Čo je Paleo diéta, skúsenosti s ňou, jej zásady a výsledky, potraviny a možné negatíva

0
13550
Čo je Paleo diéta skúsenosti s ňou jej zásady a výsledky potraviny a možné negatíva

Paleolitické dieta budí v poslední době velkou pozornost a získává si popularitu po celém světě. Moderní stravovací návyky a jídelníček jsou důvodem, proč stále více lidí trpí civilizačními chorobami, kam patří i obezita a nadváha.

Paleo dieta vychází z tohoto předpokladu a jako řešení nabízí návrat k stravování našich předků, kteří se živili masem a rostlinnými zdroji potravin jako dominantami jejich jídelníčku. Jídelníček tak sestává z takové stravy a z takových potravin, které jsou pro tělo přirozené, minimálně zpracovávané a neobsahují dochucovadla či konzervanty.

Co je Paleo dieta, jaké má pozitivní efekty a jaké má negativa a rizika

Paleolitické dieta je pojmenování pro způsob stravování, kdy jsou v jídelníčku upřednostňovány takové suroviny a potraviny, které byly typické pro lidi v období paleolitu. Tato změna vychází z předpokladu, že stravování bylo tehdy přirozeněji.

Tak, jako mnoho jiných diet, i Paleo dieta má své silné stránky a výhody. První je, že do jídelníčku se opravdu dostávají potraviny bez chemické úpravy, což je poměrně velký problém dnešní doby. Druhou je, že z dlouhodobého hlediska dieta na hubnutí opravdu viditelné pomáhá. Třetí výhodou je fakt, že tento stravování je pro tělo přirozený.

Na druhou stranu, netřeba si zakrývat oči ani před negativy a minusy:

• dieta obsahuje velmi málo sacharidů, což je na první pohled dobré, na druhou stranu to znamená zároveň snížení pocitu energie a vitality a také zvýšení únavy
• stejně tak hrozí nedostatek některých důležitých vitamínů, minerálů a fytonutrientů, to může způsobit problémy s imunitou, srdcem či kostmi
• dieta je ideální pouze pro mladé lidi, pro jiné věkové skupiny existují i ​​vhodnější alternativy, ačkoli mnoho principů diety a stravování je v zásadě správných
• z finančního hlediska je dieta o něco náročnější a dražší, cena většiny potravin je vyšší, výsledek po skončení diety nemusí být v nejlepším poměru s cenou


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


V rámci paleolitické diety představují tuky polovinu přijatých živin, což je v rozporu s mnoha moderními způsoby doporučeného životního stylu a životosprávy. Problémem je, že Paleo dieta ve velkém upřednostňuje ty živočišné, které jsou méně zdravé.

PRO KOHO NENÍ PALEO DIETA VHODNÁ?

Přestože je Paleo dieta považována za přirozenou pro lidský organismus, není vhodná pro úplně každého. Nesmí ji držet děti, dospívající do 18 let a těhotné a kojící ženy. Pozor si musí dávat senioři, lidé s cukrovkou a ti, co mají metabolické onemocnění.

Jaké principy má Paleo dieta

Paleolitické dieta je založena na změnách ve stravování, kde se upřednostňují ty suroviny a potraviny, které člověk konzumoval v minulosti a byly minimální zpracovávány. Abyste s ní co nejefektivněji zhubli, musíte však dodržet i jiné principy.
Zde jsou ty pravidla, zásady a principy, které jsou nejdůležitější:

Změna složení živin: Základním principem paleolitické diety je změna složení a poměru živin v jídelníčku. Jde o zvýšení příjmu tuků, snížení příjmu sacharidů a průběžné doplňování bílkovin. Doporučený poměr mezi živinami je 50:20:30, čemuž jsou přizpůsobeny jídelníček a povolené a zakázané jídla i nápoje.

Přirozená a kvalitní strava: Druhou zásadní změnou v jídelníčku je vynechání všech jídel s chemickou úpravou a potravin obsahujících různé konzervační a umělé stabilizační látky. Nejlepší je strava v co nejpřirozenější podobě a v BIO kvalitě, zapomeňte na rafinované cukry i zpracované oleje.

Zdravý pitný režim: Důležité je nejen to, co jíte, ale i to, co pijete a v jakém množství. Přednost musí dostat v první řadě čistá a neochucená voda a to v objemu alespoň 2,5 litru za den. Pít můžete i čaje, zejména zelený nebo různé bylinné čaje bez sladidel, kvalitní káva bez mléka a cukru v zdravém množství také neškodí.

headerbanne

Pravidelný pohyb: Stejně jako v případě stravování a pitného režimu, iv případě pohybu platí, že by měl být co nejvíce přirozený a hlavně pravidelný. Moderní doba s sebou přináší obezitu i proto, že lidé mají málo chůze, zde byste měli přidat nejvíce. V létě je vhodné zařadit do fyzické aktivity i plavání.

Vhodné a nevhodné jídla a nápoje pro Paleo dietu

Většina dietních programů je založena na změnách týkajících se potravin a nápojů, které dělí buď mezi ty, které jsou povoleny a tudíž by měly ve stravě co nejvíce objevovat, a ty, které jsou zakázány, případně omezená nebo alespoň minimalizovány.

Pro lepší přehled proto uvádíme obě kategorie zvlášť:

Povolené a vhodné potraviny a nápoje

Pokud jde o vhodné jídla v rámci Paleo diety, základem je, aby byly co nejvíce syrové, co nejméně jakkoli chemicky a uměle zpracovávány a používat třeba tradiční tuky a oleje, zejména živočišného typu, například hovězí tuk či sádlo.

Konzumovat třeba maso a vnitřnosti, nejvýživnější jsou játra a srdce, z masa dejte přednost hovězímu. Pokud jde o ryby, ideální jsou ty tučnější, například losos či sardinky, z mořských plodů jsou nejlepší ústřice. Z vajec jezte hlavně žloutky.

Pokud jde o zeleninu, zde se doporučuje ta listová, například kapusta, rukola a špenát. Z ovoce třeba dát přednost tomu tradičnímu z doby paleolitu, což je bobulové ovoce, například ostružiny, maliny a borůvky. Pít třeba čistou, neochucené a nesycenou vodu.

Zakázané nebo nevhodné potraviny a nápoje

Pokud jde o jídla a tekutiny, kterým byste se měli vyhnout, v tomto má Paleo dieta několik správné postoje. V jídelníčku třeba omezit polotovary a konzervy, stejně tak jídla s rafinovaným cukrem, nadměrným množstvím laktózy nebo soli.

Mezi zakázané potraviny patří všechny druhy obilovin, stejně tak luštěniny, sója, více druhů ořechů včetně arašídů, mléko a mléčné výrobky obecně, samozřejmě i sladkosti a dezerty, margaríny a také slunečnicový zpracovaný olej.

Z hlediska nápojů je pozitivem, že dieta nedoporučuje konzumovat alkohol a ani limonády či nápoje s vysokým obsahem cukrů. Víno můžete pít pouze v omezeném množství. Pokud jde o čaje a kávu, pijte jejich neoslazené, čaje jen bylinkové.

RECEPTY NEBUDOU PŘÍLIŠ ROZMANITÉ

Nevýhodou Paleo diety z pohledu stravování je, že recepty, které by mohli využívat výše uvedené potraviny a suroviny, nejsou natolik rozmanité, jako je běžný člověk zvyklý. Při dlouhodobém diétovaní proto může stát, že vás jídla rychle omrzí.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Kromě paleolitické diety existují i ​​jiné dietní programy, přičemž nejen v poslední době, ale spíše dlouhodobě, patří mezi ty nejvíce ověřené a nejpopulárnější i Ketogenní dieta. Jde o dietu, kdy se v těle má navodit stav zvaný ketóza, čili spalování tuku.

Tato dieta má také své zákonitosti, vlastnosti a pravidla:
• abyste dosáhli stav ketózy, musíte v rámci diety minimalizovat příjem sacharidů a tuků na téměř úplné minimum, což ovlivňuje i jídelníček
• zároveň se posiluje ve stravě příjem bílkovin, což má za následek podporu fyzické výkonnosti organismu, nehrozí ani hladovění a ochabnutí svalstva
• součástí stravování musí být vláknina a to v podobě alespoň půl kila zeleniny denně, doporučuje se také přidat 20 gramů ořechů nebo rostlinných semínek
• výsledkem takto upraveného jídelníčku je stav ketózy, kdy dochází ne ke spalování cukrů jako zdroje energie, ale tukových zásob

Keto dieta má z pohledu zdraví několik zásadních výhod. První je, že je možné ji držet i dlouhodobě, což zvyšuje její efektivitu. Zároveň s tím není dieta problematická z hlediska vyvážení živin, nehrozí tedy, že by vám chyběly nějaké vitamíny či minerály.

Kromě toho má pozitivní vlivy na trávení a metabolismus, hlavně díky dostatku vlákniny ze zeleniny. Působí také na kardiovaskulární systém, hlavně na snížení cholesterolu a krevního tlaku, případně v rámci prevence před cukrovkou a některými onemocněními srdce. Nemohou ji však držet lidé s vážnějšími metabolickými onemocněními.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Možná se vám zdá, že Ketogenní dieta je příliš složitá z pohledu přípravy jídel a jídelníčku. Pravdou je, že ačkoli existují různé recepty na jídla, které by měly být součástí diety, jejich příprava není jednoduchá. Právě proto vznikl program zvaný KetoMix.
Jde o výrobce potravin a přípravků právě pro Keto dietu:

V sortimentu této značky najdete proteinové polévky, hlavní jídla i pochutiny, které jsou vhodné pro tento typ diety, můžete je doplnit io nápoje a výživové doplňky

Pro lidi přináší využití tohoto sortimentu několik benefitů:
• garanci nutričně vyváženého složení z pohledu minerálů a vitamínů
• jednoduchou přípravu do pár minut, ať už jde o jídla nebo nápoje
• kvalitní původ a složení jednotlivých surovin s minimem chemie

Dobrou zprávou je, že díky produktům KetoMix může být i samotná Keto dieta velmi jednoduchá a efektivní z pohledu jejího dodržování a z pohledu celkového jídelníčku. Ve všech potravinách a produktech získáte dostatek bílkovin, dodržíte i doporučení týkající se sacharidů, nenajdete zde lepek a příprava zabere maximálně 5 minut.

Co se týče složení sortimentu, z jídel můžete sáhnout po proteinových polévkách různého druhu, po hlavních jídlech v podobě těstovin a dresinků, omelet, sušeného masa či různých pomazánek a pečivu. K dispozici jsou také proteinové kaše na snídani či večeři.

Součástí nabídky KetoMix jsou i menší pochutiny, ať už půjde o slané chipsy nebo sladké tyčinky, dezerty a čokolády, samozřejmě se složením přizpůsobeným pro Keto dietu. Aby byl jídelníček kompletní, k dispozici máte i různé nápoje, hlavně míchané koktejly s vysokým obsahem proteinů. Sáhnout víte i po doplňcích výživy s L-karnitin.

267a8ceb

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Pokud vás zaujala nejen Ketonová dieta, ale stejně tak i samotný dietní program KetoMix, dobrou zprávou je, že tato značka je dostupná i u nás a to prostřednictvím oficiálního eshopu www.ketomix.cz. Najdete zde celý sortiment potravin a produktů.

Nákup přes internet je pro lidi výhodný hned z několika příčin:
• první je úspora financí, při větší objednávce máte dopravu zdarma
• druhou je garance originality všech potravin a produktů
• třetí je pohodlí, nákup i doručení vyřídíte přímo doma
• čtvrtou je jednoduchost, objednávku provedete přes počítač i mobil

Co se týče samotného procesu nákupu, ten je velmi podobný, jako běžná objednávka v jiných eshopech. Stačí jednoduše jen vložit do online košíku produkty, o které máte zájem, vyplnit své údaje, zvolit podmínky platby a dodání a objednávku odeslat.

V eshopu víte platit na dobírku, bankovním převodem i platební kartou, je to jen na vás. Na výběr máte i několik kurýrních služeb, doručení obvykle netrvá déle než 3 pracovní dny. Plusem je, že k dispozici máte i telefonickou infolinku, kde vám zodpoví všechny otázky týkající se samotných produktů, diety nebo podmínek nákupu.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno