příjem potravin s obsahem bílkovin
• výsledkem by měla být změna spalování kalorií v těle, kdy se namísto cukrů jako okamžitého zdroje energie začnou v těle spalovat uložené tuky
• to je z hlediska hubnutí ideální způsob, nedochází totiž k oslabování a chřadnutí svalstva, ale ke snižování hmotnosti z tukových zásob

Díky tomu, že při dietě je součástí potravin dostatečné množství bílkovin, mají svaly dostatek energie a nesnižuje se fyzická výkonnost. Přidáním zeleniny s vlákninou do stravování ve vyšším objemu se podporuje trávení a metabolismus.

Velkým plusem diety je, že má několik fází a tudíž je možné ji držet i dlouhodobější. Mezi vedlejší pozitivní zdravotní benefity diety patří snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi, stejně tak normalizace krevního tlaku. Ketogenní dieta je prospěšná i z hlediska prevence před cukrovkou a některými onemocněními srdce a cév.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Co se týče ketonovou diety, z hlediska stravování je nejdůležitější konzumovat jídla s vyšším obsahem bílkovin a nižším obsahem tuků a sacharidů. Pokud se vám zdá jejich příprava náročnější, můžete využít i hotové produkty KetoMix.

Jde o značku, která nabízí výběr potravin, nápojů a doplňků:

Ať už půjde o proteinové jídla, polévky snídaňové kaše, slané a sladké proteinové pochutiny, nápoje a koktejly, všechny splňují podmínky Keto diety

Využití programu s sebou přináší řadu benefitů:
• na jednom místě najdete komplexní sortiment pro celý jídelníček
• máte jistotu, že suroviny a potraviny jsou vyvážené z hlediska živin
• konzumace je bezproblémová, nejsou zde žádné rizikové chemikálie

Příprava zmíněných jídel a nápojů je otázkou několika minut, v případě nápojů stačí jen smíchání prášku s vodou, nepotřebujete ani mléko. Většina potravin a surovin je bez lepku a neobsahuje ani žádné škodlivé umělé přísady. Naopak z hlediska vitamínů, minerálů a dalších potřebných živin je KetoMix vyvážený a kvalitní.

Co se týče výběru potravin, sortiment obsahuje hlavní jídla, proteinové omelety a kaše, polévky, sušené maso, těstoviny a dresinky, ale také proteinové tyčinky a slané a sladké pochutiny, například proteinové čokolády, sušenky, chipsy a podobně.

267a8ceb

K dispozici je také velký výběr nápojů s obsahem syrovátkového proteinu, můžete si je objednat is různými příchutěmi od kávové, přes čokoládovou až po ovocnou. V nabídce naleznete i doplňky výživy v podobě kapslí a tablet, které jsou založeny na známé aminokyselině L-Karnitin. Ta pomáhá na efektivnější spalování tuku.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

V případě, že si vás Keto dieta získala a chtěli byste ji zkusit právě s programem KetoMix, celý sortiment značky najdete v jejím oficiálním eshopu www.ketomix.cz. Kromě nabídky potravin zde víte získat další informace o samotné dietě.

Online objednávka přes eshop má několik plusů a výhod:
• nikam netřeba osobně jít, nákup i doručení vybavíte doma
• objednávku uděláte přes počítač, tablet i mobilní telefon
• nejste odkázáni pouze na platbu v hotovosti, víte platit i online
• máte jistotu nejlepší možné ceny a také garanci originality

Nákup v online obchodě KetoMix je velmi podobný běžným objednávkám v eshopech. Stačí jen vložit do košíku ty produkty, které chcete, zvolit podmínky platby a doručení a po vyplnění osobních údajů objednávku na závěr odeslat.

Platit lze na dobírku, ale také přes internet banking a platební kartou. K dispozici máte výběr několika kurýrních služeb, zpravidla do 3 pracovních dnů byste měli mít zásilku doma. Výše zmíněné potraviny si víte objednat jednotlivě, ale i po balíčcích a to v závislosti na tom, zda chcete dítě týden nebo měsíc.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno