Jaké výsledky má Dukanova dieta, které potraviny jsou povoleny a co obsahuje jídelníček

0
12274
Jake vysledky ma Dukanova dieta ktere potraviny jsou povoleny a co obsahuje jidelnicek

Pod pojmem Dukanova dieta se myslí speciální dietní program francouzského lékaře Pierra Dukan. Cílem diety je dát do popředí příjem bílkovin a zároveň minimalizovat příjem sacharidů, například těch, které obsahuj různé sladkosti, dezerty či palačinky.

Tento program má 4 fáze, přičemž tak jako mnohé jiné diety, obsahuje povolené a tolerovány potraviny, ale i ty, které nejsou zcela ideální, prospěšné a vhodné. Mnoho lidí si tuto dietu pochvaluje už hned od úvodu, neboť výsledky na snížení hmotnosti jsou poměrně rychle viditelné. Otázkou však je, zda jsou i stále a na to se podíváme v těchto řádcích.

Co je Dukanova dieta, jaké má pozitivní efekty a jaké má negativa a rizika

Dukanova dieta je speciální dietní program vyvinutý Pierrem Dukan, který je založen na příjmu bílkovin a později na jejich kombinaci s některými jinými typy potravin a živin, například se zeleninou a uhlohydráty. Dieta je podle toho dělená na 4 fáze.


HUBNUTÍ S KETOMIXEM
– Rychlé hubnutí bez hladovění pro ženy a muže
– Bez lepku a škodlivých chemických přísad
– Vhodný už od první fáze Ketomix diety
– Koktejlem můžete nahradit až 5 denních jídel
– Zdroj pro tělo nezbytných vitamínů a minerálních látek


Díky tomu, že prakticky už hned od úvodu přichází k viditelnému snižování hmotnosti, je tato dieta velmi populární. Jelikož obsahuje hodně bílkovin, nehrozí vám ani pocity hladu a naopak, pokud v těle zadržujete hodně vody, právě díky proteinům se jí víte zbavit. Je prospěšná i z toho pohledu, že podporuje dostatečný a zdravý pitný režim.

Tak, jako mnoho jiných diet, i ta Dukanova má ale několik rizik:

• v některých fázích je dieta až příliš bílkovinná a nutričně nevyvážená, zároveň je pro ni typická absence sacharidů a v prvních dnech i vlákniny
• jako vedlejší efekty právě výše zmíněné nerovnováhy přijatých živin se mohou objevit únava, podrážděnost, nervozita, závratě a nespavost
• mezi další nepříjemné nežádoucí a vedlejší účinky, které se mohou individuálně objevit, patří zácpy, průjmy nebo občasný zápach z úst
• příliš nadměrný příjem bílkovin v prvotním období znamená vyšší zátěž pro ledviny a trávení, může se také zvýšit cholesterol a na kůži objevit akné

Dieta je založena na velmi přesném jídelníčku, některá jídla nesmíte konzumovat ani v malém množství, protože by došlo k zastavení hubnutí. Plusem však určitě je, že závěrečná fáze diety je již volnější a obsahuje také více pohybu, což je zdravé.

PRO KOHO NENÍ DIETA VHODNÁ

Dukanovu dietu nesmí dodržovat lidé s onemocněním jater, žlučníku, dnou, srdeční arytmií, zvýšenou hladinou cholesterolu, cukrovkou a ani s jinými kardiovaskulárními chorobami. Stejně tak není vhodná ani pro těhotné a kojící ženy.

Jaké fáze má Dukanova dieta

Dukanova dieta je tedy založena na 4 fázích, které jsou od sebe neoddělitelné a je nezbytné je vnímat jako jeden celek. Jedna fáze následuje po druhé a každá z nich má své výhody a nevýhody. Fáze třeba samozřejmě dodržovat se všemi pravidly.

Toto je přehled jednotlivých fází a jejich popis:

1. fáze: První je útočná fáze, která by měla trvat maximálně 7 dní, což záleží na tom, kolik chcete zhubnout. V této fázi je jídelníček orientovaný na potraviny bohaté na bílkoviny, naopak jiné skupiny potravin třeba omezit. Cílem je dosáhnout co nejlepší proteinovou čistotu, na množství zkonzumovaného jídla neplatí omezení.

2. fáze: Střídavá fáze je druhou v pořadí v rámci diety. Nazývá se podle toho, že střídáte dny, kdy konzumujete čisté bílkoviny a bílkoviny společně se zeleninou. Doba střídání je na vás, může to být po 2 i po 5 dnech. Ani zde neplatí omezení na množství přijatých potravin. Trvání je do doby, než dosáhnete cílovou hmotnost.

3. fáze: Třetí fáze je konsolidační. Cílem tohoto období je jednak stabilizace hmotnosti a zároveň i návrat k běžnému stravování. Nejde tedy už o další hubnutí, ale o upevnění dosažené hmotnosti. V této fázi se seznam povolených potravin již rozšiřuje a její trvání je podle vzorce, že za každý shozen 1 kg trvá fáze 10 dní.

4. fáze: Poslední je fáze nazvaná i definitivní stabilizace. Zde máte jídelníček už volnější, ale třeba alespoň jednou týdně mít tzv. proteinový den, kde bude jídelníček stejný jako byl i v první fázi. Kromě toho každý den zkonzumujte 3 lžíce ovesných otrub pro zlepšení činnosti střev a mějte pravidelný pohyb alespoň 20 minut denně.

headerbanne

Principy, vhodné a nevhodné jídla pro Dukanovu dietu

Tak jako i mnohé jiné diety, i Dukanova dieta je založena na jídelníčku, který obsahuje doporučené a povolené potraviny během jednotlivých fází, jakož i ty, které jsou zakázány a rizikové z pohledu účinku na hubnutí a tělesnou hmotnost.

Zde je přehled jednotlivých potravin podle dané fáze.

Povolené a zakázané jídla 1. fáze
V útočné fázi lze jíst například kuřecí a krůtí šunku, ryby, tofu, drůbeží nebo telecí játra, tvaroh bez tuku, vejce, nízkotučný sýr nebo telecí maso. Naopak, zakázané jsou například jehněčí, plnotučné mléko, olivy, majonéza nebo cukr.

Povolené a zakázané jídla 2. fáze
V střídavé fázi jsou doporučené všechny potraviny, které platí i pro první fázi, k tomu třeba konzumovat i zeleninu, například salát, rajčata či okurky. Pokud jde o nevhodné potraviny, sem patří avokádo, bob, čočka, kukuřice, cizrna, brambory či rýže.

Povolené a zakázané jídla 3. fáze
Ve třetí fázi je jídelníček již mnohem pestřejší a bohatší, ale i zde jsou některé doporučené jídla. Jde například o brambory, naturální rýži, cizrna či bulgur. Naopak, zakázané jsou například banány, třešně, bílé pečivo, hrozny, mandle, pistácie nebo arašídy.

Povolené a zakázané jídla 4. fáze
V poslední čtvrté fázi můžete postupně svůj jídelníček rozšířit o další druhy, přičemž zde už nemáte žádné zakázané potraviny a jídla. Každý den ale třeba zkonzumovat 3 polévkové lžíce otrub a jednou týdně mít jídelníček podobný z první fáze.

Pitný režim podle fází

Nejen stravování, ale i pitný režim je důležitý pro hubnutí, metabolismus a také pro samotnou Dukanovu dietu. V první, druhé i třetí fázi třeba vypít denně alespoň 2 litry vody, v té poslední čtvrté alespoň 3 litry. Vyvarujte se zároveň alkoholu.

ŽÁDNÉ CHEAT DAYS BĚHEM PRVNÍCH FÁZÍ

Pokud jde o výše zmíněné instrukce ohledně jídel, snažte se zmíněný jídelníček dodržovat na 100% a to hlavně v prvních fázích. Díky vhodně zvolené kombinaci jídel totiž může být vaše hubnutí efektivní a rychlé, což je také cílem diety.

Proč vyzkoušet i Keto dietu

Bez ohledu na to, zda se vám Dukanova dieta zalíbila nebo zda jste ji už v minulosti drželi, stojí za to zkusit i ketogenní nebo jinak nazvané ketonovou dietu. Tato dieta je představuje komplexní nástroj pro hubnutí a to bez rizika jojo efektu, což je velké plus.

Pokud jde o základní zásady, principy a pravidla této diety, zde jsou:
• základem diety je navození ketózy, což je pro organismus fyziologicky přirozený stav, kdy dochází ke spalování tukových zásob namísto sacharidů
• aby se tělo do tohoto stavu dostalo, je nezbytné, aby se snížil podíl sacharidů a tuků přijatých ve stravě a naopak, potraviny musí mít více proteinů
• zároveň je však třeba zachovat dostatečnou pestrost stravování z pohledu vitamínů a minerálů, konzumovat třeba dostatek vlákniny a to v zelenině
• za účelem dodržování těchto principů existují i v Keto dietě povoleny a naopak zakázané potraviny, týká se to ale i nápojů, kde je třeba některé omezit

Co se týče nejdůležitějších výhod této diety, mezi plusy patří diétovaní bez pocitu hladu, žádné oslabení fyzické výkonnosti organizmu, příznivý vliv na hladinu cholesterolu, preventivní působení vůči riziku cukrovky a jednoduchost dodržování režimu.

Z pohledu rizik je Keto dieta opravdu bezproblémová a ačkoli existují nějaké překážky v jejím nasazení, například se nedoporučuje u těhotných žen nebo v případě, pokud máte závažně metabolické a zažívací onemocnění, nemusíte se obávat žádných vážnějších negativ diety. Naopak, pokud se budete přesně držet stanoveného jídelníčku, nic vám nehrozí.

Výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Pokud jde o dodržování ketogenní diety z pohledu jídelníčku, pokud chcete opravdu efektivně hubnout a zároveň si celou dietu co nejvíce usnadnit, víte sáhnout i po specializovaném dietním programu KetoMix, který je vystavěn na míru právě pro tuto dietu.

Principem programu je nabídka více produktů, surovin a jídel:

V sortimentu KetoMix najdete proteinové hlavní i menší jídla, polévky, různé nápoje a koktejly či pochutiny, které víte koupit samostatně, ale i v komplexních balíčcích

Pro muže i ženy, kteří se rozhodnou program využít, má tyto výhody:
• široký výběr pro celý jídelníček během dne od snídaně až po večeři
• možnost nakonfigurování všech jídel na míru i podle doby
• komplexní složení živin díky kvalitně připravovaným produktům

V nabídce KetoMix naleznete různé druhy proteinových jídel, ať už jde o polévky, omelety, sušené maso, různé kaše, těstoviny, dresinky a omáčky, pomazánky, ale také slané a sladké pochutiny, například různé chipsy, tyčinky, čokolády a podobně. Každý den si tímto způsobem víte složit jídelníček na míru a zároveň s dostatečnou pestrostí.

Kromě jídel jsou v nabídce produktů i nápoje, hlavně proteinové koktejly s různou příchutí od banánu, přes čokoládu, jahodu, kokos, vanilku, lesní směs až po příchuť kávy. K dispozici jsou i koktejly pro vegany a na výběr máte různé velikosti balení podle gramáže.

Co se týče samotného sestavení jídelníčku, zmiňované jídla si můžete koupit jednotlivě, ale zároveň i v balíčcích a to podle období, během kterého chcete dietu držet. Vybrat si tak víte balíčky na 7 dní až celý měsíc. Podle toho, jakou máte hmotnost a jaká je úroveň vaší nadváhy, si umíte nechat jídelníček a balíčky připravit přesně na vaši situaci.

Jak a kde koupit výživové doplňky a přípravky na Keto dietu

Pokud vás program KetoMix oslovil a oslovila vás i samotná Keto dieta, víte všechny zmíněné produkty a přípravky zakoupit přímo přes oficiální eshop značky www.ketomix.cz. V něm najdete i všechny praktické informace o diétovaní.

Takový způsob nákupu je velmi populární a má i řadu výhod a plusů:
• nemusíte nikam osobně chodit, nákup uděláte přes počítač i smartphone
• vše je velmi rychlé a jednoduché, jde o záležitost pár kliknutí a minut
• kurýr vám doručí zásilku domů a zaplatit můžete i předem a online
• při větším nákupu získáte doručení zdarma, což znamená další úsporu

267a8ceb

Pokud jde o proces nákupu, ten probíhá podobně jako v běžných eshopech. Do online košíku vložíte přípravky a produkty, které vás oslovili a o které máte zájem, vyplníte své osobní údaje, adresu doručení, způsob platby a dopravy a objednávku odešlete.

Výrobce zaručuje dodání do 3 pracovních dnů, což je dostatečně rychle, přičemž pokud jde o platbu, na výběr máte hotovostní formu dobírky, ale i internet banking a platební kartu s placením online. Jak tedy vidno, objednávka je maximálně jednoduchá, pohodlná a rychlá, což je další plus k těm výhodám, které samotný program KetoMix nabízí.

Hlasovanie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno