Přibírání v těhotenství je problém – Zde jsou tipy, jak nepřibrat v těhotenství a co jíst

0
13561
Přibírání v těhotenství je problém Zde jsou tipy jak nepřibrat v těhotenství a co jíst

Nadměrné přibírání v těhotenství je běžný problém, který trápí poměrně hodně žen. Přibývání je obvykle tak rychlé, že ho vidět ne po měsících, ale doslova po týdnů, ale hodně závisí na tom, jaká je životospráva, jaké je stravování a jaký je životní styl.

Pochopitelně určitému přibrání hmotnosti se žádná žena během těhotenství nevyhne, není to ani fyziologicky možné. Její tělo musí totiž přijímat více živin, aby mohl plod růst a vyvíjet. Otázkou však je, kolik je ideálně přibrat, jak nepřibrat hodně a co jíst, abyste těhotenství zvládli zdravě a úspěšně. Odpovědi se dozvíte v dalších řádcích.

Jak vzniká přibírání v těhotenství, jeho specifika a faktory

Přibírání během těhotenství je přirozené a nárůstu hmotnosti v tomto období se ubránit nedá. Obecná doporučení říkají, že ideální je do porodu přibrat od 9 do 13 kilogramů, přičemž v prvním trimestru je nárůst ještě nevýrazný, obvykle jen 1 až 2 kg.
V druhém trimestru už dochází k intenzivnějšímu zvýšení hmotnosti, i kolem 5 až 7 kilogramů, v tom třetím je nárůst o něco menší, konkrétně už jen kolem 3 až 6 kilogramů. Důležité je, aby během těhotenství hmotnost rostla postupně a rovnoměrně, aby neodcházelo k skokem a také, aby nedocházelo k nějakému drastickému pohublý.

K přibírání v těhotenství ovlivňují i ​​specifické faktory:
• z celkově nabrané hmotnosti navíc připadá na plod váha jen kolem 3 až 4 kilogramů, na placentu je to do 1 kilogramu a na plodovou vodu také
• zbytek z hmoty se ukládá v těle matky a to v různých částech, například děloha se zvětší o necelý kilogram hmotnosti, totéž platí i pro zvětšené prsa
• na zvýšený objem krve v krevním oběhu připadá okolo 1,5 kilogramu, určitá hmotnost se připisuje i nadměrně zadržované vodě, obvykle kolem 1 kilogramu
• až 4 kilogramy z nabrané hmotnosti připadají na tuk a tukové zásoby, přičemž právě na ně je možné se po skončení těhotenství zaměřit a začít jejich spalovat

Dvojnásobně přibírání při dvojčatech?

Mnoho žen se obává, že v případě dvojčat bude v těhotenství i dvojité přibírání. Samozřejmě, taková přímá úměra nemusí tak jednoduše platit, je to velmi individuální. Obvykle v případě dvojčat představuje přírůstek 15 až 20 kilogramů.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Jak omezit přibírání v těhotenství, jaká je nejlepší prevence a co dělat

Jak vidíte, přibrat určité množství kilogramů je přirozené, ale všeho moc škodí. Těhotenství je však specifické tím, že omezení rychlého a nadměrného přibrání musí být zároveň v souladu s bezpečností pro vývoj plodu a průběh gravidity.
Existuje však několik možností, které máte a můžete využít:

Nejezte za dva: Obvyklou chybou v těhotenství, která vede k výraznějšímu tloustnutí, je pocit, že budoucí maminka musí jíst za dva. Není to tak, právě naopak, stravovat se třeba tak, abyste neměli hlad, ale nejezte dvojnásobné porce.

Dbejte na správný poměr živin: Ženy v těhotenství by si měli hlídat poměr živin, díky čemuž dokáží snížit riziko nadměrného přibírání a zároveň budou mít dost energie, takže jim nehrozí vlčí hlad. Jezte hlavně bílkoviny a zdravé sacharidy, omezte tuk.

Konzumujte ovoce a zeleninu: Kromě správného poměru živin je důležitý i přísun důležitých vitamínů a minerálů pro zdravé těhotenství, zejména železa, vápníku, jódu a vitamínů skupiny B, čili B1 a B6. Nejlepší jsou ovoce a zelenina.

Slaďte málo a zdravě: Nepoužívejte cukru neslaďte si kávu a ani čaj, stejně tak se vyhýbejte sladkostem a rafinovaným cukrem. Pokud již budete sladit, tak na to využijte spíše hroznový cukr nebo ještě lépe med a jen v omezeném množství.

Nestresujte se zbytečně: Stres patří mezi rizikové faktory v těhotenství a neprospívá nejen samotnému průběhu těhotenství, ale ani vaší hmotnosti. Snažte se dělat si na každý den časový plán s dostatečnou rezervou a berte problémy méně osobně.

Hlídejte si příjem vody: V neposlední řadě je důležitý i pitný režim. Snažte se pít nebublinkové a neslazené vody a to v objemu 2,5 až 3 litry. Vyhýbejte se naopak minerálkám i kávě. Nepřehánějte to ale s množstvím vody, přibírá se iz ní.

Řešení omezení přibírání doma dalšími prostředky

Kromě specifických opatření týkajících se speciálně těhotenství víte ovlivnit přibývání i některými dalšími režimovými změnami. Ty se týkají především životosprávy a životního stylu obecně a jsou použitelné i po skončení těhotenství.

Zaměřte se na tyto oblasti a tyto způsoby působení doma:

Menší porce, ale pravidelně a častěji
Během těhotenství platí, že jíst menší porce, ale pravidelně a častěji, je nejlepším způsobem jak udržet metabolismus a trávení v aktivitě. Snažte se jíst 5 až 7 krát denně v pravidelných odstupech, ale ne těsně před spaním a po probuzení se.

Voda jako základ pitného režimu
Stejně tak je pro metabolismus a trávení důležitý pitný režim. Zde by měla základ tvořit voda, buď čistá nebo ochucená nějakým ovocem či zeleninou, je to zároveň zdravé. Pijte po menších množstvích, například po 1 až 2 dcl, ale každou 1 či 2 hodiny.

Omezte rizikové potraviny i nápoje
V těhotenství minimalizujte příjem polotovarů, hotových jídel, fast food potravin, konzervovaných potravin a jídel s vysokým obsahem tuků, solí a cukrů. Totéž platí i pro nápoje, pozor si dejte nejen na sladké limonády, ale i slazené džusy.

Syté potraviny i syté jedení
Nejen to, co jíte, ale i to, jak konzumujete jídlo, má velký vliv na přibírání. Před hlavním jídlem se napijte vody, trocha to naplní žaludek. Jezte pomalu, dobře žvýkejte, dáte žaludku čas na to, aby zjistil, je plný. Konzumujte hlavně bílkoviny.

Pravidelný a zdravý pohyb
Mnoho žen si myslí, že těhotenství a pohyb nejdou dohromady, no právě naopak. Samozřejmě, nejedná se o nějaké excesivní cvičení nebo rizikové sporty, ale například pravidelná chůze či plavání nemusí být nebezpečné a pomáhají spálit přebytečné kalorie.

headerbanne

ZDRAVÉ TĚHOTENSTVÍ NA PRVNÍM MÍSTĚ

I přesto, že nadváha je riziková z pohledu těhotenství a hlavně porodu, nepřehánějte to s opatřeními zaměřenými proti ní nebo na hubnutí. Správný vývoj těhotenství a zdravý vývoj plodu jsou na prvním místě a jsou důležitější, jak nepřibrat.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Hned na úvod je třeba říci, že během těhotenství se nedoporučuje dodržovat jakékoliv redukční a drastické diety, tělo totiž potřebuje všechny živiny. Pokud jste ale v těhotenství nabraly více kilogramů, jak jste chtěli, po jeho skončení je vhodné hledat řešení.

Komplexním přístupem k hubnutí je známá i Ketogenní dieta:
• jde o dlouhodobou dietu, která není ani drastická a ani zaměřena na rychlou redukci hmotnosti, naopak, dbá na dostatečný přísun vitamínů i minerálů
• cílem diety je zlepšení spalování uložených tukových zásob, což je dosaženo změnou energetického metabolismu a to z využívání cukrů na tuky
• aby k tomuto spalování přišlo, je nezbytné navodit stav ketózy, co se dosáhne omezením příjmu sacharidů pod 50 gramů denně a také tuků
• naopak, aby se předešlo pocitům hladu a snížení výkonnosti, musí být ve vyšší míře v jídelníčku přítomny bílkoviny, které jsou důležité pro svalstvo

Výsledkem zmíněných změn v jídelníčku je, že přijde k vyššímu spalování tuků, což je z hlediska snížení nadváhy přibrán během těhotenství nejefektivněji. Zároveň dochází díky vyššímu obsahu vlákniny ve stravě i k podpoře trávení a metabolismu.

Dieta probíhá ve třech fázích, přičemž v té první jde o dosažení ketózy, ve druhé o co nejlepší spalování tuků a ve třetí o udržení dosažené hmotnosti. Keto dieta má pozitivní vliv i na normalizaci cukru a cholesterolu v krvi, pomáhá také na vysoký krevní tlak a je vhodná i pro prevenci před cukrovkou a některými srdečními onemocněními.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Pokud vás dieta zaujala a chtěli byste ji po těhotenství vyzkoušet, máte na výběr dvě možnosti. První je změna jídelníčku tak, abyste více vařili jídla s obsahem bílkovin. Druhou je využití dietního programu KetoMix, kde tato starost odpadá.

KetoMix je totiž značkou potravin a produktů přímo pro Keto dietu:
Základem nabídky jsou hlavní i menší jídla a potraviny, které mají proteinový základ, doplňují jejich proteinové tyčinky, nápoje a koktejly s vyváženým poměrem živin
Využití těchto potravin a produktů je výhodnější z několika hledisek:
• na jednom místě vyřešíte celý jídelníček od snídaně až po večeři
• nemusíte mít obavu o dostatek vitamínů a minerálů, jsou vyvážené
• příprava těchto jídel, potravin a nápojů je jednoduchá a trvá pár minut

Co se týče konkrétního sortimentu, KetoMix nabízí prakticky vše potřebné pro celodenní stravování. V nabídce najdete proteinové polévky, kaše, omelety, palačinky, tyčinky, těstoviny, sušené maso, pečivo, pomazánky i dresinky, na jejich doplnění slané a sladké pochutiny také založené na proteinovém základě, zejména chipsy, dezerty a čokolády.
Pokud chcete vyřešit přes tuto značku i pitný režim, uděláte to hravě s širokou nabídkou proteinových koktejlů. Stačí přidat pouze vodu, zamíchat a za pár minut máte nápoj hotový. K dispozici jsou neochucené i ochucené koktejly, dokonce i nápoje pro vegany.
Všechny tyto potraviny jsou velmi dobrým zdrojem bílkovin, v případě koktejlů hlavně syrovátkových a sójových. Můžete si je zakoupit jednotlivě i po ucelených balíčcích podle míry obezity nebo doby držení ketonovou diety. Na doplnění efektu při lepším spalování tuků můžete sáhnout i po tabletách a kapslích s aminokyselinou L-Karnitin.

267a8ceb

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Zmíněné produkty, potraviny, jídla i výživové doplňky značky KetoMix můžete zakoupit buď osobně v kamenné prodejně této značky, případně přes internet na její oficiální stránce www.ketomix.cz. Zde najdete eshop i další informace ohledně Keto diety.

V případě nákupu můžete využít tyto benefity a výhody oficiálního eshopu:
• nemusíte nikam osobně jít, nákup i doručení vyřídíte přímo doma
• platit víte v hotovosti, ale v případě potřeby i bezhotovostně a online
• všechny produkty a potraviny máte na jednom místě a víte si je prohlédnout
• máte i jistotu originality a nejlepší ceny, jde o oficiálního prodejce

Co se týče placení, na výběr máte platbu v hotovosti a na dobírku, ale i možnost placení online a předem, například přes internet banking nebo platební kartou. Na doručení si víte také zvolit z několika kurýrních služeb a to domů i na odběrné místo.
Zpravidla do 3 pracovních dnů máte zásilku doma, ani při tom největším balíčku nepřekročí její hmotnost 5 kilogramů. Pokud uděláte větší objednávku, nemusíte se ani trápit poštovným. Eshop má k dispozici také infolinku, ať už telefonickou nebo internetovou, kde můžete adresovat všechny otázky ohledně produktů, způsobu nákupu nebo i ohledně Keto diety.

5/5 - (1 vote)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno