Jaké efekty má Raw dieta, jak pomáhá na hubnutí a z čeho je složen jídelníček

0
13559
Jaké efekty má Raw dieta jak pomáhá na hubnutí a z čeho je složen jídelníček

Mezi diety, které jsou v posledním období opravdu velmi populární a žádané, patří i Raw dieta. Ta vychází ze zásady, že nejlepší je syrová strava s minimální tepelnou úpravou, jelikož právě tímto způsobem se z ní ztrácejí nejdůležitější živiny.

Raw stravování s sebou přináší některé výhody, ale i nevýhody. Největším plusem je, že jídelníček je jednoduchý, protože recepty obsahují minimum náročnějších procesů pro úpravu a přípravu jídla. Na druhou stranu, některé látky, například vitamín B12, bílkoviny či zdravé omega-3 nenasycené kyseliny mohou organismu v potravinách chybět.

Co je Raw dieta, jaké má pozitivní efekty a jaké má negativa a rizika

Jak již říká i samotný název této diety, základem Raw stravování je upřednostňování jídel, potravin a surovin v syrovém stavu. Týká se to hlavně ovoce, zeleniny, luštěnin a ořechů, ale součástí diety jsou i mořské řasy nebo fermentované potraviny.
Součástí diety je vyloučení všech potravin, které byly připravovány tepelně při teplotě nad 45 ° C, protože tímto způsobem ztratili nejdůležitější živiny, vitamíny, minerály a stopové prvky. Dieta vylučuje i pasterizované, smažené nebo pečené jídla. Její největší výhodou je, že tímto způsobem je zpracování potravin v těle jednodušší.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Zároveň však třeba počítat is více minusy a negativy:

• dieta má poměrně široký seznam zakázaných jídel, přičemž většina z nich jsou živočišné zdroje bílkovin, což se projeví sníženou fyzickou výkonností svalů
• zároveň dochází ik vynechávání takových surovin a potravin, které jsou zdrojem vitamínů B12 a D, zda omega-3 mastných kyselin, které v těle chybí
• z finančního hlediska je Raw dieta oproti mnohým jiným dietním programem náročnější a dražší, ceny jsou pro běžný rozpočet nepoměrně vyšší
• na úvod diety se může stát, že budete trpět některými zažívacími potížemi a to z důvodu zvýšeného příjmu vlákniny a vody v ovoci a zelenině

Ačkoli má konzumace čerstvé zeleniny a ovoce příznivý vliv i na detoxikaci těla a jde o vhodné zdroje vlákniny důležité pro trávení, problémem Raw diety je i to, že jen těmito opatřeními se vám nemusí podařit zhubnout, zvláště pokud nemáte vyšší nadváhu.

POZOR NA KONTRAINDIKACE

Co se týče vhodnosti a nevhodnosti, tak jako u jiných diet, ani Raw dietu nemůže držet úplně každý. Vyvarovat by se jí měly děti a dospívající do 18 let, těhotné a kojící ženy, lidé s anémií a osteoporózou. Pozor si musejí dát i senioři.

Jaké principy má Raw dieta

Co se týče základních pravidel a zásad této diety, nejdůležitější je dávat si pozor na to, abyste nekonzumovali tepelně a uměle zpracovávané jídla a potraviny, ale i na kombinaci některých surovin. Ta by totiž mohla vyvolat v organismu kvašení.

Toto jsou ty zásady a principy, kterých je třeba držet nejvíce:

Přednost mají syrové potraviny: Nejdůležitější zásadou a principem diety je upřednostňování syrových potravin, případně takových, které nebyly zpracovávány při vyšší teplotě. Naopak, stopku v této dietě mají vařené, pečené a smažená jídla. Tato změna má za následek lehčí a zdravější jídla z pohledu trávení a živin.

Povolené a zakázané kombinace: V Raw dietě existují nejen zakázané potraviny a jejich způsob přípravy, ale i některé kombinace surovin. Spolu byste neměli jíst ovoce se zeleninou a ovoce s ořechy. Naopak zkombinovat můžete ovoce s mrkví, zeleninu s jablky, zeleninu s ořechy a listovou zeleninu s ovocem.

Pravidelné stravování: Kromě toho, že je třeba udělat změny v rámci jídelníčku, je nezbytné udělat změny týkající se i pravidelnosti stravování. V rámci diety třeba konzumovat 5 jídel denně, ale v menší porci. Kromě toho je třeba jíst až 30 minut po probuzení se a večeři jíst nejpozději 2 hodiny před spaním.

Přirozený pitný režim: Nejen to, co a jak jíte, ale i to, co pijete, je velmi důležité pro hubnutí a také pro Raw dietu. Zakázané jsou všechny uměle připravované nápoje, například různé slazené limonády, energetické nápoje či alkohol. Z nápojového lístku musí vypadnout i káva a čaj. Důležitá je vody, třeba jí vypít denně alespoň 2,5 litru.

headerbanne

Vhodné a nevhodné jídla a nápoje pro Raw dietu

Aby bylo hubnutí s Raw dietou efektivně, je nezbytné držet se doporučení ohledně vhodných a nevhodných jídel a potravin. Kromě toho, že není přípustné kombinovat některé druhy surovin a potravin, není dovoleno jejich jíst ani samostatně.

Co se týče příkladů, toto jsou povoleny a zakázané potraviny:

Povolené a vhodné potraviny a nápoje

Co se týká potravin, které jsou v rámci Raw diety doporučené, do této skupiny patří potraviny, které nejsou chemicky ani tepelně upravovány. Jde především o ovoce a zeleninu, ideálně v surovém a čerstvém stavu, ideálně v bio kvalitě.

Konzumovat můžete i syrové ořechy a semena, syrové, naklíčené nebo namáčené luštěniny a zrna a syrové klíčky. Pokud jde o sušené ovoce nebo sušené maso, i to je v jídelníčku povoleny. Syrové maso a ryby konzumujte jen minimálně.

V kuchyni můžete používat za studena lisované olivové a kokosové oleje, případně též ořechové mléko nebo syrové ořechové máslo. Povolené jsou fermentované potraviny a suroviny, například kyselé zelí. V jídelníčku mohou být i mořské řasy.

Zakázané nebo nevhodné potraviny a nápoje

Do kategorie zakázaných a nedoporučených jídel patří všechny druhy produktů, surovin a potravin živočišného původu, ať už jde o maso, mléko nebo vejce. Stejně tak nesmíte v kuchyni používat stolní sůl nebo rafinované rostlinné oleje.

Mezi zakázanými potravinami najdete i rafinované sacharidy, mouku, těstoviny, moučníky, koláče, mléčné výrobky typu jogurty či sýry. Problémem jsou i některé nápoje, hlavně pasterizované ovocné džusy, káva, čaj alkohol a slazené limonády.
Obecně platí, že ačkoli zelenina či ovoce jsou základem jídelníčku při Raw dietě, nesmějí být vařené, sušené, mixované a jinak tepelně zpracované. To platí i pro luštěniny, ořechy, semena. Zásadou je při přípravě surovin nepřekročit teplotu 45 ° C.

RAW STRAVOVÁNÍ NENÍ DLOUHODOBÉ

Přestože mnoho jídel a surovin vypadá na první pohled lákavě a zdravě, Raw dieta není vhodná pro dlouhodobé stravování. Pokud byste se jí drželi například celý rok, hrozí vám pokles hladiny vápníku, vitamínů B12 a D a omega-3 mastných kyselin.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Nejen kvůli nemožnosti dodržovat Raw dietu dlouhodobě, ale i kvůli tomu, že na hubnutí není zrovna tou nejvíce efektivní možností, je vhodné poohlédnout se i po některých alternativách. Velmi zajímavou možností může být Ketogenní dieta.

Ta se nazývá někdy i Ketonová a funguje na těchto principech:
• cílem diety je navození stavu zvaného ketóza, kdy tělo nespaluje primárně jako zdroje energie sacharidy, ale zaměřuje se na spalování tuků
• z pohledu hubnutí je to optimální, jelikož právě hubnutí z tukových zásob je nejen zdravé, ale přináší i nejlepší vyformování postavy navenek
• aby došlo ke ketóze, je nezbytné minimalizovat v potravinách příjem sacharidů a tuků, jídla s jejich obsahem patří proto mezi zakázané a nevhodné
• naopak, zvyšuje se příjem bílkovin a také zeleniny, která je dobrým zdrojem vlákniny, doporučuje se konzumovat i 20 gramů semen či ořechů

Dobrou zprávou pro všechny, kteří by chtěli Keto dietu držet, je její pozitivní působení na zdraví ve více orgánových soustavách. Změna stravování a životosprávy v souladu s touto dietou pomáhá například na snížení cholesterolu a také krevního tlaku.

Kromě toho jsou potraviny doporučené v jídelníčku pro tuto dietu vhodnou prevencí vůči cukrovce i kardiovaskulárním onemocněním. Na druhou stranu, pokud již cukrovkou trpíte, případně máte některé jiné závažnější trávicí a metabolické onemocnění, Keto dietu byste držet neměli. Dobrou zprávou je, že takových omezení je opravdu minimum.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Zaujala vás Ketonová dieta natolik, že byste ji chtěli vyzkoušet? V případě, že se vám nechce pracně připravovat všechna jídla a dívat na množství bílkovin či sacharidů, zkusit můžete i jednodušší a efektivnější možnost, dietní program KetoMix.
Jde o značku nabízející produkty právě pro ketogenní dietu:

Nabídka obsahuje proteinové polévky a hlavní jídla, pečivo, různé slané pochutiny, proteinové dezerty, sladkosti a tyčinky, stejně tak nápoje a také doplňky výživy
Pokud se rozhodnete využít zmíněný program, získáte tyto výhody:
• rychlou a pohodlnou přípravu celého jídelníčku doslova za pár minut
• jistotu kvalitního složení s vyvážením živin, vitamínů a minerálů
• na jednom místě komplexní nabídku jídel, nápojů i doplňků výživy

V rámci sortimentu potravin můžete najít proteinové pečivo, pomazánky, těstoviny, polévky, omelety, kaše i palačinky, stejně tak sušené maso. Pokud jde o menší jídla a pochutiny, k dispozici máte proteinové tyčinky, sladkosti a čokolády, různé dezerty, chipsy a jiné slané a sladké drobnosti. Díky tomu si víte sestavit jídelníček pro celý den.

Pokud jde o nápoje, zde jsou k dispozici hlavně koktejly, které si umíte připravit jednoduchým vydělaných s vodou a jsou zdrojem kvalitní sójové i syrovátkové bílkoviny. Vybrat si můžete z více příchutí od kávy, přes banán, lesní ovoce, kávu, kokos či jahodu.
Sortiment potravin doplňují přípravky a pomůcky pro přípravu jídel a nápojů a také kvalitní doplňky výživy obsahující známou aminokyselinu L-Karnitin, díky níž je spalování tuků a kalorií ještě jednodušší. Všechny zmíněné produkty a přípravky mají ověřené a vyvážené složení, splňují požadavky Keto diety a jsou bez škodlivých přísad.

267a8ceb

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

V případě, že vás oslovila právě Ketogenní dieta a chtěli byste ji zkusit s pomocí programu KetoMix, není nic jednoduššího. Stačí si jen vybrat ze sortimentu v oficiálním eshopu www.ketomix.cz, kde najdete výše zmíněné produkty a potraviny.

Takový způsob objednávky s sebou přináší několik benefitů:
• není třeba nikam osobně chodit, nákup i doručení vyřešíte doma
• nemusíte stejně tak platit pouze v hotovosti, klidně se dá i online
• nakupování je jednoduché a to tak přes počítač, tablet i mobil
• máte záruku nejlepší ceny a zároveň originality všech produktů
Nákup z oficiálního eshopu přináší i výhodu možnosti poradenství přes infolinku, ať už půjde o vyskládání konkrétních balíčků nebo informace o samotné Keto dietě. Postup objednávky je velmi podobný nákupu v jakémkoliv jiném běžném eshopu.

V případě větší částky nákupu můžete získat i doručení zdarma, což je další finanční benefit. Pokud jde o platbu, tak máte na výběr hotovosti formu dobírkou kurýrovi, platbu přes internet banking a také platbu platební kartou online. Co se týče doručení, to obvykle netrvá déle než 3 pracovní dny a na výběr máte několik kurýrních společností.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno